Annonce
Maiken Dalgaard Sørensen går i 10. A på Rejsby Europæiske Efterskole, hvor hun har fransk som hovedfag. Privatfoto
Danmark

Maiken har set flere af sine efterskolevenner sige farvel efter coronaen: - De bliver socialt udmattede, og så vil de hjem

Rejsby Europæiske Efterskole oplever et dobbelt så stort frafald af elever som normalt. Flere efterskoler oplever et frafald af elever, som bedst kan forklares som en slags corona-modløshed, siger efterskolernes formand. Eller som en social muskel, der er svundet ind på grund af isolation, vurderer ekspert.

Frafald: Maiken Dalgaard Sørensen står foran indgangen til Rejsby Europæiske Efterskole. Hun er spændt og har brugt hele sommeren og det meste af foråret på at glæde sig til den her dag. For nu kan hun - endelig - starte på efterskole og bytte kedelige online-timer ud med et socialt år, hvor hun hele tiden er omringet af nye venner.

Men efter to år i folkeskolen, der i lange perioder var præget af nedlukning, var det overraskende hårdt for Maiken og vennerne at vænne sig til, at der pludselig hele tiden var mennesker omkring dem. Og så endda nye mennesker, de ikke kendte.

Det er lidt af et paradoks, at når de unge endelig kan deltage i de fællesskaber og relationer, de har savnet, så bliver det udmattende for nogen af dem, forklarer Noemi Katznelson, professor, centerleder og forskningsleder på Center for Ungdomsforskning. Foto: Stine Bidstrup

- Jeg var meget træt, for der var ikke mulighed for at trække sig. Jeg følte jo, at man hele tiden skulle være på, især i starten, fordi den definerer så meget. Der skete noget hele tiden, og det var meget overvældende, siger Maiken Dalgaard Sørensen, der er 16 år gammel og kommer fra Aarhus.

Vi tog hjem på juleferie, og så så vi hende ikke mere. Jeg vidste det ikke. Jeg tror, der er mange, der går med det selv, men for os andre er det underligt, for man følte, man var gode venner. Det er tomt lige, når de er droppet ud

Maiken Dalgaard Sørensen

For Maiken var følelsen af at være overvældet til at overkomme, for hun kan grundlæggende rigtig godt lide at være på efterskolen. Men for flere af hendes venner blev det for meget. De droppede ud.

- Det giver en meget trykket stemning på skolen, når der er nogen, der rejser. En af mine rigtig gode veninder droppede ud ret hurtigt. Det var underligt, for vi var blevet virkelig gode venner ret hurtigt. Især i starten kan ens venner godt give én en tryghedsfølelse. Så hvis de dropper ud, føler man sig alene, siger Maiken Dalgaard Sørensen.

I løbet af de første seks måneder af efterskoleåret, har 18 elever valgt at forlade Rejsby Internationale Efterskole. Normalt er det mellem 8 og 10 på et helt skoleår. Det oplyser forstander Karsten Friis, som også fortæller, at flere af dem ikke gav advarselstegn inden.

- I år har vi oplevet nogle, hvor forældrene nærmest bare har ringet og sagt, at de har snakket om det, mens eleven var hjemme på weekend, og nu kommer de og henter tingene, siger Karsten Friis.

Flere af forældrene har skrevet og takket skolen for det, de har gjort for eleven. Det kan godt være frustrerende for Karsten Friis at få at vide, for hvis skolen ikke har gjort noget forkert, så er der ikke noget at rette op på, mener han:

- Min egen analyse er, at de jo de seneste par år har været hjemme i perioder. Så har de tænkt, at de skal have et år til at opleve det sociale og have det sjovt, men når de så skal vænne sig til at have undervisning og være sammen med så mange andre, bliver man overvældet, siger Karsten Friis.

- Men den her følelse af at være socialt overvældet, er en her og nu følelse. De fleste kommer over det, og normalt har de glemt det, når vi når til sommerferien. Så det er ærgerligt, når de dropper ud, for hver gang én stopper, sidder der nogen tilbage, der har knyttet sig til vedkommende. Det er jo det fede ved efterskolen, siger han.

Og det kan Maiken Dalgaard Sørensen sagtens genkende. Alene i hendes kontaktgruppe er der to, der er stoppet, og det kan godt være hårdt, når gruppen kommer til at tale om dem.

- Der var også en af mine gode venner, som droppede ud efter jul. Vi tog hjem på juleferie, og så så vi hende ikke mere. Jeg vidste det ikke. Jeg tror, der er mange, der går med det selv, men for os andre er det underligt, for man følte, man var gode venner. Det er tomt lige, når de er droppet ud, siger Maiken Dalgaard Sørensen.

Socialt overarbejde

Rejsby Internationale Efterskole er langt fra alene om at opleve modløse elever og større frafald, bekræfter Efterskoleforeningens formand, Torben Vind Rasmussen:

- Det er min klare opfattelse, at der er et større frafald af elever, end vi plejer at se. Vi har ikke lavet statistik på det, men jeg har ringet til flere skoler, og tendensen er tydelig, siger han.

Ikke nok med at flere melder sig ud af efterskolen. Flere gør det også nærmest uden varsel, og det piner en efterskoleformand:

- Vi er jo normalt rigtigt dygtige til at snakke med eleverne og til at arbejde med sårbarhed og tvivl. Men i år oplever nogle skoler, at elever falder fra, uden der overhovedet er blevet arbejdet med det. Mor eller far ringer fra parkeringspladsen og siger, at de er her for at hente Tobias, der stopper på efterskolen, fordi han er ked af det eller at det ikke lige er ham, siger Torben Vind Rasmussen.

Karsten Friis fra Rejsby Europæiske Efterskole er mest ked af det på elevernes og personalets vegne, når en elev vælger at forlade skolen. - Det fede ved efterskolen er, at man betyder noget for hinanden, siger han. Pressefoto

Hans bedste bud på en forklaring er, at det er en følge af corona og meget tid alene under isolationer.

- Der er en ny sårbarhed blandt de unge, og der skal ikke så meget til, før læsset tipper for nogen af dem. Måske har coronaen og nedlukningerne været med til at skabe sådan en følelse af, at det hele kan også være lige meget: Det er lige meget om jeg arbejder med det her, for der er alligevel nogle andre der bestemmer, siger Torben Vind Rasmussen.

Jeg tænker, at hvis man har siddet hjemme på værelset meget de sidste halvandet år, så kan det nok blive for overvældende at komme på en efterskole. Jeg tror nogen føler, at de er på overarbejde socialt

René Holm Hansen, forstander på Viby Efterskole

René Holm Hansen har også oplevet, at elever pludselig ikke vil mere. Han er forstander på Viby Efterskole ved Nr. Aaby på Fyn.

- 10 elever har forladt vores skole, og det plejer kun at være 5-6 stykker på det her tidspunkt, siger han og mener også, at livet i pandemiens skygge må være en forklaring:

- Jeg tænker, at hvis man har siddet hjemme på værelset meget det sidste halvandet år, så kan det nok blive for overvældende at komme på en efterskole. Jeg tror nogen føler, at de er på overarbejde socialt, siger han og har også har oplevet, at nogen er stoppet uden varsel.

- Det er så ærgerligt, for jeg tror vi kunne have hjulpet dem, hvis de var kommet til os. Vi kunne have støttet, hjulpet på vej, givet luft eller hvad der nu skulle til, som vi plejer. Så kunne de have fået oplevelsen af at lykkedes. Det overrasker mig, at der også er elever, som vi har set som velfungerende og stærke, der bliver meldt ud, siger han.

Social muskel svinder ind

Noemi Katznelson er professor og forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning, og hun erfarer, at mange unge er ramt af nedlukningerne, isolationen og af ensomhed i forbindelse med Corona.

- Der ligger nok sådan en slags social udmattelse oven på de her år. Det sociale er en muskel, man træner, og det gør man særligt intensivt i ungdomsårene. Men det har de ikke kunnet i lange perioder, og så svinder musklen ind. Det er lidt af et paradoks, at når de unge endelig kan deltage i de fællesskaber og relationer, de har savnet, så bliver det udmattende for nogen af dem. Det er et stort arbejde at forbinde sig socialt, og det er simpelthen blevet vanskeligt, siger hun.

Noemi Katznelson har ikke nogen specifik viden om efterskolerne, men hun synes det er logisk, at sårbarheden dukker op her, fordi det sociale er så fuldstændig centralt netop på en efterskole.

Hun peger også på, at der er særlig grund til at være opmærksom på de unge, der har det lidt svært.

- I løbet af sådan et skoleår bliver man som ung en del af en masse grupperinger. Dem, der har erfaringer med tit at være i periferien af fællesskaberne, vil nok have det sværest. De er mere sensitive, hvis de allerede slået sig på det sociale liv. Efterskolerne har som institution ofte været dygtige til at få dem lempet ind i fællesskabet, for det er dem, der risikerer at synke til bunds. De stærke skal nok klare sig i den sociale junglelov, siger Noemi Katznelson.

Ifølge Efterskoleforeningen plejer frafaldet på efterskolerne i gennemsnit at være 10 procent. Det er inklusiv de elever, der skifter til en anden skole eller bliver smidt ud af skolen. I år bliver det flere, spår efterskoleformand Torben Vind Rasmussen.

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani