Annonce
Anne Marie Engtoft Larsen blev udnævnt som Tech-ambassadør for Danmark i august sidste år. Med sine 33 år er hun den yngste ambassadør for Danmark nogensinde. Foto: Udenrigsministeriet
Danmark

Lyt eller læs: Tech-ambassadør: Danmark kan blive testland for IT-giganterne

IT-giganter som Google og Facebook skal reguleres og beskattes mere i fremtiden. Men vi kan også tilbyde os selv som test-sandkasse, når nye løsninger skal afprøves. Det siger Danmarks tech-ambassadør, Anne Marie Engtoft Larsen, der sidder i Silicon Valley og forsøger at tøjle nogle af verdens mest magtfulde virksomheder.

Vil du hellere lytte til artiklen? Så tryk på afspilleren herunder, hvor du kan høre journalist Emilie Aagaard læse sin artikel op.


Tech: Jeg føler mig næsten intimideret på forhånd, da jeg med en ikke helt optimal skype-forbindelse kommer igennem til Danmarks tech-ambassadør, 33-årige Anne Marie Engtoft Larsen.

Det er ved at være aften i Aarhus, hvor jeg sidder på mit hjemmekontor, men hos hende er klokken kvart i ni om morgenen. Hun sidder nemlig i hele verdens tech-hovedstad, Silicon Valley i Californien, som er ni timer bagud i forhold til Danmark.

- Som regel går timerne fra fem til elleve om formiddagen med at holde maraton-møder med mennesker i Europa. Men jeg prøver altid at få tid til en kop kaffe, for så fungerer jeg bedst, fortæller hun om sin morgenrutine.

Jeg kan høre, at hun er vant til at give interviews.


Vi er et af verdens mest digitaliserede samfund. Desuden har vi en stærk demokratisk tradition, og vi er tillidsfulde. Det gør os til en oplagt test-sandkasse, når nye løsninger skal findes. De kan blive testet her, og derfra skaleres ud i verden.

Anne Marie Engtoft Larsen


Hun er selvsikker, og svarene falder som perler på en snor. Jeg overvejer, om hun har samme attitude, når hun står overfor nogle af verdens største og mest magtfulde virksomheder, som Google, Facebook og Microsoft.

For det er det, hun er i Californien for: Hun skal tøjle de store tech-giganter, før de tøjler os alle sammen. For, som hun selv siger det.

- Vi kan simpelthen ikke efterlade vores demokrati i hænderne på fem mænd i Silicon Valley.

Da hun siger det, skriver jeg med store bogstaver på blokken foran mig: ’Hvordan vil hun forhindre det??’

Da Twitter fik nok af Trump

Da en vred menneskeskare den 6. januar stormede kongressen i Washington DC, gik der et gys gennem USA - og resten af verden.

Aldrig før havde verdens mægtigste nation været så splittet, påpegede eksperter. Aldrig havde der været så mange forskellige sandheder, der kæmpede om vores opmærksomhed.

- Det står som en mørk dag i USA’s historie. Og de sociale mediers rolle i begivenhederne er noget, vi stadig diskuterer herovre, og jeg tror, der går lang tid, før den diskussion er færdig, siger Anne Marie Engtoft Larsen.

Det afslører tech-giganterne om ambassadøren

Mit interview med Anne Marie Engtoft Larsen kom i stand ved hjælp af mails, sendt over Microsoft Outlook.

Inden mødet researchede jeg. Ved hjælp af et besøg på hendes Linkedin, kunne jeg se at hun med sine 33 år er den yngste ambassadør for Danmark – nogensinde. Hun blev udnævnt i august sidste år.

På det tidspunkt arbejdede hun ved World Economic Forum, det er dem, der afholder verdensøkonomiske topmøder i Davos i Schweiz hvert år.

En Google-søgning fortæller mig, at hun i 2015 var spindoktor for Enhedslisten, og at hun desuden er ivrig bjergbestiger.

Twitter kunne jeg konstatere, at hun er hot inden for teknologi. I næste måned skal hun, sammen med legender fra tech-verdenen og den danske EU-kommissær Margrethe Vestager, være med i en debat om, hvordan big tech kan styres og reguleres.

På hendes Facebook var langt det meste indhold gemt, så kun hendes venner kan se det. Men ud fra de få billeder, der var tilgængelige, kunne jeg konstatere, at hun er lidt af en globetrotter, og at hendes mor er stolt af hende.

Instagram er profilen helt privat. Så det eneste, jeg fik med derfra, var en sjov grimasse på hendes profilbillede.

Efter den digitale research var jeg klar til min snak over Skype med tech-ambassadøren.

Selv sad jeg hjemme i Danmark og fulgte med over nettet på CNN og på de sociale medier den aften. Og pludselig dukkede der en video op på Trumps twitter-profil. For ligesom mange andre politikere brugte USA's daværende præsident oftest de sociale medier, når han havde en besked, der skulle ud til befolkningen.

Vi elsker jer, men gå hjem, lød beskeden fra Trump.

Men videoen og de beskeder, Trump udsendte via Twitter den dag, blev dråben. Hans profil på det sociale medie blev lukket, og snart fulgte også Facebook og andre trop.

Tech-giganterne lukkede munden på verdens mest magtfulde mand.

Tilbage stod verdens ledere, de sociale medier og mange andre med alt for mange spørgsmål: Var det den rigtige beslutning at udelukke Trump fra de sociale medier, skal de i første omgang have magt til at lukke munden på demokratisk valgte politikere – og hvilken rolle spillede netop de sociale medier i øvrigt i hele baduljen?

- Fra mit synspunkt forstår jeg godt, hvorfor tech-giganterne gjorde, som de gjorde den dag. Men nu er vi nødt til at spørge os selv: Er det virkelig dem, der skal tage den slags beslutninger?, siger Anne Marie Engtoft Larsen.

Massiv modvind

Kritikken af tech-giganterne stopper ikke ved beslutningen om, hvornår de skal og ikke skal fjerne opslag og profiler på sociale netværk.

Det seneste års tid er det som om, at verdenssamfundet for alvor har fået øje på de mange udfordringer, der er i en ny, digital virkelighed.


Grænserne for den demokratiske debat skal ikke bestemmes af en lille håndfuld tech-milliardærer med fingeren på "slet"-, "blokér"-, eller "boost"-knappen. Vi skal som politikere tage ansvar og være med til at definere de digitale spilleregler

Jeppe Kofod


Mens andre brancher, som for eksempel de traditionelle medier, kæmper for at finde en bæredygtig forretningsmodel, tjener tech-giganterne styrtende. Et år med hjemmearbejde og lukkede butikker har kun øget efterspørgslen efter deres varer.

Men vores mange timer på Facebook og andre sociale medier kan være skadelige, mener Anne Marie Engtoft Larsen.

Algoritmer, der ikke er offentliggjorte, kan føre os ind i ekkokamre, hvor vi konstant bliver bekræftet i vores overbevisning. Fake news og alternative virkeligheder spirer frem.

- De store sociale medier har en forretningsmodel, der tilsiger, at jo mere tid vi bruger hos dem, jo bedre. For jo mere kan de tjene på annoncer. Men er det egentlig en god idé at sidde seks timer om dagen og høre på de samme argumenter?, spørger Anne Marie Engtoft Larsen og svarer nærmest selv på det ganske retoriske spørgsmål.

- Min frygt er, at vores dårlige vaner bliver overstimuleret på den slags medier. Det skal vi finde en løsning på.

Tidligere på måneden præsenterede udenrigsminister Jeppe Kofod (S), sammen med Anne Marie Engtoft Larsen, Danmarks teknologiske strategi for 2021-2023.

Strategien havde været måneder undervejs, men nødvendigheden af den var ikke blevet mindre af begivenhederne i Washington DC.

Visionen er at skabe en mere tryg, demokratisk og ansvarlig teknologiudvikling. Det fortalte Jeppe Kofod til en virtuel pressekonference om den.

- Grænserne for den demokratiske debat skal ikke bestemmes af en lille håndfuld tech-milliardærer med fingeren på "slet"-, "blokér"-, eller "boost"-knappen. Vi skal som politikere tage ansvar og være med til at definere de digitale spilleregler, sagde han.

Derudover gentog ministeren, at Danmark stadig, i samarbejde med OECD-landene, overvejer hvordan tech-giganterne kan pålægges en digital skat af en art. En skat, der ifølge Anne Marie Engtoft Larsen, skal gøre det ’mere fair’.

Tech-giganterne skal altså snart punge ud.

Da jeg spørger Anne Marie Engtoft Larsen, hvad hun mener er det vigtigste at tage med sig i den nye strategi, er der for en gangs skyld lidt stilhed, før hun eftertænksomt svarer.

- At det ikke er for sent. At vi stadig kan gøre noget ved de bekymringer, som mange går rundt med i forhold til de her tech-giganter.

Danmark som test-land

Amazon, Apple, Microsoft, Google og Facebook er blandt verdens største og mest kendte brands. Deres magt er enorm.

Så hvorfor skulle de overhovedet være optaget af hvad Anne Marie Engtoft Larsen, Jeppe Kofod eller Danmark i det hele taget synes og mener?

- Jeg oplever, at tech-giganterne gerne vil mødes, også på højt niveau, for at diskutere det her med mig, fortæller Anne Marie Engtoft Larsen.

Derfor mener ambassadøren, at der i branchen er en erkendelse af, at reguleringen kommer, og så er det bedre at samarbejde end at modarbejde.

Og netop det betyder, at Danmark kan spille en vigtig rolle, der desuden kan give os mulighed for at få mere magt over udviklingen end vores befolkningstal eller bruttonationalprodukt reelt tilsiger, påpeger Anne Marie Engtoft Larsen.

- Vi er et af verdens mest digitaliserede samfund. Desuden har vi en stærk demokratisk tradition, og vi er tillidsfulde. Det gør os til en oplagt test-sandkasse, når nye løsninger skal findes. De kan blive testet her, og derfra skaleres ud i verden.

Den model oplever hun, at giganterne er lydhør overfor. Men skal vi så stå frit tilgængelige som laboratorie-mus til at afprøve hvad-som-helst?

- Nej, vi skal både bruge pisk og gulerod, og der er nogle ting, som vi simpelthen ikke skal og vil finde os i. Men når løsninger skal findes, kan vi på den her måde positionere os rigtig godt.

En af de vigtigste opgaver

I forbindelse med udarbejdelsen af den nye danske strategi, spurgte udenrigsministeriet over 1000 danskere om deres forhold til teknologi.

Det viste sig, at kun 21 procent af de adspurgte mente, at børn og unge overordnet set kan færdes sikkert på nettet. Og kun 12 procent mente, at teknologi-virksomhederne lever op til deres samfundsansvar.

Hvad laver en tech-ambassadør?

Normalt repræsenterer en ambassadør Danmark i et andet land. Men tech-ambasadørens rolle er anderledes. Hun er ambassadør for et temaområde, nemlig teknologi.

Ud over tech-ambassadøren har Danmark også en klimaambassadør. Begge hører, ligesom andre ambassadører, under udenrigsministeriet.

Tech-ambassadøren har kontor i Silicon Valley, men hendes ambassade er også repræsenteret i Beijing og København. I alt 10 personer er ansat i teamet omkring tech-ambassadøren.

Så selv om de fleste danskere hver dag bruger deres produkter, har vi ikke meget tillid til teknologi-virksomhederne. Og der ligger dermed et kæmpestort stykke arbejde og en vigtig opgave på Anne Marie Engtoft Larsens skrivebord.

Så jeg sluttede interviewet med at spørge, hvordan verden og teknologien ser ud om 10 år, hvis det lykkes hende at komme i mål.

For første gang i de 40 minutter, vi talte sammen, kunne hun ikke helt få startet på sin sætning. Hun gav den et par skud, før det lykkes.

- Helt grundlæggende håber jeg, at borgerne ikke er bange for teknologien om 10 år. At de føler den hverken overvåger eller påvirker dem på en måde, de ikke har lyst til, men derimod er med til at give dem mere frihed og mulighed for at leve meningsfuldt.

Danmark

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank vil skåne familien for sin sygdom - Min kone skal beholde sin nye kæreste 9:9