Annonce
Danmark

Minkavlere kræver erstatning efter grundloven

Regeringen bruger ikke ordet ekspropriation, men det er det, der sker for minkbranchen lige nu, mener advokat Birgitte Pedersen. Arkivfoto: Morten Stricker
Glem alt om hjælpepakker. Minkavlerne forventer fuld ekspropriation af deres bedrifter, og det bliver dyrt for statskassen.

Erstatning: Telefonen har kimet konstant hos advokat Birgitte Pedersen siden regeringens pressemøde onsdag eftermiddag, der reelt ser ud til at lukke det danske minkerhverv.

Birgitte Pedersen er partner i advokatfirmaet HjulmandKaptain i Hjørring, og hun har allerede 125 minkavlere fra hele landet på kundelisten, der lige nu har akut behov for juridisk hjælp.

Hun er overbevist om, at staten kommer til at betale fuld erstatning for at lukke bedrifterne. Det kaldes ekspropriation og står nævnt i grundlovens paragraf 73, der fastslår, at ejendomsretten er ukrænkelig. Hvis man tvinges til at afstå sin ejendom, skal det ske med lovgivning og mod fuldstændig erstatning.

- Regeringen bruger ikke ordet ekspropriation, men det er det, der de facto sker. Man eksproprierer erhvervet, i hvert fald i 2021 og ifølge regeringen i en årrække. Det var det, der blev sagt på pressemødet onsdag, så i en retssag vil vi gøre gældende, at det er en ekspropriation, siger Birgitte Pedersen.

Annonce

Udsigt til hjælpepakker

På regeringens pressemøde talte erhvervsminister Simon Kollerup (S) om at hjælpe minkavlerne med eksisterende hjælpepakker og med en udstrakt hånd, så de arbejdsløse avlere og deres ansatte kan omskoles til andre job.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i et opslag på Facebook lovet avlerne, at regeringen nu vil se på, hvordan de kan få økonomisk hjælp. Avisen Danmark har uden held forsøgt at få Erhvervsministeriet til at uddybe, hvordan og hvornår der skal forhandles om kompensation for minkavlerne.

Ifølge advokaten er det højest usandsynligt, at minkavlen kan vende tilbage til Danmark, og det skal regeringen tage højde for.


Det er reelt en beslutning om at lukke en hel branche, som har etableret sig på et lovligt grundlag. Derfor er det erstatning og ekspropriation, vi snakker om. Det er den kurs, vi vil lægge.

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer


- Danmark har nogle af de fineste skind i verden på grund af mange års avlsarbejde, så det får man ikke igen, hvis man bare køber nogle avlsdyr i udlandet. Det vil tage mange år at genopbygge det avlsarbejde, som nu går tabt, siger Birgitte Pedersen.

Annonce

- Meget stor regning

Landbrug & Fødevarers nyvalgte formand, Søren Søndergaard, der kun har siddet på posten siden onsdag, er helt enig i, at det er reglerne om ekspropriation, der skal tages fat i.

- Det er en meget, meget stor beslutning, man har truffet, og derfor følger der også en meget stor regning med, siger han.

Han hæfter sig også ved, at statsministeren har lovet at se på den økonomiske side af sagen.

- Man skal være ærlig om, hvad man har besluttet. Man har ikke forbudt minkavl i Danmark, men når man slår alle mink ihjel, inklusive avlsdyrene, så findes der altså ikke mink i Danmark, når vi går ind i 2021, siger Søren Søndergaard og tilføjer:

- Det er ikke nok at snakke om en lønkompensation og de andre ordninger. Det er reelt en beslutning om at lukke en hel branche, som har etableret sig på et lovligt grundlag. Derfor er det erstatning og ekspropriation, vi snakker om. Det er den kurs, vi vil lægge, siger Søren Søndergaard.

Fødevarestyrelsen har tidligere opgjort udgifterne alene til aflivning af alle danske mink samt efterfølgende rengøring til omkring fem milliarder kroner.

Grundloven og ekspropriation

Grundlovens paragraf 73 om ekspropriation:

Stk. 1. Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning.

Stk. 2. Når et lovforslag vedrørende ekspropriation af ejendom er vedtaget, kan en tredjedel af Folketingets medlemmer inden for en frist af tre søgnedage fra forslagets endelige vedtagelse kræve, at det først indstilles til kongelig stadfæstelse, når nyvalg til Folketinget har fundet sted, og forslaget på ny er vedtaget af det derefter sammentrædende Folketing.

Stk. 3. Ethvert spørgsmål om ekspropriationsaktens lovlighed og erstatningens størrelse kan indbringes for domstolene. Prøvelsen af erstatningens størrelse kan ved lov henlægges til domstole oprettet i dette øjemed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Her er redaktørens anbefalinger til dig

Annonce
Annonce