Annonce
(Arkivfoto) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener, at et lovindgreb i sygeplejerskekonflikten vil være til alles bedste. Torsdag førstebehandles regeringsens lovindgreb, der ventes at træde i kraft lørdag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Minister om lovindgreb i konflikt: Det er for alles bedste

Det er til alles bedste, at konflikt på sygeplejerskeområdet ophører, siger Peter Hummelgaard.

Mange sygeplejersker udtrykker torsdag skuffelse over, at regeringen vil gribe ind og afslutte sygeplejekonflikten.

Efter ti ugers strejke tyder meget på, at sygeplejerskerne må nøjes med lønstigningen i det mæglingsforslag, som udløste strejken.

En kortfattet beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger på vej ind til førstebehandling af indgrebet i Folketingssalen:

- Det er ikke særlig festligt. Vi ønsker at bringe konflikten til ophør for alles bedste, siger Peter Hummelgaard.

Her får regeringen under førstebehandlingen hård kritik fra Enhedslisten for ikke at øge sygeplejerskernes løn med mere end de omkring fem procent over tre år, der i forvejen var i mæglingsforslaget.

- Jeg hører undskyldning, på undskyldning, på undskyldning for at lave et urimeligt og uretfærdigt lovindgreb, siger Mai Villadsen, der er politisk ordfører.

- Regeringen har lukket øjnene for konflikten i ugevis, og man gemmer sig bag en ny lønkomité, selv om der også var en i 2008, der understregede, at der var et problem. Det er skammeligt for velfærdssamfundet, siger hun.

Hun frygter, at lovindgrebet vil gøre det endnu sværere at sikre flere sygeplejersker til landets sygehuse.

Enhedslistens Rosa Lund kritiserer Socialdemokratiet for gentagne gange at rose sygeplejerskerne for at løbe dobbelt så stærkt under coronaepidemien, men bagefter ikke finde ekstra penge til at løfte sygeplejerskerne løn.

Også SF - der ligesom Enhedslisten er støtteparti for regeringen - er kritiske. SF's gruppeformand Jacob Mark siger:

- Sandheden er, at det problem, som sygeplejerskerne er gået på gaden for ikke kunne løses i forhandlingsrummet. For det kræver, at regeringen tager ansvar for finder nogle ekstra penge, siger Jacob Mark.

På talerstolen må Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Henrik Møller (S) svare på kritikken fra støttepartierne. Han siger:

- Det er ikke et godt resultat for nogen, når man må lave et lovindgreb. Og når man laver et indgreb i en konflikt, så vil mange have mening om, hvorvidt det er for tidligt eller for sent. Men de tre betingelser for at lave et indgreb er til stede, siger Henrik Møller.

Han peger på, at arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet fremhæver tre generelle betingelser for et lovindgreb. Og de er tilstede mener Henrik Møller.

Lektor og arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl sagde torsdag før førstebehandlingen:

- Vi plejer at sige, der skal være tre forhold til stede, når der kommer et lovindgreb, og de behøver ikke være til stede på samme tid: Konflikten har løbet i lang tid, konflikten har store konsekvenser for samfundet, og parterne står langt fra hinanden. Alle tre forhold var i høj grad gældende i den her konflikt.

Regeringen ventes at samle flertal for indgrebet, så det kan træde i kraft lørdag.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Dykkere reddede 12 meter lang pukkelhval fri af drivgarn

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen