Annonce
Fra lørdag er 5000 sygeplejersker i strejke. De skal ikke regne med et indgreb i konflikten fra regeringen. Statsminister Mette Frederiksen (S) vil holde sig ude af sygeplejerskekonflikten, siger hun efter sin tale på Folkemødets hovedscene fredag i Allinge. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Danmark

Mette F. vil holde sig ude af strejke blandt sygeplejersker

Statsministeren vil ikke blande sig i konflikt, der ventes at udløse aktioner blandt sygeplejerskerne lørdag.

Regeringen er ikke på vej med et lynindgreb i sygeplejerskekonflikten. Sådan kan man måske bedst tolke statsminister Mette Frederiksens (S) udtalelser på Folkemødet fredag.

Her er statsministeren dog meget omhyggelig med at understrege, at hun slet ikke ønsker at udtale sig om konflikten.

Mette Frederiksen fastslår, at det er op til arbejdsmarkedets parter at afgøre sygeplejerskernes løn:

- Jeg kommer slet ikke til at gå ind i den diskussion. Der er nu anmeldt konflikt på arbejdsmarkedet, og så træder man som regering et skridt tilbage. Vi er ikke part i den her konflikt. Og jeg kommer ikke til at sige et ord om konflikten, siger Mette Frederiksen efter sin tale på Folkemødet til TV 2 News.

Meldingen kommer, dagen før strejkende sygeplejerskerne lørdag ventes at demonstrerer flere steder i landet.

Mandag blev det offentliggjort, at sygeplejerskerne havde stemt nej til Forligsinstitutionens mæglingsforslag, fordi sygeplejerskerne ønsker mere i løn.

Næste skridt bliver, at omkring 5000 sygeplejersker, hvilket svarer til omkring hver tiende sygeplejerske, går i strejke natten til lørdag.

Både regeringens støttepartier SF og Enhedslisten samt Dansk Folkeparti har udtrykt sympati for sygeplejerskernes krav. Partierne mener, at der skal gribes politisk ind for at sikre flere lønkroner til kvindedominerede fag.

Ligesom sygeplejerskerne kritiserer de tre partier tjenestemandsreformen fra 1969 for at placere sygeplejerskerne i et lavere lønramme.

Dermed kan presset på regeringen for et indgreb til fordel for sygeplejerskerne stige i den kommende tid.

I den danske arbejdsmarkedsmodel er det op til arbejdsmarkedets parter at forhandle løn. Men hvis strejken bliver meget langvarig, kan regeringen med opbakning fra et flertal på Christiansborg gribe politisk ind for at få løst konflikten, så sygeplejerskerne kan komme tilbage på arbejde.

Mette Frederiksen fastholder dog, at regeringen ønsker at holde sig helt ude af konflikten:

- En af grundende til, at Danmark er et af verdens rigeste og bedst fungerende lande, det er på grund af vores arbejdsmarkedsmodel. Den er unik.

- Det, at der er så mange, der er medlem af en fagforening, og der er så mange arbejdsgivere på den anden side. At de forhandler - godt nok med modsatrettede interesser - men til sidst med et fælles resultat. Det er en af de primære grunde til, at Danmark er et stærkt samfund.

- Men forudsætningen, for at den model kan køre, er, at der fra politisk side er respekt om den danske arbejdsmarkedsmodel, siger Mette Frederiksen.

I 2008 var sygeplejerskerne også i en langvarig konflikt. Dengang gik der otte uger, før parterne indgik en aftale, der sikrede sygeplejerskerne mere i løn.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge