Annonce
Branden på Scandinavian Star kostede 159 menneskeliv for mere end 31 år siden. Først nu skal en specialistgruppe undersøge mistanken om forsikringssvindel som motiv til at sætte ild til skibet, der her er fotograferet i Lysekill i Sverige, hvor det straks blev bugseret til efter branden. Affotografering af politifoto:Flemming Krogh
Danmark

Med tre årtiers forsinkelse: Specialgruppe undersøger branden på Scandinavian Star

En særlig task force er nu bemandet og skal undersøge om økonomisk kriminalitet lå bag branden på Scandinavian Star. Det spor er aldrig blevet efterforsket, selv om det er blevet hævdet gennem mere end tre årtier.

Scandinavian Star: Den specialistgruppe, der skal undersøge det økonomiske spor i den påsatte brand på færgen Scandinavian Star, er nu nedsat og består af fire juridiske og efterforskningsmæssige eksperter, meddelte justitsministeren mandag eftermiddag.

Specialgruppen, eller task forcen som den kaldes, får professor, dr. jur. Kristina Siig fra Syddansk Universitet som formand. Desuden bliver forsvarsadvokat Peter Giersing, forsvarsadvokat og tidligere anklager Jakob Buch-Jepsen og tidligere politikommissær og efterforskningsleder Ove Pedersen medlemmer af gruppen.

159 mennesker omkom som følge af, at Scandinavian Star blev sat i brand på sin sejlads fra Oslo til Frederikshavn natten til 7. april 1990.

- Task forcen står nu over for en vigtig opgave med at skabe større klarhed over sagen, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse, han udsendte mandag eftermiddag.

Mistanker aldrig undersøgt

Branden er aldrig blevet opklaret. En mistanke om at skibsbranden var et resultat af forsikringssvindel er aldrig blevet efterforsket. Dét var en dansk opgave, men intet skete.

Skiftende danske rigsadvokater og justitsministre har siden branden ellers hævdet, at alt har været undersøgt - lige indtil den nuværende, Nick Hækkerup af egen drift for et års tid siden meddelte Folketingets retsudvalg, at det økonomiske spor var uefterforsket.

- Det skylder vi ofrene

I de seneste tre år har især Politiken og Avisen Danmark og Danmarks Radio med en tv-dokumentar holdt fast i sagen. Det udløste en forespørgselsdebat i Folketinget såvel sidste år som i år.

Det tilskyndede Nick Hækkerup til at få sagen undersøgt, og beslutningen om at nedsætte en task force blev vedtaget 12. maj i år. Det er den gruppe, som nu er endelig nedsat, og som i følge justitsministeren indleder arbejdet om mindre end to uger, 15. oktober helt præcis.

Det er en stor og og kompliceret sag med mange grene, så det er en kæmpe opgave.

Mike Axdal, overlevende efter branden på Scandinavian Star

I pressemeddelelsen fra justitsministeren fremgår det, at task forcens opgave er at "undersøge reder-, ejer- og forsikringsforholdene vedrørende Scandinavian Star."

- Det skylder vi ikke mindst ofrene og de efterladte. Nu skal undersøgelsen gå sin gang, og så vil jeg afvente resultatet af task forcens arbejde, siger justitsministeren.

Stor og kompliceret sag

En af disse overlevende er Mike Axdal. Han mistede sin far og sin bror under branden og har siden udført et større undersøgelsesarbejde på privat basis og derigennem appelleret til en egentlig politiefterforskning.

- Der er gået en rum tid siden beslutningen i maj, så jeg er ovenud glad for, at det nu sker. Det er en stor og og kompliceret sag med mange grene, så det er en kæmpe opgave, denne gruppe har fået. Det håber jeg selvsagt, der kommer et resultat ud af det, siger Mike Axdal.

Retspolitisk skandale

Det er især partierne Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF, som de seneste par år har presset på politisk for at få sagen i gang. Også repræsentanter for disse partier, og flere andre, optræder i justitsministerens pressemeddelelse mandag:

- De mange overlevende og pårørende fortjener vished om, at alt kommer frem i lyset. Forhåbentligt kommer vi en opklaring nærmere, lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

- Jeg håber inderligt, at det kan bidrage til noget afklaring for de pårørende og bringe os nærmere skyldsspørgsmålet, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører for SF

Søren Søndergaard fra Enhedslisten er den danske politiker som i længst tid, siden 1997, har beskæftiget sig politisk med sagen. Han kalder den manglende efterforskning hidtil for en retspolitisk skandale, og roser Nick Hækkerup for at være den første justitsminister, der tager sagen alvorligt.

- Alligevel står jeg i dag med en bittersød smag i munden, da muligheden for at komme til bunds i sagen naturligvis er blevet svækket som årene er gået, siger han.

Halvandet år forude

Ifølge kommissoriet for gruppens arbejde er der sat halvandet år af til arbejdet, men undervejs skal der ske afrapportering til en politisk følgegruppe hvert halve år. Denne følgegruppe er endnu ikke nedsat. Et sekretariat skal også bistå task forcen.

Task forcen skal advisere politiet på et hvilket som helst tidspunkt, den støder på forhold, som bør efterforskes, fremgår det.

Udgifterne vurderes til at ligge på 14-15 millioner kroner i løbet af perioden, som også kan omfatte undersøgelser i udlandet.

Af kommissoriet fremgår det også, at task forcen skal kunne bede private personer og grupper om på frivilligt grundlag at udlevere viden, dokumenter og andet materiale med relevans for sagen.

- Det er et vigtigt element, så den viden, der er opbygget hos flere mennesker gennem årene, ikke går til spilde, siger Mike Axdal.

Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død mandag.

Danmark For abonnenter

London har fået nok af lort – nu bygger de en super-kloak

Miljø: London er i fuld gang med at bygge en 25 kilometer lang kloaktunnel, også kaldet ”super-kloak”. For det kloaksystem, der eksisterer nu, er beregnet til maksimalt fire millioner mennesker.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Danmark

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget