Annonce
Både kræftramte børn og andre syge børn skal nu behandles tættere på deres hjem. Det er i hvert fald planerne for et nyt samarbejde mellem hospitalerne i Odense, Aalborg og Aarhus. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Danmark

Midt i kaos om børnekræft: Vestdanske hospitaler går til kamp mod centralisering

Efter Avisen Danmarks afsløringer af, hvordan Rigshospitalet og Sundhedsstyrelsen havde en dialog om en centralisering af børnekræftbehandlingen, opruster universitetshospitalerne i Aarhus, Aalborg og Odense nu samarbejdet. Flere børn skal behandles på det nærmeste hospital.

Sygehus: Sagen om behandlingen af kræftramte børn har sat dybe spor på universitetshospitalerne i Aarhus, Aalborg og Odense. I Jylland og på Fyn frygter overlæger og professorer, at Sundhedsstyrelsen kan finde på at centralisere andre dele af behandlingen af børn. Derfor går de nu sammen nyt og tættere samarbejde end hidtil.

- Behandlingen af syge børn bliver mere og mere specialiseret. Hvis vi skal undgå, at alting ender med at blive centraliseret, så er vi nødt til bruge et andet værktøj. Dét værktøj er samarbejde om at sikre de syge børn bedst mulig behandling tættest muligt på deres eget hjem, forklar lægelig direktør på OUH, Kim Brixen.

Samarbejdet omfatter ikke kun børnekræft, men hele børneområdet. Universitetshospitalerne vil trække på hinandens kompetencer, så en højt specialiseret læge fra Odense eksempelvis hjælper til med en syg dreng eller pige i Aalborg. Dét vel at mærke uden, at patienten er henvist til Odense Universitetshospital.


Sådan er det, når man har en fælles fjende, som vi har haft i sagen om børnekræft, når overlægen skriver, som han gør. Det er svært at samarbejde, så længe Rigshospitalet har en centraliseringsagenda, og vi har en anden.

Charlotte Rittig, ledende overlæge, Aalborg Universitetshospital


Søren Rittig, professor på Aarhus Universitetshospital, forklarer, at man på nyremedicinsk område vil kunne trække på 8-9 specialister i stedet for kun nogle få på hvert enkelt hospital.

- Vi tror, at det er fremtidens måde at bedrive højt specialiseret behandling på. Vi har ensartede journalsystemer, og med de moderne it-teknikker, kan vi arbejde sammen om de her børn, uden at familien skal rejse længere end til deres nærmeste hospital.

Mails afslørede centraliseringsplaner

I sidste uge kunne Avisen Danmark og DR Nyheder afsløre, hvordan en overlæge på Rigshospitalet havde haft en dialog med Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, om at centralisere behandlingen af kræftramte børn. Det skete længe inden, at overlæger fra Odense, Aarhus og Aalborg blev involveret.

Overlægen sendte blandt andet et udkast til en arbejdsbeskrivelse og kritiserede de andre sygehuse, inden han opfordrede Brostrøm til at undersøge fordelene ved en national centralisering af børnekræftbehandlingen. Og hele den sag har spillet ind på det nye samarbejde.

- Sådan er det, når man har en fælles fjende, som vi har haft i sagen om børnekræft, når overlægen skriver, som han gør. Det er svært at samarbejde, så længe Rigshospitalet har en centraliseringsagenda, og vi har en anden, siger Charlotte Rittig overlæge på Aalborg Universitetshospital.

Hun ser det samtidig som et regulært nybrud i forhold til det danske sygehusvæsens opbygning med fem regioner, der arbejder hver for sig – og ofte i konkurrence med hinanden.

- Vores sundhedssystem understøtter ikke denne her måde at arbejde på, fordi vi netop bliver aflønnet for, hvad vi laver på hvert enkelt hospital. Men det her samarbejde ændrer det. Nu vil vi flytte lægerne i stedet for patienterne, forklarer Charlotte Rittig.

Rigshospitalet er velkommen – senere

Der er kun fire store specialiserede universitetshospitaler i Danmark. Udover Aarhus, Aalborg og Odense er det Rigshospitalet. Og derfor kan det se mærkeligt ud, at Rigshospitalet ikke har været inviteret med.

- Vi har haft behov for at finde en melodi, der handler om nærhed og samarbejde fremfor centralisering. Men kan Rigshospitalet se sig ind i det samarbejde, er de velkommen, siger Kim Brixen fra Odense Universitetshospital.

Han bakkes op af Charlotte Rittig fra Aalborg Universitetshospital.

- Vi vil finde ud af, hvad er den bedste måde at arbejde på, og når vi har fundet ud af det, så kan Rigshospitalet komme med, hvis de køber ind på det. Men hvis deres ide om et samarbejde består i, at alle børnene skal til København, så kan det jo ikke lade sig gøre.

Forsiden netop nu
Danmark

Borgmestre frygter indhegnede dyr i nye naturparker: - Det er zoologisk have, ikke vild natur

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Podcasts

Lyt: Stifter af populær netbank har haft rod i regnskabet i årevis

Indland

Tusindvis af grunde kan være forurenede med fluorstoffer

Udland

Prins Phillips testamente skal hemmeligholdes i 90 år

Kultur

Prins Phillips testamente skal hemmeligholdes i 90 år

Den afdøde prins Philips testamente vil forblive en hemmelighed i mindst 90 år for at beskytte det britiske kongehus' privatliv.

Udland

Facebook sletter tyske coronaskeptikeres profiler

Facebook har slettet næsten 150 brugerprofiler og grupper, der er tilknyttet den tyske bevægelse Querdenken.

Udland

Hollandsk minister går af efter afghansk evakueringskaos

Hollands udenrigsminister, Sigrid Kaag, er torsdag aften trådt tilbage.

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Erhverv

Virksomheder mangler hænder: DA-boss vil skærpe sanktioner for ledige, der ikke tager et job

Danmark

Klumme: Lad os lære af corona fremfor at sende 3000 danskere i lighuset

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Debat

Debat: Akut behov for international kvalificeret arbejdskraft

Erhverv

Arbejdsnedlæggelser udløser bod til utilfredse sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske forhold med forviklinger

Debat

Debat: Retten til dagpenge - Hvorfor skal de unge igen betale prisen?