Annonce
Statsminister Mette Frederiksen (S) mødte Avisen Danmarks læsere. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Danmark

Mette Frederiksen: For mange unge mistrives - svaret er ikke gratis psykologhjælp til alle

I stedet for at tale om gratis psykologhjælp til alle unge med angst og depressioner, skulle vi måske hellere overveje, hvor meget tid de bruger foran en skærm, og om vi stedet for at køre dem til alt skulle sende dem ud på deres cykler? Bl.a. sådan svarede statsminister Mette Frederiksen, da Avisen Danmarks læsere fik lejlighed til at spørge hende om de aktuelle samfundsproblemer.

Læsermøde: Hvornår kommer regeringsindgrebet i sygeplejestrejken? Har Mette Frederiksens ministre noget at skjule? Hvad med coronagælden? Hvornår kommer sundhedsreformen? Hvis du skulle vælge mellem at danne regering med Jakob Ellemann-Jensen eller Lars Løkke Rasmussen, hvem ville du så tage?

Det og meget andet svarede statsminister Mette Frederiksen på, da Avisen Danmark lod læserne komme til fadet og stille de spørgsmål, som lå dem på sinde. Et af dem ville hun dog ikke svare på ...

Læs det, Mette Frederiksen gerne ville svare på:

Hvornår kommer der et regeringsindgreb i sygeplejerskernes strejke?

Mette Frederiksen: - Den danske model er en genial opfindelse. Den er en af de væsentlige grunde til, at vi har så stabilt et samfund. Og modellen er, at vi politikere holder os ude af den slags spørgsmål, og det er svaret på alle spørgsmål om dette emne.

(Spørgsmål fra rigtigt mange)

Skal coronagælden ikke betales tilbage?

Mette Frederiksen: - Vi valgte at spænde et stort sikkerhedsnet ud under samfundet, da coronaen ramte os. Vi har på den måde holdt arbejdsløsheden nede og sikret økonomien. Så er vi mange, der er opdraget til at betale gæld tilbage hurtigst muligt. Sådan er det i husholdningsøkonomien, men sådan er det ikke helt med samfundsøkonomien. Selv om jeg er nordjyde og fortaler for, at man betaler gæld tilbage, behøver man ikke at se på statsgælden på samme måde.

- Vi har en holdbar økonomi, høj kreditværdighed i Danmark, og fordi renten er så lav, har vi kunnet optage mindre gæld, end vi havde regnet med. De gældsposter kan vi godt lægge ind i den langsigtede økonomiske politik uden, at skatten skal stige, eller der skal skæres på velfærden. Havde vi ikke lavet de store hjælpepakker, havde vi haft en stor arbejdsløshed, der ville have været meget værre for økonomien. Men vi skal også kun optage gæld, når det er nødvendigt. Det kommer til at begrænse, hvad vi kan de næste år.

(Spørgsmål fra Svend Ove Holm)

Vi er mange ældre, der føler os glemt - hvornår får vi den sundhedsreform, vi er blevet lovet?

Mette Frederiksen:-  Jeg håber, du og andre har mærket, hvor meget vi har optaget af jer under coronakrisen. Men der er store dele af ældreområdet, der ikke foregår godt nok. Man skal opleve værdighed, og der syntes jeg ikke, vi er alle steder i dag. En af udfordringerne er, at for mange medarbejdere bruger for meget tid ved en computer. De siger til mig, at de bruger en-to timer om dagen på at dokumentere og skrive ned.

- Vi skal regulere mindre, styre mindre, fjerne lovgivning for at give mere tid til nærvær og relationer. Nu har vi sat to kommuner helt fri på ældreområdet og bedt dem om at starte forfra. Jeg tror, de finder svaret på den udfordring for os.

- Men der kommer selvfølgelig også en sundhedsreform. Det har bare været forkert at bede sundhedsministeriet om at lave den, mens det har været optaget af corona.

(Spørgsmål fra Anette Thysen)

Danmark er på 29. pladsen i forhold til ligestilling - hvordan vil du sikre ligestillingen i Danmark?

Mette Frederiksen: - Jeg vil godt betvivle, at vi ligger på 29. pladsen. Vi er rigtigt langt i Danmark med ligestillingen. Men der er også problemer: Vi vil gerne have, at flere mænd tager mere barselsorlov. Der er flere kvinder end mænd, der arbejder deltid, og det har betydning for pensionsopsparinger. Og så er der ligestillingsproblemer i indvandrermiljøer.

- Det er områder, hvor vi skal tage fat.

(Spørgsmål fra Rikke Boje)

Hvordan vil du sikre, at der kan rekrutteres og fastholdes personale til sundhedssystemet?

Mette Frederiksen: - Vi kommer givet til at mangle arbejdskraft i sundhedssystemet, men det gør vi også mange andre steder. Både højt specialiseret og faglært arbejdskraft. Det er den største forhindring, vi har i forhold til at nå klimamålet, for hvis ikke der er faglærte, kan vi ikke bygge vindmøllerne og lave energieffektiviseringerne. Det kommer vi til at sætte på dagsordenen.

- Vi skal sikre at flere unge tager en erhvervsuddannelse - både til det private arbejdsmarked, men også til velfærdssamfundet.

(Spørgsmål fra Hanne Holmgren Kraaer)

Er vi blevet for fine til at arbejde med hænderne her i landet?

Mette Frederiksen: - Jeg vil gerne anholde, at man kan skille det ad på den måde, at nogle arbejder med hænderne og andre med hovedet. Man kan ikke være dygtig faglært, hvis man ikke kan noget med både hovedet og hænderne. Det hænger sammen.

- Og ja, der er noget uddannelsessnobberi i Danmark. Det er blevet finere at tage en videregående uddannelse end at have et fag. Man kunne måske forestille sig, at en ingeniør ville blive en bedre ingeniør, hvis han fik en faglært uddannelse først.

(Spørgsmål fra Tonny Hansen)

Under corona måtte pårørende ikke komme ind på plejehjemmene. De gamle sad og faldt sammen, og vi andre blev kede af det. Skal I ikke lave minimumsnormering i ældreplejen, som I har gjort med børnene?

Mette Frederiksen: - Først og fremmest: Al medfølelse herfra. Jeg kan høre, at der har været noget, der har været svært. Men jeg ved næsten ikke, hvordan vi skulle have gjort det anderledes uden at miste mange menneskeliv, selvom det også kom med en pris. Forhåbentlig kommer vi der ikke igen.

- Vi har købt masser af vacciner, hvis vi får behov for at vaccinere igen. Vi er blevet langt klogere.

- Men hvis for mange medarbejdere bruger for meget tid langt væk fra borgerne, løser det ikke problemet med flere penge og minimumsnormering. Kunne det være, at vi i stedet skal frigøre tid fra kontrol og dokumentation? Diskussionen er større end kun antal hoveder, og den vil jeg insistere på, at vi bruger kræfter på.

(Spørgsmål fra John Christensen)

Hvis du skulle vælge mellem at danne regering med Ellemann eller Løkke, hvem ville du så tage?

Mette Frederiksen: - Sjovt spørgsmål! Jeg har aldrig overvejet nogle af mulighederne. Vi har en manøvredygtig regering nu, hvor vi laver ganske mange aftaler bredt med de fleste af Folketingets partier. De bedste beslutninger er oftest dem, der træffes over midten, hvor vi har forskellige perspektiver.

- Jeg kender ikke Løkkes planer, men Jakob (Ellemann-Jensen, red.) kender jeg ganske godt. Venstre er et vigtigt parti. Begge må gerne være med i samarbejdet, men jeg har ikke planer om ændre på regeringen.

(Spørgsmål fra Jens Clausen)

Hvad er din politik i forhold til at give permanent opholdstilladelse til flygtninge? Nogle af dem er fantastisk dygtige og kan bidrage til arbejdsmarkedet.

Mette Frederiksen: - Her kan jeg ikke være imødekommende, og det handler ikke om den enkelte unge flygtning, der gør sig umage og vil bidrage til samfundet. Det er fordi, da jeg var en lille pige i Aalborg, var andelen af medborgere i dette land med ikke-vestlig baggrund lille. Nu er vi tæt på, at 15 procent i Danmark har ikke-vestlig baggrund. For mange bidrager ikke positivt. Især kvinder går ikke på arbejde. Vi har ikke råd til at fortsætte sådan. Der er også for mange, der fylder negativt i statistikkerne for kriminalitet. Der er udfordringer med parallelsamfund. Der er massive sociale og integrationsproblemer.

- For mig er det med permanent ophold noget principielt. Jeg synes, det er bedst, man tager hjem, når man ikke har behov for beskyttelse længere. Hvis alle flygtninge bliver indvandrere, vil vi se en meget stor forandring af vores samfund.

(Spørgsmål fra Hanne Svenningsen)

Hvordan vil I forbedre psykiatrien, så man ikke bliver sendt ud af systemet, selv om man stadig er syg?

Mette Frederiksen: - Der er to store problemer i psykiatrien. At patienter udskrives for hurtigt. Det er meget ulykkeligt, og noget af det handler om, at psykiatrien ikke er blevet prioriteret lige så højt som andre dele af sundhedssystemet. Det er vi i gang med at ændre på.

- Samtidig er antallet af unge mennesker, der får en diagnose, eksploderet. Her mener jeg, at vi skal grave i årsagerne til, hvorfor så mange unge mennesker mistrives. Måske er det fordi, vores børn er for meget på skærmen? Måske fordi de cykler for lidt og bliver kørt i stedet. Kulturen i Danmark har været at selvstændiggøre vores børn - jeg tror, vi skal overveje, om vi er kommet for langt væk fra det. For mig er svaret er ikke bare gratis psykologhjælp til alle - vi skal dybere end det.

(Spørgsmål fra Sille Mandø)

Du har talt om vaccineproduktion i Danmark - er den sag levende endnu?

Mette Frederiksen: - Ja. Vi er et af de lande, der kommer til at have størst vaccinetilslutning, og det er jeg stolt af. Vi har stadig overvejelser om at understøtte dansk vaccineproduktion, udvikling og forskning. Det er vi positivt indstillede overfor.

(Spørgsmål fra Niels Hovgaard)

Mange af dine ministre vil ikke  udtale sig til medierne. Har I noget at skjule, eller mangler I modet?

Mette Frederiksen: - Det sidste håber jeg ikke. Heller ikke det første.

- Et af hverdagens store dilemmaer i dansk politik er, at mediepresset er enormt. Vi forsøger at besvare så mange henvendelser vi kan, men vi skal altså også passe vores arbejde.

- Medierne kæmper om seere og læsere, konkurrencen er blevet hårdere, og der er mange partier og kommer stadig flere til. Jeg er bange for, at politikere og medier er fanget i samme hamsterhjul.

- Politik i dag er blevet så meget mere kompliceret, og formidlingen er blevet forenklet. Det er ærgerligt. Vi bliver dårligere sammen medierne og politikerne. Vi politikere kan givet blive bedre, men der er noget grundlæggende galt i samarbejdet mellem politikere og medier.

(Spørgsmål fra Ole Sørensen)

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Partihop: Kommunalpolitikere har tradition for at være noget mere troløse over for deres partier end landspolitikerne er. Alligevel ommøblerer  kommunal- og valgforsker Roger Buch rynkerne i pandebrasken en ekstra gang, når talen falder på byrådene i Tønder og i Aarhus.

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst