Annonce
Dronning Margrethe og Prins Henrik fik ved besøget i Assens i september 2003 en køretur i en Bentley, der havde tilhørt Frederik 9., og som Jørgen Strøjer Hansen nu ejer. Arkivfoto: Robert Wengler
Danmark

Kendt bilsamler fik reprimande af dronningen, da han kørte rundt i kongens gamle Bentley: Havde ændret bilens farve

Da erhvervsmanden og bilsamleren Jørgen Strøjer Hansen skulle køre Dronning Margrethe rundt på Vestfyn, kunne majestæten ikke helt kende sin fars gamle Bentley.

Glamsbjerg/Assens: Tilbage i 1984 besøgte Dronning Margrethe og Prins Henrik det vestfynske i anledning af Glamsbjergs 100 års jubilæum.

Byens handelstandsforening mente derfor, at det kunne være interessant, at lade den kendte bilsamler Jørgen Strøjer Hansen køre dronningen rundt i byen, for han er nemlig ejer af den Bentley, som har tilhørt majestætens egen far, Frederik 9.

- Det var den største begivenhed for mig, og grunden til at det var mig, der skulle køre, var, fordi min far havde brækket benet, fortæller den nu 73-årige Jørgen Strøjer Hansen, som måtte fremvise sin pletfrie straffeattest, før han kunne godkendes som chauffør.

Jeg havde besluttet, at jeg ville lave den bil, som den oprindeligt var, så jeg malede den i Oxford Blue, som farven er, og fik et nyt indtræk i.

Jørgen Strøjer Hansen

Men da Jørgen kørte majestæten rundt i Glamsbjerg, begyndte hun at påpege bilens udseende, for hun kunne ikke helt genkende den.

- Farven var i hvert fald ikke den, hendes far havde, fortæller Jørgen Strøjer Hansen om episoden.

Bilens indtræk var heller ikke den blå farve, som Jørgen Strøjer Hansen havde valgt, men derimod en grå farve, påpegede majestæten.

Og da dronningen 19 år senere skulle besøge Assens, var det atter Jørgen Strøjer Hansen, som fik æren af at give majestæten en tur i Bentley'en.

- Jeg havde besluttet, at jeg ville lave den bil, som den oprindeligt var, så jeg malede den i Oxford Blue, som farven er, og fik et nyt indtræk i, siger Jørgen Strøjer Hansen.

Bilsamler

Og der stod bilentusiasten ved rundkørslen i Assens i 2003 med sin nymalede bil og forventningsfulde øjne med håbet om, at dronningen ville genkende den, som den var i Frederik 9.'s tid.

- Hun kommer ind i bilen, og det første, jeg spørger om, er, om hun kan kende den, fortæller Jørgen Strøjer Hansen.

Jørgen Strøjer Hansen valgte at male bilen og give den et nyt indtræk, så Dronning Margrethe kunne kende den igen. Arkivfoto: Robert Wengler

Og det kunne majestæten godt.

- Ja, nu kan jeg kende bilen, nu er den jo, som den oprindeligt var i fars tid, sagde hun ifølge Jørgen Strøjer Hansen.

Under køreturen i Assens blev der også plads til at sludre om, hvilke royale biler Jørgen Strøjer Hansen ellers lå inde med i sin bilsamling.

- Jeg har jo blandt andet også Kong Christian 10.'s vogn, fortalte bilsamleren til dronningen og understregede, at sønnerne, Kronprins Frederik og Prins Joachim, var meget velkomne til at se udstillingen.

Siden da har Prins Joachim besøgt bilsamlingen i Assens.

- Jeg mangler nu kronprinsen, ham savner jeg da, konstaterer Jørgen Strøjer Hansen.

Kronprinsens elbil

Jørgen Strøjer Hansen har omkring 100 biler udstillet i Assens, hvoraf seks af bilerne har tilhørt kongefamilien.

Når bilerne har udtjent deres værnepligt og har kørt en seks-otte år i Kongehuset, får de en ny vogn, oplyser Jørgen Strøjer Hansen.

- Man har måske en tradition for i kongehuset, at man ikke ønsker, at de biler skal ud og køre igen, fortæller han.

Når Jørgen Strøjer Hansen har erhvervet sig et kongeligt køretøj, så er det altså ikke, fordi kongehuset ringer ham personligt op.

- Vi har fået en opringning fra bilforhandleren, der sælger de biler, og så spørger de, om jeg kunne tænke mig at erhverve bilerne, fortæller samleren, som senest købte Kronprinsens elbil af mærket Fisker for et par år siden.

Jørgen Strøjer Hansen har omkring 100 veteranbiler i sin samling i Assens, hvoraf seks af dem har været ejet af kongefamilien. I dag er den pensionerede erhvervsmand ved at bygge boliger i Plums Gård i Assens. Arkivfoto: Martin Kloster

Jørgen Strøjer Hansen har ingen relation til Amalienborg, men han synes, at det er sjovt at kunne samle specielle biler på sit museum, 'Strøjer Samlingen' i Assens, og så er han glad for Kongehuset.

- Jeg synes, at vi skal være stolte af at have en kongefamilie, der gør det så godt, siger samleren og fortsætter:

- Nu arbejder vi jo med 500 års jubilæum for købstaden Assens (i 2024, red.), og jeg vil da håbe og glæde mig til, hvis hun kommer og ønsker os tillykke med jubilæet, så skal jeg da nok lægge bil til.

Foruden den føromtalte Bentley ejer Jørgen Strøjer Hansen desuden også to af dronningens egne tidligere biler - nemlig en Rolls-Royce og en Bentley.

Derudover har han yderligere to Bentleys fra Kong Frederik 9. og en Cadillac fra Kong Christian 10.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling