Annonce
Danmark

Midt i kaos om børnekræft: Vestdanske hospitaler går til kamp mod centralisering

Både kræftramte børn og andre syge børn skal nu behandles tættere på deres hjem. Det er i hvert fald planerne for et nyt samarbejde mellem hospitalerne i Odense, Aalborg og Aarhus. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Efter Avisen Danmarks afsløringer af, hvordan Rigshospitalet og Sundhedsstyrelsen havde en dialog om en centralisering af børnekræftbehandlingen, opruster universitetshospitalerne i Aarhus, Aalborg og Odense nu samarbejdet. Flere børn skal behandles på det nærmeste hospital.
Annonce

Sygehus: Sagen om behandlingen af kræftramte børn har sat dybe spor på universitetshospitalerne i Aarhus, Aalborg og Odense. I Jylland og på Fyn frygter overlæger og professorer, at Sundhedsstyrelsen kan finde på at centralisere andre dele af behandlingen af børn. Derfor går de nu sammen nyt og tættere samarbejde end hidtil.

- Behandlingen af syge børn bliver mere og mere specialiseret. Hvis vi skal undgå, at alting ender med at blive centraliseret, så er vi nødt til bruge et andet værktøj. Dét værktøj er samarbejde om at sikre de syge børn bedst mulig behandling tættest muligt på deres eget hjem, forklar lægelig direktør på OUH, Kim Brixen.

Samarbejdet omfatter ikke kun børnekræft, men hele børneområdet. Universitetshospitalerne vil trække på hinandens kompetencer, så en højt specialiseret læge fra Odense eksempelvis hjælper til med en syg dreng eller pige i Aalborg. Dét vel at mærke uden, at patienten er henvist til Odense Universitetshospital.


Sådan er det, når man har en fælles fjende, som vi har haft i sagen om børnekræft, når overlægen skriver, som han gør. Det er svært at samarbejde, så længe Rigshospitalet har en centraliseringsagenda, og vi har en anden.

Charlotte Rittig, ledende overlæge, Aalborg Universitetshospital


Søren Rittig, professor på Aarhus Universitetshospital, forklarer, at man på nyremedicinsk område vil kunne trække på 8-9 specialister i stedet for kun nogle få på hvert enkelt hospital.

- Vi tror, at det er fremtidens måde at bedrive højt specialiseret behandling på. Vi har ensartede journalsystemer, og med de moderne it-teknikker, kan vi arbejde sammen om de her børn, uden at familien skal rejse længere end til deres nærmeste hospital.

Annonce

Mails afslørede centraliseringsplaner

I sidste uge kunne Avisen Danmark og DR Nyheder afsløre, hvordan en overlæge på Rigshospitalet havde haft en dialog med Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, om at centralisere behandlingen af kræftramte børn. Det skete længe inden, at overlæger fra Odense, Aarhus og Aalborg blev involveret.

Overlægen sendte blandt andet et udkast til en arbejdsbeskrivelse og kritiserede de andre sygehuse, inden han opfordrede Brostrøm til at undersøge fordelene ved en national centralisering af børnekræftbehandlingen. Og hele den sag har spillet ind på det nye samarbejde.

- Sådan er det, når man har en fælles fjende, som vi har haft i sagen om børnekræft, når overlægen skriver, som han gør. Det er svært at samarbejde, så længe Rigshospitalet har en centraliseringsagenda, og vi har en anden, siger Charlotte Rittig overlæge på Aalborg Universitetshospital.

Hun ser det samtidig som et regulært nybrud i forhold til det danske sygehusvæsens opbygning med fem regioner, der arbejder hver for sig – og ofte i konkurrence med hinanden.

- Vores sundhedssystem understøtter ikke denne her måde at arbejde på, fordi vi netop bliver aflønnet for, hvad vi laver på hvert enkelt hospital. Men det her samarbejde ændrer det. Nu vil vi flytte lægerne i stedet for patienterne, forklarer Charlotte Rittig.

Annonce

Rigshospitalet er velkommen – senere

Der er kun fire store specialiserede universitetshospitaler i Danmark. Udover Aarhus, Aalborg og Odense er det Rigshospitalet. Og derfor kan det se mærkeligt ud, at Rigshospitalet ikke har været inviteret med.

- Vi har haft behov for at finde en melodi, der handler om nærhed og samarbejde fremfor centralisering. Men kan Rigshospitalet se sig ind i det samarbejde, er de velkommen, siger Kim Brixen fra Odense Universitetshospital.

Han bakkes op af Charlotte Rittig fra Aalborg Universitetshospital.

- Vi vil finde ud af, hvad er den bedste måde at arbejde på, og når vi har fundet ud af det, så kan Rigshospitalet komme med, hvis de køber ind på det. Men hvis deres ide om et samarbejde består i, at alle børnene skal til København, så kan det jo ikke lade sig gøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce