Annonce
Hurtig udrykning og ditto hjælp redder mange, som er ramt af en blodprop. Men bagefter er mange plaget af angst og depression, for har man først set døden i øjnene, så kan angsten bide sig fast. Foto: Kasper Palsnov/Scanpix
Danmark

Mange bliver bange og deprimerede efter en blodprop: Ny hjerteplan tilbyder psykologhjælp

Mennesker, der har været tæt på at dø, bliver ofte ramt af angst og alvorlige depressioner. Ny hjerteplan i Region Syddanmark tilbyder psykologhjælp samt kontrol og genoptræning tættere på. Lignende initiativer er på vej i resten af landet.

Støtte: En halv million danskere lever med en hjertesygdom, og det er egentlig en succeshistorie, at så mange overlever alvorlige blodpropper eller et hjertestop i dag. Men mange af dem er plagede af angst og depression, for har man først set døden i øjnene, så kan angsten bide sig fast.

- Der er desværre en del, som udvikle angst eller depression også et godt stykke tid efter et behandlingsforløb. Med hjerteplanen vil vi nu tilknytte psykologer med speciale i efterreaktioner til hjerteafdelingerne, siger Stephanie Lose (V), der er formand for både Region Syddanmark og for Danske Regioner.

Den nye hjerteplan er det første konkrete resultat af et samarbejde mellem Danske Regioner og Hjerteforeningen, der sammen har lavet udspillet "20 slag for hjerterne", der både indeholder forslag til nationale og regionale initiativer på hjerteområdet. De øvrige regioner arbejder altså også med de nye initiativer på hjerteområdet.

Hjælpen tættere på

Målet er at gøre det lidt lettere at være hjertepatient. Både for dem, der skal lære at leve med sygdommen og angsten, men også for dem der ikke ved, at de er på vej mod en livsfarlig blodprop, fordi de har et faretruende højt kolesterolniveau i blodet. På samme måde skal de praktiserende læger være dygtigere og hurtigere til at opsnappe hjerterytmeforstyrrelse ved hjælp af alvorlig hjertekardiogram (EKG).

Mennesker i alle aldre får hjerteproblemer, og mange af dem har tilknytning til arbejdsmarkedet, så jeg tror da det er godt givet ud både at få hjertesyge opsporet tidligt og få dem tilbage til et normalt liv igen

Stephanie Lose, formand for Region Syddanmark og for Danske Regioner

For patienter, der har været igennem et hjerteforløb, skal vejen tilbage gøres lettere. Blandt andet ved, at de kan gå til kontrol så tæt på hjem som muligt.

- Vi planlægger nye og nære behandlingstilbud i Nyborg og Tønder i løbet af 2022, hvor borgerne kan få foretaget for eksempel ekkokardiografi og få monteret døgnblodtryksapparater eller blive tilset af en sygeplejerske eller en hjertelæge, siger Stephanie Lose (V).

Er der en samfundsøkonomisk gevinst ved den her hjerteplan?

- Det er ikke motivationen, og jeg kan ikke stå og ryste nogle tal ud af ærmet. Men mennesker i alle aldre får hjerteproblemer, og mange af dem har tilknytning til arbejdsmarkedet, så jeg tror da det er godt givet ud både at få hjertesyge opsporet tidligt og få dem tilbage til et normalt liv igen, siger Stephanie Lose.

500.000 danskere lever et liv med en kronisk hjertesygdom og antallet stiger. Derfor er der behov for nye sundhedsløsninger for hjertepatienter, siger direktør for Hjerteforeningen Anne Kaltoft. Fotograferet efter aftale med Louise Sjöström

Hun understreger dog, at satsningen på forebyggelse, genoptræning og nærhed ikke skal tage ressourcer ud af den højt specialiserede indsats på hjerteområdet, som finder sted på Odense Universitets Hospital. Her bliver de mest alvorlige og akutte patienter fra hele regionen behandlet. Og indsatsen efter en blodprop går i gang allerede i ambulancen eller i lægehelikopteren.

Hjerteplanen kort

Et enigt regionsråd gav mandag aften grønt lys til en plan, som skal løfte behandlingen af hjertesyge i Region Syddanmark. Her er de vigtigste områder:

  1. Styrket indsats mod angst og depression. Der ansættes psykologer på sygehusenes hjerteafdelinger, som kan deltage i screening og patientkontakt og i tværfaglig dialog med kommuner og almen praksis.

  2. Tidlig opsporing af patienter, der har en arveligt betinget hjertelidelse (hyperkolesterolæmi), så kan sygdommen ofte behandles, inden den udvikler sig til hjertesygdom.
  3. De praktiserende læger skal blive bedre til at analysere hjertekardiogram (EKG) enten med hjælp fra en læge på sygehuset eller ved brug af nye ”intelligente" EKG-apparater.
  4. Hjertepatienter skal sikres bedre mulighed for træning så lokalt som muligt.  Det kunne være i sundhedshuse i samarbejde med kommunerne.
  5.  Fokus på rekruttering, fastholdelse, kompetenceudvikling, så der er nok dygtige hjertelæger og hjertesygeplejersker i fremtiden.
  6. Region Syddanmark har afsat 3,75 millioner kroner om året til hjerteplanen plus 3,5 millioner til etableringsudgifter m.v. Endelig 10-20 millioner til opsporingen af opsporing af arveligt belastede patienter.

I Hjerteforeningen, som repræsenterer godt 127.000 medlemmer håber man, at de syddanske initiativer med et mere nært sundhedsvæsen og nye ambulatorier bliver bredt ud til hjertsyge i hele landet:

- I dag overlever mange deres hjertesygdom, hvilket har medført, at mere end 500.000 danskere i dag lever et liv med en kronisk hjertesygdom. I og med at antallet af hjertepatienter stiger, er der også behov for nye sundhedsløsninger, siger foreningens direktør, Anne Kaltoft.

Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død mandag.

Danmark For abonnenter

London har fået nok af lort – nu bygger de en super-kloak

Miljø: London er i fuld gang med at bygge en 25 kilometer lang kloaktunnel, også kaldet ”super-kloak”. For det kloaksystem, der eksisterer nu, er beregnet til maksimalt fire millioner mennesker.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Danmark

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget