Annonce
Musikformidler Ole B. Kiilerich sidder i sin røde, plyssede stol og guide publikum igennem koncerten. Herfra kan han få børn og voksne til at klappe i takt, lytte til historier, sejle med papirbåde eller andre engagerende elementer. Familiesymf-koncerterne varer cirka en time. Foto: Odense Symfoniorkester
Kultur

- Man behøver ikke vente med at høre klassisk musik, til man bliver gammel

Odense Symfoniorkester har gennem fire sæsoner spillet koncerter til børn og deres voksne. Det er klassiske koncerter med høje lydtryk og de bedste solister, hvor der er fokus på fællesskab og følelser. Og på bamser, bølger og rytmer, man kan klappe. - Klassisk musik kan opleves på alle tidspunkter i livet, mener symfoniorkesterets musikformidler.

Man kan putte sig med dyner og bamser til en symfoniorkesterkoncert, være en del af et bølgende blåt hav, mens 80 musikere spiller Rachmaninov, og man kan sejle med både foldet i nodepapir til Tjajkovskijs toner.

Odense Symfoniorkesters familiesymf-koncerter inviterer publikum til at mærke og leve sig med i musikken. Det skal engagere børnene og deres voksne, mener orkesterets musikformidler og pianist, Ole B. Kiilerich.

- Når det handler om klassisk musik, ved vi godt, at de fleste tænker “aarh”, siger han og lader, som om han gaber højt.

- Men vi, der arbejder her, er skideskøre. Mere skøre end på langt de fleste arbejdspladser. Og den vildskab vil vi gerne vise. Og det gode er jo, at når folk overkommer deres fordomme, så mærker de straks, at det ikke er kedeligt. Det er udfordrende og medrivende. Faktisk er børnene mest fordomsfri. De overgiver sig let til det og kan tage hvad som helst ind. Derfor er familiesymf’erne heller ikke klassisk light på nogen måde. Det er store orkestre, store lydtryk og de bedste solister, siger Ole B. Kiilerich, der står bag Odense Symfoniorkesters familiesymf-koncerter.

I efteråret kan man opleve en drømmende udgave af Debussy og til næste år er det Musorgskij- og Bartók-koncerter, som han gør tilgængelige for børn.

- Når jeg laver programmer og skriver programnoter, har jeg et stort analytisk apparat jeg kan bruge. Men når jeg planlægger familiesymf-koncerterne, tager jeg meget udgangspunkt i, hvad jeg mærker. Hvilken stemning og følelser får musikken frem. Og så forstørrer jeg det. Hvis Rachmaninovs klaverkoncert lyder som et brusende hav, sætter jeg publikum i gang med at lave blå bølger med servietter, der vifter op og ned. Eller når vi skal spille Debussy, er det drømmende, magisk måneskin og impressionistiske billeder, der kommer frem. Jeg prøver at mærke, hvad det emotionelle aftryk er, og så formidle det, siger han.

- At gå til en klassisk koncert er et emotionelt fællesskab. Man kan ikke vide, om de andre oplever og føler det samme som en selv, men man kan vide, at de føler noget. At man giver sig hen til at være i et emotionelt rum sammen. Følelser er tilgængelige for alle. Man behøver ikke kende musikhistorien eller vide noget om komponisten for at være med. Du skal kunne gå ind fra gaden og få en oplevelse, siger Ole B. Kiilerich.

Familiesymf-koncerterne er også skabt til at give familierne en oplevelse sammen. Og ofte begynder den allerede inden koncerten, for musikformidleren giver gerne sine publikummer "lektier" for. Måske skal man høre en bid musik inden. Måske skal men folde en papirbåd. Skrive et par ord om kærlighed. Eller give hinanden russiske navne. Alt sammen for at skabe et fællesskab om og engagement i koncerten.

- Vi tager den klassiske, seriøse, alvorlige musik med et greb, der gør den mere engagerende. De små opgaver giver også et samspil mellem børn og voksne, der er legende og medlevende. Du skal ikke bare sætte dig i en stol. Du skal være med. Men det er ikke noget højpandet, der bliver drysset lidt viden ind, men det vigtigste er stadig følelsen af og engagementet i musikken. Også under koncerten, hvor vi måske klapper, laver vindlyde eller bølger. Det lyder sindssygt godt, når 1000 mennesker sidder i salen og gnider hænderne mod hinanden og laver vindlyde, siger Ole B. Kiilerich.

Hvordan er det er spille for klappende, susende og viftende publikummere?

- Det er fantastisk. Mine kolleger synes, at det er en fest at spille familiesymf, for børnene er superopmærksomme. Man kan faktisk se deres øreengagement. Vores kernepublikum er mere tilbagelænet, og det kan nogle gange være svært at se, om de er med, indtil de klapper. Børnene er meget reaktive. Og det viser også bare, at man behøver ikke vente med at høre klassisk musik, til man bliver gammel. Det er for alle aldre og kan lyttes til på alle tidspunkter af livet, siger han.

Violinisten Bjarne Hansen high fiver med børnene. Han har tidligere været koncertmester i Odense Symfoniorkester gennem 30 år og spiller stadig med i orkesteret. Foto: Odense Symfoniorkester
Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Virksomheden bag hjemmesiden Eltjekket.dk har vildledt forbrugerne til at tro, at de kunne finde den billigste elaftale.

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse