Annonce
Vinskolen

Med madanmelderen på skolebænken: Barolo-land og tørrede druer

I foråret 2020 tog avisens madanmelder niveau 1 på Vinakademiets sommelieruddannelse. I denne serie vil han videreformidle noget af det, han har lært. Her i kapitel 9 er vi kommet til Norditalien, hvor vi har fokus på vine fra Veneto og naturligvis Piemonte.

Her på vinskolen har vi lagt Frankrig bag os og er draget sydøstpå til Italien. Og synes du, at der var meget at holde styr på i Frankrig, bliver opgaven ikke mindre, nu hvor vi er kommet til støvlelandet. I hvert fald ikke hvis du vil gå helt i dybden.

Italien er nemlig ikke kun verdens største vinland, hvad produktion angår, det er også det mest mangfoldige med en endeløs række små appellationer og et hav af druesorter.

Men fortvivl ikke. Vi bider landet over i to og fokuserer kun på de vinområder, som fylder mest på det danske marked. Og danskerne er ret vilde med italiensk vin. I 2018 udgjorde vin fra Italien godt 22 procent af markedsandelen herhjemme, mens fransk vin lå på 12,5 procent.

Italien er inddelt i 20 forholdsvis autonome vinregioner, og landet deles ofte op i tre geografiske storområder. I dette kapitel vil vi koncentrere os om Norditalien. I næste kapitel zoomer vi ind på nogle af de vigtigste regioner i Mellem- og Syditalien.

Men først skal vi lige tage et kig på Italiens klassificeringssystem. I Italien er der fire niveauer, hvor produktionskravene bliver mere strikse, jo højere vi bevæger os op ad pyramiden.

Begynder vi fra bunden med de traditionelle, nationale betegnelser, har vi Vino da Tavola (VdT) efterfulgt af Indicazione Geografica Tipica (IGT), så kommer Denominazione di Origine Controllata (DOC) og endelig det højeste niveau, Denominazione di Origine Controllata Garantita (DOCG). I dag er der 75 DOCG-områder i Italien.

Disse betegnelser findes stadig på mange flasker, men i 2012 trådte EU’s nye vinlov i kraft, og derfor kan man også støde på EU-betegnelserne: Vino eller Vino d’Italia (tidligere VdT), Indicazione Geografica Protetta/IGP (tidligere IGT) og Denominazione di Origine Protetta/DOP (tidligere DOC og DOCG).

Storesøster og lillebror

Gab, jeg ved det. Men nu hvor vi har det ude af verden, kan vi koncentrere os om vinregionerne og deres respektive vine.

Norditalien består af syv vinregioner, men her vil vi nøjes med at dykke ned i tre af dem. Vi begynder med det største, ikke kun i Norditalien, men i hele landet: Veneto.

Veneto har 14 DOCG’er, altså områder med den højeste klassificering, og kvalitetsvinene er især centreret i den vestlige del øst for Gardasøen, nord for Verona. Her ligger blandt andet området Valpolicella, hvor man laver de kendte vine DOCG Amarone della Valpolicelle og DOC Valpolicella Ripasso.

Vin- regioner i Nord- italien

Valle d’Aosta

Piemonte

Lombardiet

Ligurien

Veneto

Trentino-Alto Adige

Friuli-Venezia Giulia

Lægger vi ud med storesøsteren Amarone della Valpolicelle, er det en forholdsvis kraftig vin med høj alkohol. Det skyldes, at druerne bliver tørret inden vinifikationen, så vandindholdet mindskes, og sukkerindholdet stiger. Ofte har vinen en lille smule restsødme, men der findes også en sød variant som er områdets historiske vin. Den hedder Recioto delle Valpolicella, men den produceres kun i begrænset omfang i dag. Begge går under betegnelsen passitovine.

Lillebroren, ripassoen, er en lettere vin, men stadig mere fyldig og alkoholdig end en DOC Valpolicella. Her lader man den færdiggærede, unge Valpolicella-vin gære anden gang med med skallerne fra passitovinene.

I Veneto finder du også bardolino og bardolino superiore, som er lette, ikke fadlagrerede vine på nogle af de samme druer, som man bruger til amarone og ripasso - navnlig corvina, molinara negrara og rondinella. Endelig laves der tørre hvidvine i Soave, og prosecco - den populære mousserende vin - er også udbredt i Veneto.

Nordens stramme konge

Taler man om vine fra Norditalien, kommer man ikke uden om Piemonte. Her er druen nebbiolo kongen, selv om barbera-druen er langt mere udbredt, i hvert fald i hele landet.

Kongestatussen skyldes i høj grad området DOCG Barolos stramme, robuste og komplekse rødvine med et højt tanninindhold.

DOCG Barbaresco laver også anerkendte vine på nebbiolo, der er dog forskel på kravene i de to områder. Mens en barolo skal lagre i mindst tre år, skal en barbaresco kun lagre i 24 måneder.

Begge vine er ret eftertragtede, hvilket betyder, at det nærmest er umuligt at finde en barolo eller barbaresco til husmandspriser. Søger man mod områderne Langhe, Roero eller d’Alba, kan du dog finde gode nebbiolovine uden at blive ruineret.

Du kan også vælge en anden drue, som dolcetto eller barbera. Især sidstnævnte er kendt herhjemme i versionerne d’Alba og d’Asti. Her er der tale om forholdsvis saftige rødvine, som kan være ret farveintense og har en høj syre, men lav tanninindhold.

Byen Asti lægger også navn til en sød, perlende hvidvin med lav alkohol, som er lavet på druen moscato bianco. Den lave alkohol og sødme i en moscato d’asti skyldes, at alkoholiske gæring afbrydes, inden den er færdig.

Inden vi smutter, kan vi lige nå et lille smut til Friuli-Venezia Giulia, hvor man kan finde nogle af Italiens bedste hvidvine. Her laves primært enkeltsortsvine på pinot grigio, sauvignon blanc og chardonnay eller på de lokale stoltheder tocai friulano og ribolla gialla.

I næste kapitel besøger vi regionerne Marche, Apulien, Sicilien og Toscana, hvor vi blandt andet skal se på forskellen mellem chianti og chianti classico.

Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Erhverv

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Kultur

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Podcasts

Lyt: Andrew Velarde fra Ejby samler på ting fra Coca-Cola 1:2

Indland

Kunstner tog pengene og vil måske kræve erstatning fra museum

Udland

Oprørsleder dræbt under sammenstød med militæret i Colombia

Udland

Mali beder Danmark om straks at trække soldater hjem

Malis regering har mandag bedt Danmark om straks at trække danske soldater, der bidrager til en franskledet mission i landet, hjem.

Udland

Biden bander for åben mikrofon af journalist i Det Hvide Hus

USA's præsident, Joe Biden, blev mandag fanget af en tændt mikrofon i at bande af en Fox News-journalist i Det Hvide Hus.

Udland

Omikron får Tyskland til at forlænge coronarestriktioner

Tyskland har forlænget landets coronarestriktioner som følge af den hurtige spredning af omikronvarianten.

Danmark

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Danmark

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Indland

Sundhedsstyrelsen lemper anbefaling for isolation

Udland

Bevæbnet mand sårer flere på tysk universitet

Læserbrev

HK: Alt for mange er corona-utrygge, når de er fysisk på arbejde

Erhverv

Medie: 3F-ledelse har kendt til formands dobbeltliv siden december

Kultur For abonnenter

Kathrine Lilleør har besluttet aldrig nogensinde mere at lade en mand farve dagen grå

Debat For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Det skal være nemt at have en elbil, uanset hvor man bor