Annonce
Danmark

Med madanmelderen på skolebænken: Fra kongen i nord til paven i syd

Med madanmelderen på skolebænken: I foråret tog avisens madanmelder niveau ét på Vinakademiets sommelieruddannelse. I denne serie vil han videreformidle det, han har lært om vinens verden. Her i kapitel 8 skal det det handle om regionerne Rhône og Laguedoc-Roussillon, men nok mest om Rhône.

I sidste kapitel var vi et smut i Bourgogne og Bordeaux - nok de mest prestigefyldte vinregioner i Frankrig - hvis ikke hele verden. Her kan Rhônedalen ikke helt være med, dog kan de bedste vine fra appellationen Côte-Rôtie prismæssigt måle sig med top-bordeauxvine.

Rhônedalen er opkaldt efter floden med samme navn og strækker sig fra Lyon i nord til Avignon i Syd.

Vinregionen bliver opdelt i Nordrhône og Sydrhône, og der er store klimatiske forskelle på de to underområder.

I Nordrhône er klimaet køligere, og landskabet er mere bjergrig end i den sydlige del. Vinmarkerne ligger på skrånende bjergsider med stenet jord, der holder på varmen. Langt de fleste marker ligger på vestsiden af floden.

95 procent af vinproduktionen i nord er rødvin, hvor druen syrah er kongen. Der laves dog også hvidvine på henholdsvis viognier eller marsanne og roussanne.

Tager vi et kig på appellationssystemet i Rhône, er den inddelt i fire uofficielle kvalitetsniveauer. Nederst på rangstien er den regionale appellation Côtes du Rhône. Næste niveau omfatter kun dele af Sydrhône, hvor man må tilføj Villages eller, hvis man tager endnu et skridt op, et bestemt kommunenavn på etiketten. Højeste niveau er de små individuelle AOP’er, der lidt forvirrende omtales som cru’er. Dem er der otte af i Nordrhône. Den sydlige del har ni.

Nord og syd

I Nordrhône står små familiefortagender for en stor del af vindyrkningen og meget af vinfremstillingen. Her findes som nævnt otte selvstændige appellationer. Côte-Rôtie og Hermitage regnes som de bedste, hvad rødvin angår. Kvaliteten i områderne Saint-Joseph og Crozes-Hermitage er mere varieret.


95 procent af vinproduktionen i nord er rødvin, hvor druen syrah er kongen. Der laves dog også hvidvine på henholdsvis viognier eller marsanne og roussanne.


Mens der udelukkende produceres rødvin Côte-Rôtie, laves der både rød- og hvidvin i de tre sidstnævnte områder.

Der findes også tre AOP-områder, hvor man udelukkende laver hvidvin. I Condrieu og Château-Grillet bruger man viognier-druen. I Saint-Péray bruges marsanne og roussanne til at lave stille og mousserende hvidvine. Endelig er der området Cornas, hvor der alene laves rødvin på syrah.

De 18 tilladte druer i Châteauneuf-du-Pape

Grenache noir - grenache blanc - grenache gris - mouvèdre - syrah - cinsaut - counoise - picpoul noir - picpoul blanc - picpoul gris - terre noir - bourboulenc - clairette - clairette rosé - roussanne - vaccarèse - picardin - muscardin.

I Sydrhône er druen grenache den vigtigste, men det er altid i sammenspil med en række andre druer. I Châteauneuf-du-Pape, som er den appellation i Sydrhône, der laver vine af højeste kvalitet, er det for eksempel tilladt at bruge 18 forskellige vindruer. I praksis er det dog kun grenache, syrah, carignan, cinsaut og mourvèdre, der plantes i større udstrækning.

De store kooperativer spiller en langt større rolle i syd og står for omkring 70 procent af vinproduktionen i Sydrhône.

Kvalitetslandvin

Rykker vi vestpå til Laguedoc-Roussillon, er der også tale om blandingsvine, som i et vist omfang er lavet på de samme druer som i Sydrhône - altså grenache, syrah, mouvèdre og carignan, som er den dominerende druesort i regionen.

For hvidvine er chardonnay kvantitetsmæssigt den vigtigste drue, men sauvignon blanc, voignier, marsanne og roussanne er også udbredte. Der produceres også en del rosévin.

Regionen strækker sig fra den spanske grænse og op langs middelhavskysten til byen Nimes. Det er ikke kun en stor region rent geografisk. Godt halvdelen af Frankrigs vin bliver produceret i dette område.

Historisk var vinene fra området, der tidligere blev kaldt Midi, lyse og simple. Faktisk blandede man vinene herfra med vin fra Algeriet, der var lavet på den tanninrige og farvemættede drue alicante bouschet, for at gøre dem mere drikkelige. Det ophørte, da Algeriet i 1962 blev selvstændigt, og vinbønderne i Languedoc-Roussillon blev opfordret til at plante om med druesorter, der ikke krævede et algiersk boost, først og fremmest carignan, men i de senere har andre drue vundet mere indpas.

Med tiden har mange små, kvalitetsorienterede producenter etableret sig i området, der efterhånden har en hel del AOP’er til. Mange producenter vælger dog at lave landvine, der i EU betegnes som ”Indication Géographique Protégée” IGP, hvilket giver dem mulighed for at anvende mere efterspurgte druer, som også må angives på etiketten.

Vi stopper vores rundrejse i Frankrig her. Der er områder, vi ikke er kommet ind på, som Provence, Jura og Korsika. Og naturligvis Champagne, men den vender vi tilbage til i et kapitel om mousserende vine.

Næste gang går turen til Norditalien.

Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Erhverv

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Kultur

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Podcasts

Lyt: Andrew Velarde fra Ejby samler på ting fra Coca-Cola 1:2

Indland

Kunstner tog pengene og vil måske kræve erstatning fra museum

Udland

Oprørsleder dræbt under sammenstød med militæret i Colombia

Udland

Mali beder Danmark om straks at trække soldater hjem

Malis regering har mandag bedt Danmark om straks at trække danske soldater, der bidrager til en franskledet mission i landet, hjem.

Udland

Biden bander for åben mikrofon af journalist i Det Hvide Hus

USA's præsident, Joe Biden, blev mandag fanget af en tændt mikrofon i at bande af en Fox News-journalist i Det Hvide Hus.

Udland

James Webb-teleskopet er fremme ved sin destination i rummet

Rumteleskopet James Webb er nået frem til det sted 1,5 millioner kilometer fra Jorden, hvor det skal i kredsløb.

Danmark

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Indland

Sundhedsstyrelsen lemper anbefaling for isolation

Udland

Bevæbnet mand sårer flere på tysk universitet

Debat

Dansk Erhverv: Virksomhedernes retssikkerhed skal styrkes på skatteområdet

Læserbrev

HK: Alt for mange er corona-utrygge, når de er fysisk på arbejde

Erhverv

Medie: 3F-ledelse har kendt til formands dobbeltliv siden december

Kultur For abonnenter

Kathrine Lilleør har besluttet aldrig nogensinde mere at lade en mand farve dagen grå

Læserbrev

Lad os kalde en spade for en spade: Naturgas er en fossil energikilde, som aldrig bliver klimavenlig