Annonce
I Ukraine forbereder man sig på krig. Og hvis den kommer, vil den foregå i et af de største kornproducerende områder i verden. Det kan gå ud over prisen på fødevarer globalt. Foto: Anatolii Stepanov AFP
Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Det seneste år er prisen på landbrugsvarer steget. Det kan fortsætte og blive så voldsomt, at det udvikler sig til en decideret global fødevarekrise, vurderer ekspert Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet. Og urolighederne mellem de store korn-nationer Ukraine og Rusland kan sætte yderlige skub i udviklingen.

Fødevarer: Hvis du kunne få din letmælk til en rund 10'er for et år siden, må du punge ud med 11 kroner og 50 øre i dag. Sådan rundt regnet.

Det viser tal fra Danmarks Statistik. Men selv om prisen på bestemte fødevarer, særligt olier, mælkeprodukter og visse typer kød, er steget ganske voldsomt det seneste års tid, er det generelle prisniveau på fødevarer trods alt kun steget knap to procent i samme periode.

Sådan fortsætter det ikke.

Det tyder på, at vi er på vej ind i en global fødevarekrise. Hvor stor, den bliver, og hvor længe, den varer, afhænger af en lang række forhold. For eksempel kan den blive voldsommere, hvis situationen mellem Rusland og Ukraine eskalerer.

Henning Otte Hansen, KU

For siden sommeren 2020 er prisen på landbrugsvarer internationalt steget med 42 procent, og det vil nu for alvor smitte af på de fødevarepriser, du møder i supermarkedet.

Det vurderer seniorrådgiver ved Københavns Universitets Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Henning Otte Hansen.

- Det tyder på, at vi er på vej ind i en global fødevarekrise. Hvor stor, den bliver, og hvor længe, den varer, afhænger af en lang række forhold. For eksempel kan den blive voldsommere, hvis situationen mellem Rusland og Ukraine eskalerer.

Alle fødevarer stiger nu

Hos Coop Danmark, der står bag butikker som Kvickly og SuperBrugsen, er informationschef Jens Juul Nielsen enig i, at priserne er på vej op.

- Selv om der har været mindre prisstigninger i 2021, har det været et relativt normalt år. Men vi forventer markante prisforhøjelser i 2022, og det gælder faktisk alle varegrupper.

Det er lidt usædvanligt. Ofte rammer prisstigninger bestemte varegrupper, som er udsat for særlige uheldige faktorer – for eksempel bliver kaffe dyrere, hvis kaffehøsten slår fejl i de lande, der dominerer det marked.

- Men de nuværende prisstigninger skyldes ikke en dårlig kaffehøst eller sådan noget, men primært at omkostningerne på transport og energi stiger i hele verden. Så selv om vi har forhandlet benhårdt, har vores leverandører krævet mere for deres varer i 2022, og det kommer unægtelig til at påvirke den pris, kunderne møder i butikkerne.

Priserne vil altså gå op - ikke kun i Coops butikker, men i alle landets dagligvarebutikker. Hvor meget, prisen reelt vil stige i 2022, tør Jens Juul Nielsen dog ikke spå om, blandt andet fordi han af oplagte grunde endnu ikke ved, hvordan blandt andet kornhøsten rundt omkring vil gå i år.

Hvis kornhøsten bliver presset af for eksempel en større konflikt eller ligefrem krig mellem Ukraine og Rusland, vil det i sidste ende kunne smitte af på dit madbudget, erkender informationschefen.

- Hvis store kornproducerende regioner bliver ramt af uroligheder, har det en negativ indflydelse på prisen, slår Jens Juul Nielsen fast.

Verdens kornkammer

Der bliver dyrket rigtig meget korn i det sydlige Rusland og Ukraine, og det har historisk givet anledning til store sultkatastrofer, hvis høsten i disse områder slår fejl.

Faktisk skyldtes seneste globale fødevarekrise i 2010-2012 primært, at høsten i Ukraine, Rusland og Kazakhstan blev dårlig på grund af omfattende brande.

Ukraine er et vigtigt landbrugsland, så en krig i landet kan føre til endnu højere prisstigninger på fødevarer. Her dyrkes der vandmeloner - og en solsikke - på en mark syd for Odessa. Arkivfoto: Anatolii Stepanov/Ritzau Scanpix

De lavere leverancer af korn fra områderne satte gang i en række dominoeffekter i verdens fødevaresystemer. Dominoeffekter, som vi vil se igen, hvis leverancerne falder.

- Hvis kornprisen stiger, fordi der er mindre korn, er det dyrere at fodre dyrene, og så bliver mælk, æg, smør og kød dyrere, forklarer Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet.

Samtidig er korn hovedråvaren i en lang række produkter, som vi køber i supermarkedet - brød, pasta og så videre. Så de bliver dyrere, når kornet bliver dyrere.

- Men råvareprisen er kun en lille del af prisen på brød, hvor forarbejdningen fylder mere. Så det er forskelligt, hvor meget forskellige fødevarer påvirkes.

Sult skaber uro

Selv uden en krig i Ukraine vil kornpriserne fortsætte opad. Det vurderer Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet.

- Kornhøsten er ikke gået så godt på det seneste, og lagrene rundt omkring er ved at være små. Dertil kommer, at korn både kan bruges som fødevare og som energikilde. For eksempel bruges cirka halvdelen af alt amerikansk majs til at lave bioenergi. Og prisen på det er gået op med energipriserne.

Så meget er priserne steget

I december 2021 var priserne på fødevarer i Danmark i gennemsnit 1,9 procent højere end i december 2020. Bag den stigning gemmer sig dog en stor variation. Mens nogle fødevarer steg med over 40 procent i pris, faldt andre.

De 5 fødevaregrupper, der steg mest i 2021:

1. Andre spiselige olier (42,4 procent stigning)

2. Frisk mælk med lavt fedtindhold (12,6 procent stigning)

3. Frossen frugt (12,4 procent stigning)

4. Frisk mælk (10,8 procent stigning)

5. Lamme- og gedekød (9,8 procent stigning)

---

De 5 fødevaregrupper, der faldt mest i 2021:

1. Chips og lignende (7,5 procent fald)

2. Smør (7,2 procent fald)

3. Salt, krydderier og urter (7,1 procent fald)

4. Øl med lavt eller ingen alkohol (6,2 procent fald)

5. frossen fisk (5,7 procent fald)

Hvor meget, prisen på fødevarer overordnet vil stige, og hvor længe en fødevarekrise vil vare, er svært at spå om. Men Henning Otte Hansen vurderer, at der kan være tale om en ret lang krise denne gang.

- Normalt vil landmændene øge produktionen ret hurtigt, men de er udfordret af voldsomme prisstigninger på kunstgødning. Derfor kan det godt vare længere tid end de et-to år, man typisk ser, før priserne igen vil falde.

Det er naturligvis rigtig surt her i Danmark, men Henning Otte Hansen minder om, at det kan have endnu større konsekvenser for verdens fattigste.

- Vi bruger i omegnen af 10 procent af vores indkomst på fødevarer i Danmark, men verdens fattigste mennesker bruger nærmest hele deres indkomst på at få mad på tallerkenen. For dem er det her meget alvorligt, og det kan i sig selv skubbe til uroligheder, siger han og tilføjer, at det også kan få politiske konsekvenser:

- Man mener faktisk, at sult i Nordafrika var med til at skabe grobund for det arabiske forår i 2010-11.

Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe sårbare i arbejde: Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos købmand

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Danmark

Fødevareminister har brugt ministerkort til private indkøb

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af iranske 'A Hero': Den gode forbryder

Film: Rahim har to dages udgang fra fængslet. Og han har tænkt sig at bruge dem på at få ryddet op i den gæld, der i sin tid sendte ham bag tremmer.

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Cykelsport: Vi bliver nødt til at tale om cykelløb her og nu. Så det gør vi. Jørn Mader og Jørgen Leth har nemlig lige set den fantastiske 14. etape af årets Giro d’Italia. Her blev der angrebet gang på gang fra start til slut. Bjergtinder, der kan få Himmelbjerget til at ryste i bukserne, lod ikke til at afskrække rytterne.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Debat: Putins gas kvæler gartnerierne

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling