Annonce
Svend Dalsgaard Pedersen fra Viborg er en af de mange patienter, der nu frygter, at han kunne have undgået at få amputeret sit ben. Torsdag fik sagen forretningsudvalget i regionsrådet til at fyre topchef i Region Midtjylland. Arkivfoto: Johnny Pedersen
Danmark

Mindst otte gange blev der advaret i skandalesag om amputerede ben: Fyring af en enkelt chef løser ikke problemet, siger patientforening

Region Midtjylland eller regionens hospitaler er blevet advaret mindst otte gange om, at der var noget helt galt på de karkirurgiske afdelinger, hvor en alt for høj andel af patienterne fik amputeret ben. Eksperter er forbløffede og kritiserer, at de mange advarsler blev overhørt i sagen, som torsdag kostede en topchef i regionen jobbet.

Amputationsskandalen: Der blev sendt mindst otte advarsler om for høje amputationsrater eller kapacitetsproblemer, inden en opsigtsvækkende analyse for nylig afslørede, at op mod flere hundrede patienter gennem årene kunne have undgået at få amputeret deres ben.

Det viser Avisen Danmarks gennemgang af amputationsskandalen, der torsdag fik et enigt forretningsudvalg til at fyre regionens koncerndirektør, Ole Thomsen.

Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura på Syddansk Universitet, kalder mængden af advarsler overvældende.

- Det er meget opsigtsvækkende, og det dokumenterer jo, at det her er et problem, man burde have kendt til i årevis, siger han.

Også Jes Sanddahl Lindholt, professor og forskningsleder på karkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital, vurderer, at det bør give anledning til selvransagelse, når omfanget af advarsler er så stort:

- Jeg er noget forbløffet over, at der skal så mange advarsler til og over så lang en årrække, før der sker noget. Hvad skal man med advarsler, hvis man ikke forholder sig til dem. Vi kan bare konstatere, at der gik ufattelig lang tid, før de blev taget alvorligt.

Advarsler siden 2012

Avisen Danmark har tidligere fortalt, hvordan advarselslamperne allerede blev tændt i 2012, da Aarhus Universitetshospital blev bedt om at undersøge, hvorfor amputationsraten på hospitalet var cirka dobbelt så høj som andre steder. Siden er enten Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Viborg eller regionen mindst yderligere syv gange blevet advaret.

Direktør i Danske Patienter Morten Freil er “dybt bekymret” over omfanget af advarsler:

- Det er virkelig alvorligt. Det vidner om, at der har været en viden i mange år, som der ikke er reageret på i en meget alvorlig sag, hvor patienter har mistet førligheden, selv om det kunne have været undgået.

Fyringen af koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen har heller ikke givet Danske Patienter ro i maven.

- Det er klart, at en enkelt persons afskedigelse ikke ændrer hele billedet. Organisationen skal se på, hvordan den reagerer, når der er advarselstegn i kvalitetsdata og bekymringshenvendelser, siger han.

- Vi fik ikke alle advarsler

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) siger til Avisen Danmark, at mange af advarslerne slet ikke er nået frem til regionsrådspolitikerne. Men det skal der i fremtiden laves om på:

- Vi skulle have haft de oplysninger allerede tilbage i 2010-2012, og der skulle have været gennemført flere audits (undersøgelser, red.) og være fulgt op på dem. Det er derfor, vi har igangsat en ekstern undersøgelse af, hvem der har vidst hvad hvornår.

Kühnau fastholder, at regionsrådet først fik kendskab til bekymringerne i 2018, da der blev planlagt besparelser i regionen og Dansk Karkirurgisk Selskab skrev direkte til ham. Men ifølge Kühnau betryggede hospitalsledelsen regionsrådet i, at der blev leveret samme kvalitet som andre steder i landet.

- Det hæfter vi os ved. Så kommer der igen kritik i forbindelse med sundhedsplanen for hospitalerne i et fire siders notat, hvor der står, der amputeres for mange ben, og kapaciteten er for lav. Men det ser vi ikke, for det vi får er et sammenskriv af de 23 høringssvar i et stort ark. Der står intet om amputerede ben eller manglende kapacitet, siger han.

Senest mandag skal regionen aflevere en redegørelse om sagen til Sundhedsstyrelsen.

Her får du overblikket over de advarsler, Avisen Danmark kender til:

1 Første advarsel

De første advarsler var de “bekymrende høje” amputationsrater på hospitalerne i Viborg og Aarhus. Amputationsraten dækker over patienter, som fik foretaget en amputation et år efter, at de ellers havde fået forebyggende behandling. Ifølge eksperter sker det ofte, hvis den forebyggende behandling er sket for sent.

Eksperter vurderer, at Region Midtjylland allerede i 2012 burde have opdaget de mange amputationer. Da havde hospitalerne i Viborg og Skejby en amputationsrate på cirka det dobbelte af landsgennemsnittet. Det medførte, at der skulle udføres en intern undersøgelse.

2 Anden advarsel

Problemet blev dog ikke løst, og i 2016 blev det igen konstateret i en årsrapport fra landsregisteret Karbase, at Aarhus Universitetshospital havde en “bekymrende høj” amputationsrate på 30 procent. Derfor blev der planlagt endnu en intern undersøgelse.

3 Tredje advarsel

I årsrapporten fra 2017 stod det klart, at der igen var udfordringer på Aarhus Universitetshospital. Her konstateres det, at andelen af patienter, som behandles for koldbrand, var væsentlig højere i Aarhus end andre steder.

“Det kan skyldes for ringe behandlingskapacitet”, stod der i rapporten.

4 Fjerde advarsel

I 2018 lå amputationsraterne på Aarhus Universitetshospital over det dobbelte af eksempelvis Kolding Sygehus', og derfor blev der planlagt endnu en intern undersøgelse. Men den blev aflyst i 2018, da det også blev besluttet, at der ikke skulle udføres flere undersøgelser, da det året forinden “ikke gav udslag i nogle brugbare informationer”.

5 Femte advarsel

I 2018 blev en række parter bedt om at give høringssvar til det kommende budget, hvor karkirurgien stod over for besparelser. Det fik Dansk Karkirurgisk Selskab til at skrive direkte til blandt andre regionsformand Andes Kühnau (S):

“Konsekvenserne af manglende eller forsinket karkirurgisk behandling er dels amputationer af benene på grund af koldbrand og dels øget risiko for lammelser pga. blodpropper i hjernen”.

Samtidig advarede Dansk Karkirurgisk Selskab om, at den karkirurgiske aktivitet i Region Midtjylland i forvejen var lav.

6 Sjette advarsel

I februar 2019, kort tid efter spareplanen blev vedtaget, skrev Dansk Karkirurgisk Selskab igen til Region Midtjylland. Her gik bekymringen primært på, at der ingen karkirurger ville være i ledelsen, konsekvenserne af den foreslåede nye arbejdsdeling og den manglende vagtdækning.

Arbejdsdelingen og vagtdækningen i regionen er siden ændret. Men manglen på karkirurger i ledelsen er fortsat et kritikpunkt, og det gjorde Dansk Karkirurgisk Selskab allerede da opmærksom på:

“Varetagelsen af den daglige drift og prioritering i den karkirurgiske patientbehandling i hele regionen vil således fremover blive foretaget af ledelser uden karkirurgisk faglig indsigt”.

7 Syvende advarsel

I juni 2019 advarede Det Tværfaglige Specialeråd om, at antallet af benamputationer pga. åreforkalkning lå væsentligt højere i Region Midtjylland end i for eksempel Region Syddanmark.

“En tilstand, der potentielt kan ende i amputation i benene,” skrev rådet og tilføjede: “Der er generelt mangel på speciallæger i karkirurgi, og Region Midtjylland har den laveste andel karkirurger per indbygger”.

8 Ottende advarsel

To måneder, efter de nye besparelser trådte i kraft i Region Midtjylland, skrev Dansk Karkirurgisk Selskab igen til Region Midtjylland. Her skrev selskabet, at det var bekymret for spareplanen, da det allerede er “bekendt med flere sager med uheldig udgang for patienter”. Senere svarede Anders Kühnau direkte på henvendelsen, hvor han efterspurgte konkrete patientforløb. Det svarede Dansk Karkirurgisk Selskab ikke på.

Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani