Annonce
Danmark

Mette F. på genåbnings-turné i et land så smukt som et stjerneskud

Tidens politiske stjernekaster, statsminister Mette Frederiksen (S) fik sit stjerneskud på Cafe Jens Otto i Randers - lige dér hvor en af hendes forgængere, Jens Otto Krag, blev født. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mette Frederiksen (S) blev så rørt, at hendes sikkerhedsbriller duggede på sidste stop på den jyske tour-de-force, hvormed hun markerede Danmarks store genåbningsdag. På hendes udmeldinger at dømme bekræftede turen hende i opfattelsen af, at det er et prægtigt land, hun er statsminister for.
Annonce

Genåbning: Der er mange byer, man kan tage pigen ud af, men som ikke kan tages ud af pigen. Aalborg er en af byerne og Mette Frederiksen en af pigerne. Det vil sige, det er hun ikke, men det var hun for nogle år siden.

Nu er hun en voksen kvinde, som mandag var tilbage i en noget anden rolle end dengang, hun drønede rundt med strithår og var barn og ung i byen. Nu optrådte hun som statsminister i et stiligt jakkesæt og havde et rend af bredskuldrede og kun lidt topmavede betjente til at passe på sig.

Mandag var nu også en særlig dag for hende at lægge ud i hjemstavnen. Det var den dag, det Danmark, hun svingede coronakniven over og lukkede 11. marts, for alvor skulle til at åbne - "åbne op", som hun hele tiden siger; det må være et blandingsmisbrug mellem nordjysk og ballerupsk.

Det er underligt at tænke på, at genåbningen af landet på en måde er sværere, end lukningen var. Tvivlen er meget mere til stede. Dengang for over to måneder siden, var der ikke tvivl i mit sind.

Mette Frederiksen (S), statsminister

Annonce

Tvivlen som følgesvend

Det skete med et møde med de genopstandende elever og lærere på Stolpedalsskolen.

- Det er underligt at tænke på, at genåbningen af landet på en måde er sværere, end lukningen var. Tvivlen er meget mere til stede. Dengang for over to måneder siden, var der ikke tvivl i mit sind.

- Nu står vi her i dag med en hel masse dilemmaer: Hvilke områder skal åbne op først, og hvilke må vente? Og er det nu sikkert og forsvarligt? Den tvivl bør være en fast rejseledsager i alt, vi foretager os for tiden, så risikoen hele tiden vurderes, sagde Mette Frederiksen efter en halv times rundtur på skolen.

Den sluttede med sang i 0. C. Og så fik hun tegninger og "en rose til en rose" ...

Hvad man dog kan få børn til, kunne der godt være én, der havde sagt. Men det var der ikke. Til gengæld så Mette Frederiksen rørt ud, sådan lidt på den lykkelige måde, og hun fik da også sagt til de store elever, at de og deres lærere her i Aalborg, og for så vidt også alle andre steder, har klaret situationen helt enestående.

Annonce

Glædens dag - med forbehold

Mette Frederiksen havde også i Hobro et møde med nogle 3F'ere, som var blevet arbejdsløse som følge af coronaens hærgen, hun indtog en en frokost i i Randers og aflagde et besøg på Carlsberg i Fredericia.

Det var alt sammen også meget rørende. Ikke mindst frokosten på Cafe Jens Otto i Randers. Cafeen hedder sådan, fordi den ligger foran Jens Otto Krags Plads og ved siden den etageejendom, hvor den tidligere statsminister lod sig føde på 1. sal for næsten 106 år siden.

- I skal altså lige være opmærksomme på, at I ikke ligefrem overholder gældende afstandsregler, sagde hun, da hun som dessert fik serveret et stort presseopbud.

Bortset fra det var hun var glad og fro over folk som værtsparret Dorthe Bjørn og Mike Pabst og deres personale.

- Det er en vidunderlig oplevelse at se et personale vende tilbage til arbejdet. Jeg er totalimponeret over, hvordan man klarer situationen rundt omkring. Nu håber jeg, at folk skønner på det og måske lige gør et ekstra restaurantbesøg, for de har behov for opbakning.

- De mennesker, du lige har mødtes med i Hobro, og som har mistet deres arbejde, har måske ikke hverken lyst eller råd til ekstra restaurantbesøg. Hvad er din besked til dem?

- Nej, desværre. Selvfølgelig skal de ikke tage ud og svinge med dankortet, og det var naturligvis heller ikke min besked til dem i Hobro. Her er der andre ting på dagsordenen - hvordan de måske med omskoling kan komme videre til noget andet, eller hvordan de kan få gavn af forskellige hjælpeforanstaltninger.

- Det er rigtigt, at selv om jeg kalder det glædens dag i dag, så er det ikke glædens dag for dem, der har mistet deres arbejde.

Der var sange, gaver og roser til statsministeren på Stolpedalsskolen i Aalborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

Sjældenhedernes dag

Uden at rutte for meget med de personfølsomme oplysninger, er det vist ikke for meget sagt, at har man været ung i Aalborg, er det ikke håndsprit, man forbinder Carlsberg med.

Ikke desto mindre var dét, håndspritten, grunden til, at Mette Frederiksen iført hårnet og sikkerhedsbriller - og med adgang forbudt for journalister og fotografer imens - rundede af på det store bryggeri i Fredericia. Her har produktionen af Somersby-cider de seneste par måneder været ombygget til fremstilling af håndsprit.

En vigtig og jættestor indsats, mente statsministeren, hvilket bagefter fik hende til at fremstille dagen, ikke kun som glædens, men også som sjældenhedernes dag.

- Det er sjældent, man får lejlighed til at takke på et helt folks vegne. Det gør jeg så nu.

- Det er sjældent, man bliver rørt, når man har sikkerhedsbriller på, men det bliver jeg her.

Det, der sendte Mette Frederiksen i patos lige her, var symbolikken, forklarede hun.

- Jeg er rørt over den ekstra indsats, der er gjort overalt. Det er meget symbolsk lige her, hvor man har produceret håndsprit. Det redder liv, det gør det.

Ikke for alle var det glædens dag. For eksempel ikke for de 3F'ere, som Mette Frederiksen besøgte i Hobro. De mistede deres job på grund af coronaen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

- Selvfølgelig er der begået fejl

Da Mette Frederiksen 11. marts indkaldte til det første pressemøde og fortalte danskerne, at det var noget møg, det hele, sagde hun som noget af det første: "Vi kommer til at begå fejl, jeg kommer til at begå fejl".

Den forudsigelse har holdt stik, mente hun, da hun på genåbningsdagen så tilbage.

- Man kan roligt sige, at Europa ikke, heller ikke Danmark, var klar til en pandemi som den, vi er i. Beredskabet har ikke været optimalt, og det siger alt, at vi står her på Carlsberg i dag. Her måtte man gøre noget ekstraordinært, fordi der for eksempel ikke var nok håndsprit.

- Selvfølgelig er der begået fejl, og det er helt afgørende, at vi får lavet en meget grundig evaluering, så vi ikke begår dem en anden gang, sagde Mette Frederiksen, før hun tog turen hen over Fyn og Sjælland, så hun kunne komme hjem og lægge glædens dag i seng.

For et menneske med en ungdomsfortid i Aalborg er det ikke oplagt at forbinde Carlsberg med håndsprit. Men det var derfor, statsminister Mette Frederiksen besøgte bryggeriet i Fredericia og blev både taknemmelig og rørt. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Jyllands grønne vækstmotorvej

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Danmark

Arbejde længe, men i eget tempo

Annonce
Danmark

Kom så Danmark – vi kan godt!

Annonce