Annonce
Skuespilleren Ulla Henningsen fylder 70 år søndag den 7. marts 2021. (Arkivfoto). Foto: Malte Kristiansen/Ritzau Scanpix
Indland

Markant stemme og teaterfigur

Vild og farlig, afmålt og skrøbelig. Skuespillerinden og jazzsangerinden Ulla Henningsen viste tidligt divakvaliteter. Søndag den 7. marts fylder hun 70.

Diva rimer på Liva. Og skuespillerinden og sangerinden Ulla Henningsen, som søndag den 7. marts fylder 70, har været begge dele.

Hendes nok mest kendte tv-rolle var hovedkarakteren i serien "Kald mig Liva" om den danske skuespilstjerne Liva Weel, der betog publikum i revyer, film og på de skrå brædder fra sin debut som 19-årig i 1917.

Også i "Matador" var Ulla Henningsen med - i rollen som fru bankdirektør Iben Skern.

Hun er uddannet ved Aarhus Teater i 1973 og var ansat her indtil 1977.

Senere kom Ulla Henningsen til Betty Nansen Teatret og Rialto i København. Hun har medvirket i flere musicals, herunder Cabaret.

Hun har ofte spillet markante roller, blandt andet i Shakespeares "Macbeth", "En Skærsommernats Drøm" og "Trold kan tæmmes" samt i Strindbergs "Dødsdansen". Hun har også gjort i det mere moderne repertoire, Dario Fo, Lars Norén, Sartre og Brecht.

Ulla Henningsen fik i 2011 Teaterpokalen af landets teaterjournalister for sin "overvældende tilstedeværelse på scenen". Hæderen skyldtes hendes monolog "Smerten", der gik på Teater Får 302 i Nyhavn.

- En lille mistillid til det hele, som farver hende - ikke bare som menneske - men også som skuespiller. Det er denne dobbelthed, denne modsætning - den voldsomme og "vilde" Ulla Henningsen på den ene side, den skeptisk forbeholdne på den anden, som gør hendes sceniske tilstedeværelse så overvældende, sagde Berlingskes teaterredaktør Jakob Steen Olsen ved overrækkelsen.

På biograflærredet har Ulla Henningsen haft roller i blandt andet filmene "Vinterbørn" (1978), Rend mig i traditionerne" (1979), "Undskyld vi er her" (1980), "Skyggen af Emma" (1988) og "En mand kommer hjem" (2007).

Ulla Henningsen har efter eget udsagn ikke mange private venner blandt andre skuespillere. Hun kan virke afmålt, hvilket i virkeligheden dækker over skrøbelighed og en utilpashed ved at stå frem, har hun fortalt i interviews.

Hun er meget optaget af at fotografere, især i Vendsyssel, berettede hun i 2011 til Berlingske.

Og så læser Ulla Henningsen meget, når hun kan, og lytter meget til jazz - i tiltagende grad, efter at hun i 1996 blev par med jazzmusikeren Uffe Markussen.

Og et par måske mindre kendte ting fra Ulla Henningsens cv: I 1995 sang hun i Dansk Melodi Grand Prix, og hun har fået et ridderkors - uden sammenhæng i øvrigt.

/ritzau/