Annonce
Thomas Funding, politisk redaktør på Avisen Danmark. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Danmark

Analyse: Messerschmidt ligner en, der vil være formand

Han giver interview som om, han var formand, og det får unægtelig Morten Messerschmidt til at ligne en, der positionerer sig til at blive det. Stemningen i Dansk Folkeparti er anspændt, folk lurer på hinanden, og alt bliver motivfortolket. Er der et formandsopgør på vej?

Mandag mødes toppen af Dansk Folkeparti til sommergruppemøde, og det ser ikke ud til at blive et rart et af slagsen.

På overfladen er DF’erne godt nok ih så gode venner, og var det ikke for corona, ville der med garanti være både kram og kindkys, når de mødes på Sandbjerg Kursuscenter udenfor Sønderborg. I Dansk Folkeparti er man nemlig en familie.

Men familierelationerne er blevet forlorne. Eller i hvert fald nogle af dem. Stemningen er lige nu giftig som aldrig før, og folk er anspændte. Under den pæne overflade diskuteres der på livet løs, om partiet er på vej mod sit første formandsopgør i historien.

Og spekulationerne er ikke blevet mindre i denne uge. I to store interview rullede partiets uofficielle kronprins Morten Messerschmidt sig nemlig ud med betragtninger om, hvad der bør være Dansk Folkepartis projekt.

Først argumenterede han i dagbladet Politiken for, at DF skal stille sig i spidsen for en kristen værdikamp, og lørdag problematiserede han så her i avisen Danmark sit partis politiske linje i den forgangne valgperiode og kaldte DF til en ny værdikamp på udlændingeområdet mellem ”dem og os”.

Flere kilder beretter, at interviewene ikke var sanktioneret af partiets ledelse, men at det er Morten Messerschmidt, der handler på egen hånd. Det er værd at bemærke, da det at udbrede sig om de store linjer normalvis er forbeholdt formanden.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Jeg vil gerne have en åben diskussion af, hvad vi kan gøre for at forhindre, at vi lukker helt ned igen. Hvis smitten stiger, hvor meget skal den så stige, før vi tager et skridt tilbage, og hvad skal det skridt være.

Radikale Venstres sundhedsordfører Stinus Lindgren efterlyste overfor Berlingske, hvad regeringens plan er, hvis antallet af covid-19 smittede stiger.

- Der skal være et kryds mellem tidlig pension og udlændinge.

Kristian Thulesen Dahl slog i Jyllands-Posten fast, at Dansk Folkeparti kun vil lægge stemmer til en ret til tidligere pension, hvis tiltaget finansieres ved besparelser på udlændingeområdet.

- Vi skulle være gået hårdere til Lars Løkke Rasmussen på den værdipolitiske dagsorden i den seneste periode.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt fortalte lørdag til avisen Danmark, at han mener, at hans partis problem også handler om politikken. Han opfordrede i den sammenhæng til en ny værdikamp.

- Når forråelsen kommer ind, så begynder det faglige og sundhedsfaglige også at forsvinde. Dem, der taler grimt, har også hængt deres egen selvrespekt i garderoben, mener jeg.

Ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke varsler en "revolution" af ældresektoren. Det sker efter TV 2's dokumentar "Plejehjemmene bag facaden".

Messerschmidt overskrider altså klart sine beføjelser, og at det sker lige op til partiets sommergruppemøde, gør det kun mere lakrids. Kristian Thulesen Dahl har således den seneste måned selv af to omgange forsøgt at sætte en politisk ramme om mødet.

Det gjorde han med et interview i avisen Danmark i sommerferien, hvor han blæste til kamp mod det, han kalder islamifiseringen af Danmark – noget DF lørdag forsøgte at følge op på med en helsidesannonce her i avisen.

Og i denne uge udtalte DF-formanden i Jyllands-Posten, at hans parti kun vil være med til at give den socialdemokratiske posterboy Arne ret til tidlig pension, hvis pengene bliver taget fra udlændingeområdet.

Men nu er det arbejde efter alt at dømme røget i toilettet. I stedet kommer pressens dækning af sommergruppemødet med stor sandsynlighed til at gå på de mulige interne stridigheder i partiet. Hvad siger Kristian Thulesen Dahl til Morten Messerschmidts bud på et nyt politisk projekt?

Man kan selvfølgelig kun gisne om det, men mon dog ikke, at Kristian Thulesen Dahl mest af alt har lyst til at pande sin ordfører i jorden alene af den grund, at han går ham i bedene.

Men den går ikke. Efter at Dansk Folkeparti har brugt omkring 20 år på at brokke sig over, at daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen på Folketingets talerstol kundgjorde, at Dansk Folkeparti aldrig ville blive stuerene, så er det i dag en rød tråd i baglandets kritik af Kristian Thulesen Dahl, at de mener, partiet er blevet for stuerene. De vil have mere kant – de vil have værdipolitikken tilbage.

DF-formanden har derfor svært ved at gøre andet end at omfavne i hvert fald indholdet af Morten Messerschmidts politiske projekt. Han kan simpelthen ikke risikere at blive set som en modsætning til værdikampen. Det er givetvis også en del af årsagen til, at han har forsøgt at få partiets sommergruppemøde til at handle om netop kampen mod den føromtalte islamifisering.

Men det er ikke omkostningsfrit for Thulesen Dahl at forsøge at kramme Messerschmidts interview til døde. Anerkender han, at det er politikken, den har været galt med, og dermed at han har underprioriteret værdikampen, vil det uvægerligt føre frem til spørgsmålet, om han er den rette formand.

Danmarks Radios Knud Brix gæstede med sin podcast Genstart for nogle måneder siden det tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Kim Christiansen, og af flere omgange spurgte han ham, hvad den detroniserede trafikpolitiker huskede som den mest markante politiske udtalelse fra Kristian Thulesen Dahl. Christiansen vred sig i stolen og formåede aldrig rigtig at svare.

Og det er meget symptomatisk. Kristian Thulesen Dahl står ikke i folks bevidsthed som nogen værdikriger. Det gælder også i dele af DF-baglandet. Morten Messerschmidts bud på et politisk projekt leder altså debatten et sted hen, hvor Thulesen Dahl kommer til at repræsentere problemet, og Messerschmidt står sjovt nok selv tilbage som manden med løsningen.


Morten Messerschmidts bud på et politisk projekt leder altså debatten et sted hen, hvor Thulesen Dahl kommer til at repræsentere problemet, og Messerschmidt står sjovt nok selv tilbage som manden med løsningen.

Thomas Funding


Motivfortolkningen i Dansk Folkeparti har derfor også fået frit spil de seneste dage. Bredt er der efterhånden en opfattelse af, at Morten Messerschmidt er i gang med at positionere sig til at kunne udfordre Kristian Thulesen Dahl. Selv afviser han, når han bliver spurgt, men vi er i kategorien af spørgsmål, hvor politikere kan sige et og kort efter gøre noget andet.

Det er dog tvivlsomt, om vi på den korte bane finder ud af, hvad der egentlig foregår i Dansk Folkeparti. Morten Messerschmidt er stadig ved at blive undersøgt af bagmandspolitiet i forbindelse med sagen om Meld og Feld, og det sætter ham offside.

Men når den sag er færdig - og hvis vi antager, at det ikke ender i en straffesag - er banen fri, og så må man antage, offentligheden ret hurtigt finder ud af, om der rent faktisk er et formandsopgør under opbygning i Dansk Folkeparti.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Smartphone: Det var noget galt i bilens lastrum. Den afghanske dreng og de øvrige flygtninge havde svært ved at trække vejret, og der var ved at udbryde panik, for ingen kunne høre dem råbe eller banke på vognens sider.

Indland

Endnu et tilfælde af abekopper konstateret i Danmark

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper.

Danmark

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Klima: Der skal være 10.000 vindmøller og en håndfuld energiøer i Nordsøen inden 2030. Det skal alt sammen forbindes med store kabler til både Danmark og Centraleuropa og sikre grøn strøm til over 200 millioner mennesker.

Erhverv

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen