Annonce
Siden begyndelsen af første coronabølge er 22.000 flere danskere kommet på sygedagpenge, og det er især de langvarige sygdomsforløb, som er i stigning. Modelfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Erhverv

Markant flere på sygedagpenge end før corona: Det er en voldsom stigning

22.000 flere er kommet på sygedagpenge end før coronaen. Det er først og fremmest det langvarige sygefravær, som er steget i perioden. Ifølge professor i arbejdsmarkedspolitik er det primært seniorerne, der fylder i statistikkerne.

Beskæftigelse: Selvom de lempeligere regler for sygedagpenge blev fjernet i sommer, så der 22.000 flere på sygedagpenge end før coronakrisen.

Det viser en ny analyse fra 3F på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Det er særligt de lange sygedagpengeforløb, der er steget under coronakrisen. Forløb på mellem et-to år er næsten tredoblet i perioden, svarende til knap 12.000 flere forløb.

- Det er en voldsom stigning, og selvom de midlertidige tiltag under corona kan forklare noget af stigningen, kan det langt fra forklare det hele, fortæller Jesper Grunnet-Lauridsen, arbejdsmarkedsøkonom hos 3F.

- Lige i øjeblikket er der nogle brancher på arbejdsmarkedet, hvor der er mangel på arbejdskraft, og de ville kunne bruges her. Men det kræver at de får behandling, vejledning og hjælp, hvis de skal tilbage på arbejdsmarkedet.

Verner Sand Kirk, direktør for brancheorganisationen Danske A-kasser, mener også, at tallene taler sit tydelige sprog.

- Det er sjældent, at vi ser noget, hvor stigningen er så voldsom, som det er her, lyder vurderingen fra Verner Sand Kirk.

Manglende arbejdskraft

Den negative udvikling af antallet på sygedagpenge falder sammen med, at arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft, hvor hver tredje virksomhed forgæves forsøgte at rekruttere i oktober måned.

Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv er virksomhederne i løbet af en tre måneders periode gået glip af 35 milliarder kroner i omsætning som følge af manglen på arbejdskraft. Dertil kommer konsekvenserne for den offentlige sektor.

Det viser tallene

I 3. kvartal 2021 var der omkring 80.000 sygedagpengemodtagere, hvilket er 22.000 fuldtidspersoner flere siden marts 2020.

  • Antallet af forløb under fire uger er steget med 20 procent siden marts 2020
  • Antallet af forløb mellem 26-52 uger er steget med 93 procent siden marts 2020
  • Antallet af forløb mellem 1-2 år er næsten tredobbelt siden marts 2020

Da coronaen for alvor gjorde sit indtog i Danmark tilbage i marts 2020, blev der indført lempeligere regler for sygedagpenge for at imødekomme de problemer, som corona gav både medarbejdere og virksomheder. Derfor blev en del af væksten i antallet sygedagpenge tilskrevet regelændringerne.

Og i følge analysen fra 3F så tyder det også på, at mange af de 22.000 flere sygedagpengemodtagere reelt er drevet af øget sygdom.

En anden forklaring kan være, at flere er kommet i job. I oktober blev der sat rekord i antallet af beskæftigede i Danmark, hvorfor en del af udviklingen i sygedagpenge kan tilskrives den gode beskæftigelse, hvor mange er i arbejde, når de kommer på sygedagpenge.

Men det er ikke det fulde billede ifølge Per H. Jensen, professor på Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet.

Svækket tilbagetrækning

Per H. Jensen har i mange år forsket i arbejdsmarkedspolitik. Han har læst analysen fra 3F og har selv beregnet, at halvdelen af tilvæksten kommer fra de 55-64-årige.

Forklaringen kan være de svækkede tilbagetrækningsmuligheder, fordi folk har sværere ved at komme på efterløn, og samtidig vil sygedagpenge være en højere ydelse end efterløn.

Verner Sand Kirk, direktør for brancheorganisationen Danske A-kasser

Arbejdsmarkedsforskeren forklarer, at det formentligt er konsekvensen af, at man gennem politiske reformer har skærpet kravene for at få tildelt efterløn og førtidspension.

- Man kan i hvert fald konstatere, at halvdelen af væksten falder indenfor den kategori af mennesker, som har vanskeligt ved at få et job, og hvor tilbagetrækningsmulighederne er ringe, og derfor bruger man måske sygedagpengesystemet som en form for tilbagetrækning, siger Per H. Jensen.

Den analyse bakker Danske A-kasser op om.

- Forklaringen kan være de svækkede tilbagetrækningsmuligheder, fordi folk har sværere ved at komme på efterløn, og samtidig vil sygedagpenge være en højere ydelse end efterløn, fortæller Verner Sand Kirk.

Svære kår for seniorerne

De danske virksomheder har over de seneste 10 år forbedret sig gevaldigt, hvad angår at fastholde ældre medarbejdere. Til gengæld kniber det med at rekruttere seniorer, der står ledige. Det viser en undersøgelse, som Per H. Jensen er i gang med.

Derfor mener professoren, at en del af udviklingen også kan tilskrives, at de danske virksomheder ikke er dygtige nok til at rekruttere i aldersgruppen 55-64 år.

- Det, at man forringer tilbagetrækningsmulighederne, bringer ikke nødvendigvis folk i arbejde. Derfor har arbejdsgiverne også en forpligtelse til at sikre, at de reformer der er gennemført, rent faktisk også omsættes i praksis.

Danske A-kasser har lavet en række analyser på hvilke aldersgrupper, som har sværest ved at komme i arbejde. Og de konklusioner støtter Per H. Jensens forskning.

- Næsten ligegyldigt hvilken a-kasse du kigger på, så er det sådan, at jo ældre du er, jo længere tager det at komme i job, hvis du først er blevet ledig, fortæller Verner Sand Kirk.

DI: Besynderlige konklusioner

Hos Dansk Industri (DI) har man ikke meget tilovers for de konklusioner, som professor i arbejdsmarkedspolitik Per H. Jensen er kommet frem til.

- Det er vel et udtryk for, at vi i de sidste par år har haft en sundhedskrise, hvor vi er blevet ramt af corona. Det har så ført til, at flere er blevet syge. Det er vel egentlig ikke særligt mærkeligt, fortæller Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri.

Dansk Industri ser det udelukkende som et tegn på konsekvenserne af corona. Derfor mener DI ikke, at det er korrekt, når der bliver tegnet et billede af, at det blandt andet skyldes virksomhedernes manglende lyst til at ansætte seniorer.

- Det er så åbenlyst forkerte påstande. Fakta er, at senionerne virkelig er eftertragtet på vores arbejdsmarked, og det, at de ikke længere er på efterløn er blevet erstattet af, at de er i beskæftigelse.

Vicedirektøren i Dansk Industri ønsker ikke at forholde sig til Per H. Jensens data på, at halvdelen af de 22.000 på sygedagpenge tilhører aldersgruppen 55-64 år, fordi han ikke har set de tal, professoren har fundet.

- Jeg har ærligt talt ikke ret stor tillid til, at han er i stand til at finde de tal, når han kan komme frem til de der besynderlige konklusioner på det her grundlag.

Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Danmark

Henriksen stiller ikke op for DF ved næste valg

Erhverv

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Podcasts

Lyt: Andrew Velarde fra Ejby samler på ting fra Coca-Cola 1:2

Indland

Kunstner tog pengene og vil måske kræve erstatning fra museum

Udland

Oprørsleder dræbt under sammenstød med militæret i Colombia

Udland

Mali beder Danmark om straks at trække soldater hjem

Malis regering har mandag bedt Danmark om straks at trække danske soldater, der bidrager til en franskledet mission i landet, hjem.

Udland

Biden bander for åben mikrofon af journalist i Det Hvide Hus

USA's præsident, Joe Biden, blev mandag fanget af en tændt mikrofon i at bande af en Fox News-journalist i Det Hvide Hus.

Udland

James Webb-teleskopet er fremme ved sin destination i rummet

Rumteleskopet James Webb er nået frem til det sted 1,5 millioner kilometer fra Jorden, hvor det skal i kredsløb.

Danmark

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Indland

Sundhedsstyrelsen lemper anbefaling for isolation

Udland

Bevæbnet mand sårer flere på tysk universitet

Debat

Dansk Erhverv: Virksomhedernes retssikkerhed skal styrkes på skatteområdet

Læserbrev

HK: Alt for mange er corona-utrygge, når de er fysisk på arbejde

Erhverv

Medie: 3F-ledelse har kendt til formands dobbeltliv siden december

Kultur

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Læserbrev

Lad os kalde en spade for en spade: Naturgas er en fossil energikilde, som aldrig bliver klimavenlig