Annonce
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) kalder det en glidebane, at flere og flere bankkunder bliver ramt af negative renter på deres opsparinger. (Arkivfoto). Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Danmark

Minister om negative renter: Banker må tjene penge andre steder

Bankerne kan tjene penge andre steder end ved at kræve negative renter hos privatkunder, mener Simon Kollerup.

Selv om det koster bankerne penge, at renterne er negative, skal de ikke sende regningen videre til almindelige bankkunder, som så skal betale for at have deres opsparinger stående.

Sådan lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), efter at han har indkaldt Finans Danmark, interesseorganisation for den danske finanssektor, til et møde om negative renter.

- Vi har nået grænsen for, hvor meget bankerne kan blive ved med at pålægge negative renter til almindelige bankkunder.

- Der er et misforhold mellem, hvor mange penge bankerne tjener, og at de pålægger negative renter for flere og flere danskere, og derfor siger jeg stop nu, siger han.

De store banker i Danmark har på det seneste sænket grænsen for, hvor mange penge man kan have stående uden at skulle betale for det, så den nu er på 100.000 kroner.

Hos Finans Danmark påpeger administrerende direktør Ulrik Nødgaard, at bankkunder blive ramt af negative renter, fordi renterne i Nationalbanken er negative.

Det betyder, at de danske banker skal betale for at have kundernes penge stående i Nationalbanken, der er bankernes bank.

Spørgsmål: Hvorfor mener du som erhvervsminister, at en virksomhed gratis skal stille en ydelse til rådighed, som koster dem penge?

- Bankerne har en vigtig rolle i vores samfund og passer på vores betroede midler og er en vigtig infrastruktur.

- Men der er noget galt, når man kan se, at bankerne leverer meget store overskud og nu er nede hos helt almindelige danskere og kræve penge for helt almindelige opsparingerne, siger Simon Kollerup.

Spørgsmål: Hvorfor skal de stille en gratis ydelse til rådighed, som de har udgifter forbundet med?

- Der er ingen sammenhæng mellem renteniveauet i Nationalbanken, og hvad en bank beslutter at gøre over for sine egne kunder. Det er bankens egen beslutning.

- Vi kan se, at flere og flere banker gør det, og det er forkert, og det bliver for grådigt, når vi kan se, at bankerne høster store overskud år efter år. Der er ikke tale om, at bankerne er nødlidende eller i knæ, siger han.

Simon Kollerup mener, at bankerne har andre muligheder for at tjene penge.

- Man kan hente pengene ind på andre forretningsområder. Det er efterhånden store bankkoncerner, vi har i Danmark, så der er rige muligheder for at hente det andre steder. Der er også muligheder for at effektivisere.

- Jeg køber ikke præmissen om, at det skal være helt almindelige danskere, der skal betale for at have deres opsparing stående henne i banken, siger Simon Kollerup.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge