Annonce
Planerne om udflytning af uddannelser mødte protester i denne uge på Christiansborg Slotsplads, på Flakhaven i Odense og på Rådhuspladsen i Aarhus. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Danmark

Minister mener, universiteter er gået 'konstruktivt til opgaven' - ordførere er ikke imponerede over mere nedlægning end udflytning

Uddannelsesinstitutionerne har i denne uge afleveret bud på, hvordan de bedst efterkommer den politiske målsætning om udflytning af studiepladser frem mod 2030. Uddannelsesminister Jesper Petersen (S) er tilfreds med planerne, men ordførere forholder sig skeptiske til mængden af pladser, der flyttes væk fra de største byer.

Uddannelse: Torsdag mødtes uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) med ordførerne fra aftalepartierne bag idéen om bedre balance i det danske uddannelseslandskab.

Her drøftede de uddannelsesinstitutionernes endelige bud på, hvordan de vil forsøge at efterleve det politiske krav om enten at udflytte eller nedlægge op mod hver tiende studieplads i de fire største byer. Institutionerne havde frist onsdag, og her så det ud til, at flere universiteter vælger at skære i studiepladserne fremfor at flytte dem til mindre byer.

- Nu har vi fået indspillene fra uddannelsesinstitutionerne, og de er gået konstruktivt til opgaven, siger uddannelsesminister Jesper Petersen.

- Det vigtigste for mig, der står tilbage, er, at vi både sikrer levedygtige uddannelser uden for de store byer og at vi stadig har stærke universiteter i de største byer. Og det vil også ske, siger han.

Aarhus Universitet ønsker at lukke 745 pladser, hvilket betyder lukning af hele uddannelser. Et mindre antal pladser vil universitetet flytte til mindre byer. Københavns Universitet lægger op til at lukke i alt 1590 studiepladser og flytte 200 studiepladser på medicinstudiet til Køge.

- Ikke godt nok

Formand for Balance Danmark Kim Ruberg er ikke glad for universiteternes planer om færre pladser. Den partipolitisk uafhængige organisation laver analyser om vækst og udviklingsmuligheder i hele Danmark.

- Det er bekymrende - men desværre også meget sigende - for den modstand, de gamle universiteter har, at de satser så meget på at nedlægge pladser i stedet for at være til stede for danskere i den del af landet, der betaler lige så meget til universiteterne, som de gør i de store byer, siger han.

Uddannelsesministeren er derimod ikke umiddelbart skuffet over institutionernes egne forslag til, hvordan der skal leves op til aftalen.


Samlet set med en kombination af, at nogle studiepladser flyttes, og andre institutioner nedskalerer, skal vi opnå den her målsætning om, at op til 10 procent af studiepladserne i de fire største byer skal forsvinde.

Jesper Petersen (S), uddannelsesminister

Når intentionen var at gøre uddannelse mulig flere steder i landet, og store universiteter som Copenhagen Business School slet ikke vil udflytte, og Københavns Universitet kun udflytter 200 pladser og nedlægger 1590, er det så godt nok?

- Samlet set med en kombination af, at nogle studiepladser flyttes, og andre institutioner nedskalerer, skal vi opnå den her målsætning om, at op til 10 procent af studiepladserne i de fire største byer skal forsvinde, siger ministeren og peger altså på, at det er det samlede resultat, der er vigtigere end de enkelte universiteters bidrag.

Victoria Velasquez, uddannelsesordfører i Enhedslisten, som er med i aftalen, er ikke nær så positivt stemt over for uddannelsesinstitutionernes forslag.

- Det er ikke godt nok. Derfor er det også et af vores primære fokusområder i den forhandling, der begynder i næste uge, og som vi er virkelig opmærksomme på, at der skal rettes op på, siger hun.

Dertil kommer finansieringen af aftalen, som partiet også gerne vil diskutere yderligere,

- For at det skal blive en succes, skal der være et godt studiemiljø og et godt fagmiljø på uddannelserne, ligesom der skal være mulighed for studieboliger og den slags. Vi er meget opmærksomme på, at det ikke skal blive discountuddannelser uden for de største byer, for så lykkes vi slet ikke med intentionen, siger hun.

Aftalen om udflytning af uddannelser

  • Målet er udflytning eller nedskalering af studiepladser i de største byer på op til 10 procent frem mod 2030.
  • Udflytning eller nedskalering gælder for universiteter, erhvervsakademier, professionshøjskoler, maritime institutioner og kunstneriske institutioner.
  • Der skal oprettes 1000 nye velfærdsuddannelser uden for de fire største byer. Det er uddannelser til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver. Der skal desuden udflyttes cirka 1000 eksisterende velfærdsuddannelsespladser.
  • Samtlige regioner får del i 1000 nye pladser. De cirka 1000 udflyttede pladser flyttes inden for hver enkelt region.
  • Der oprettes 23 nye uddannelsessteder i provinsbyer som Hjørring, Herning, Skjern og Sønderborg.
  • 30 af i alt 160 pladser på Den Danske Scenekunst-skoles afdeling i København udflyttes til Holstebro
  • 30 pladser fra københavnske musikuddannelser udflyttes til en ny afdeling i Holstebro under Det Jyske Musikkonservatorium.

Ordførere ikke overraskede

I aftalen, som blev indgået i sommeren 2021, var alle Folketingets partier med undtagelse af De Radikale og Liberal Alliance med om bord.

Uddannelsesordfører for Liberal Alliance Henrik Dahl er ikke overrasket over, at universiteterne vælger at skære i antallet af studiepladser fremfor at flytte dem udenbys.

- Vi holdt os uden for aftalen, fordi vi regnede med, at den ville få negative konsekvenser for de store universiteter, som skal skalere ned i byerne, siger han.

Uddannelsesordfører for De Radikale Katrine Robsøe har længe været bekymret for udfaldet af aftalen - og bekymringen er ikke blevet mindre:

- Masser af unge skal have adgang til kvalitetsuddannelser i hele landet, men med den her underfinansierede aftale og lukning af tusindvis af uddannelsespladser er det bare ikke dét, man kommer til at få. Det blev vi advaret om, da aftalen blev indgået, og det har aftalepartierne valgt ikke at lytte til.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling