Annonce
Retten i Odense har siden oktober hørt vidner og er blevet præsenteret for mails og aflytninger i en sag om salg af brændstof, der ifølge Bagmandspolitiet endte i Syrien. To fynske selskaber samt en direktør er tiltalt for at have brudt EU's sanktioner. (Arkivfoto). Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Bunker Holding vil frifindes for anklage om at medvirke til datterselskabs salg af brændstof til Syrien.

Alene en rådgivende funktion.

Sådan tegner forsvareren for det fynske selskab Bunker Holding den rolle, som virksomheden har haft i forhold til datterselskabet Dan-Bunkerings salg af jet-brændstof, der ifølge Bagmandspolitiet endte i krigen i Syrien.

Bunker Holding og dets topchef, Keld Demant, er sammen med Dan-Bunkering tiltalt ved Retten i Odense for at have brudt EU-sanktioner ved salg af mange tusind ton brændstof. De vil alle frifindes.

- Alle vidner, der har været herinde, har talt om rådgivning, rådgivning og ikke andet, siger Henrik Sanders, der er forsvarer for Bunker Holding og tilføjer senere:

- Selv når Bunker Holding yder juridisk assistance, er ansvaret stadig hos det relevante datterselskab - i det her tilfælde Dan-Bunkering.

Advokaten har onsdag formiddag ordet i Retten i Odense, og han peger på, at handlerne blev foretaget af Dan-Bunkering.

- Der er ikke nogen kreditmæssig assistance fra Bunker Holding overhovedet, siger Henrik Sanders.

Dan-Bunkering begyndte i 2015 at sælge jet-brændstof til et russisk selskab, netop da Rusland intervenerede i borgerkrigen og hjalp præsident Assad til sejr.

Leverancerne gik til at tanke russiske fly, som bombede i Syrien, mener Bagmandspolitiet. De tiltalte afviser dog, at der er bevis for, at leverancerne endte i Syrien.

I alt blev det ifølge anklageskriftet til 33 handler med jetbrændstof. Bunker Holding er anklaget for at have medvirket til de sidste otte handler.

Bagmandspolitiet kræver Dan-Bunkering idømt en bøde på 319 millioner kroner og moderselskabet Bunker Holding en bøde på 81 millioner kroner.

Det svarer til halvdelen af det beløb, som jetbrændstoffet blev solgt for - altså transaktionsbeløbet. Anklageren har blandt andet sammenlignet udmålingen med, hvordan det sker i sager om hvidvask.

Men hvis der skal udmåles en bøde, mener forsvaret i sagen, at den skal måles ud fra, hvad fortjenesten ved salget var. Ellers vil man straffe salg af dyrere produkter med en lille fortjeneste hårdere end salg af billige med en stor fortjeneste.

Hvad angår Bunker Holding, mener forsvarer Henrik Sanders, at selskabet - i tilælde af en dom - ikke skal betale en bøde, da det ifølge ham ikke har tjent noget.

- Der er ingen tvivl om, at den konkrete indtjening er bogført i Dan-Bunkering. Det gælder også omsætningen, siger han.

Bagmandspolitiet ønsker foruden bøderne at konfiskere fortjenesten fra salget.

Bunker Holdings administrerende direktør, Keld Demant, bør ifølge anklageren idømmes i omegnen af to års fængsel. Direktørens forsvarer, Hanne Rahbæk, har onsdag påbegyndt sin procedure efter Henrik Sanders. Hun vil have Keld Demant frifundet.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Film: På en nøgen, stenet bakketop ligger lille Ada begravet. For forældrene, Maria (Noomi Rapace) med de triste øjne og stovte, stolte Ingvar (Hilmir Snær Gudnason), der græder stille for sig selv ude på marken, triller tilværelsen udsigtsløst og tungt af sted.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark