Annonce
I takt med, at flere unge ser afslag på studieoptag i løbet af onsdagen, får studievejledere rundt i landet mere og mere travlt med at tage telefoner og berolige fortvivlede unge. Pressefoto: Studievalg Danmark
Danmark

Livet går videre - også selvom du får afslag på drømmestudiet: Mange veje fører til Rom

Natten til onsdag får 93.388 personer svar på, om de er kommet ind på deres drømmestudie. Mange må dog også forvente afslag på deres ansøgninger. Men selvom den ønskede uddannelse ikke kan spejdes i horisonten, behøver det dog langt fra at betyde et farvel til drømmejobbet engang ude i fremtiden. Snoede veje skal man nemlig ikke kimse af - og dem er studievejlederne eksperter i.

Optag: Tirsdag er der ikke meget larm på Studievalg Danmarks kontorer rundt omkring i landet. Der er stilhed før storm.

Natten til onsdag får tusindvis af håbefulde nemlig besked på, om de er blevet optaget på deres drømmestudier. I takt med at flere får besked - og nogle derfor også sidder med et afslag - begynder telefonerne at bimle. Den næste uges tid får studievejlederne rigtigt travlt.

Nogle har måske på forhånd set afslaget komme, fordi sandsynligheden for optag ikke var så stor, mens det for andre kommer uventet. Skuffelsen har de fleste dog tilfælles.

- Det, vi taler med dem om, er, at det ikke behøver at være nogen katastrofe. Det er et afslag, men det er ikke ensbetydende med, at alle uddannelsesdrømme er slukkede, siger Mathilde Tronegård, der er direktør i Studievalg Danmark.

I alt 11.188 såkaldte kvalificerede ansøgere får i år afslag på deres ansøgninger, fordi de ikke har et tilstrækkeligt højt karaktergennemsnit fra deres gymnasiale eksamen til den eller de videregående uddannelser, de har søgt ind på gennem kvote 1. Det kan for manges vedkommende få håbet til at briste.

Men netop håb for fremtiden og troen på, at man som ung kan komme videre i livet uden at blive optaget på sit drømmestudie, bliver gødet hos studievejlederne. En af deres vigtigste opgaver i denne periode er at vise alternativer.

Syv afslag slog hende ikke ned

  • Flere gange har den danske skuespillerinde Mia Lyhne fortalt i de danske medier om sin brogede vej til karrieren.
  • Som ung søgte hun ind på Skuespilskolen i København, hvor de fleste kendte, professionelle i faget bliver uddannet fra. Syv gange fik hun afslag - og til sidst blev hun bedt om ikke at søge igen.
  • Afslagene tog hårdt på hendes selvværd, har hun fortalt - særligt fordi hun samtidig så flere af sine venner blive optaget på skolen.
  • I stedet måtte hun tage den hårde vej uden statsbetalt uddannelse og SU. Hun var med til at grundlægge Teater Grob midt i 1990'erne. Her var hun med til at sørge for undervisning fra lærere og instruktører til sig selv og de andre skuespilaspiranter for penge, de selv betalte.
  • Og missionen lykkedes. I 00'erne blev hun opdaget på teatret og senere castet til rollen som Mia i Klovn-serien, som har kørt siden 2005, og som sideløbende med tv-serien er blevet til tre spillefilm.
  • Mia Lyhne er derfor et eksempel på, at man i visse brancher godt kan opbygge en karriere, selv helt uden en uddannelse.

- Vi taler med dem om, om der findes gode alternativer, der kan føre til de samme jobs, eller om de samme uddannelser findes andre steder. Tit får de unge på den måde øjnene op for, at der findes mange uddannelsesmuligheder, og det var ikke dem alle, de selv havde fået øje på. Vi giver dem håb, siger Mathilde Tronegård.

Veje til Rom

Der kan nemlig være mange veje, der fører til Rom - eller til drømmejobbet. Og snoede veje er blandt studievejledernes ekspertiser.

- Det er fåtallet af jobs, der kræver en helt specifik uddannelse, men selvfølgelig findes de. Derfor er det også vigtigt at spørge den unge, om det er den specifikke uddannelse, der interesserer dem, om det er arbejdet med eksempelvis det naturvidenskabelige eller det at være en del af sundhedsvæsenet, de drømmer om. Det kan der nemlig være andre veje omkring, men det er kun den enkelte unge, der kan svare på det, siger hun.


Det er et afslag, men det er ikke ens betydende med, at alle uddannelsesdrømme er slukkede.

Mathilde Tronegård, direktør i Studievalg Danmark


De veje, der sommetider kan være svære at se, skyldes i høj grad den måde, uddannelsessystemet er skruet sammen på.

I Danmark findes der nemlig hundredvis af forskellige uddannelser. Og mens mange unge har et lineært billede af systemet, hvor en bestemt uddannelse fører til et bestemt job, er virkeligheden anderledes.

Uddannelsesoptag 2021

  • I alt søgte 93.388 personer ind på en uddannelse, og ansøgerne søgte i gennemsnit ind på 2,7 uddannelser.
  • 67.425 ansøgere bliver optaget på en uddannelse - 80 procent på deres førsteprioritet.
  • Af de kvalificerede ansøgere har 11.188 fået afslag og er dermed ikke blevet optaget på en uddannelse. Ud af de godt 93.000 ansøgere i alt har 9559 ikke levet op til et eller flere adgangskrav på de uddannelser, de har søgt ind på, og de har derfor også fået afslag på optag. 1016 har selv annulleret deres ansøgninger inden fristen den 5. juli.
  • Optagelsen i 2021 er den næsthøjeste nogensinde - kun overgået af 2020. Det skyldes blandt andet, at Folketingets partier besluttede at oprette flere studiepladser fordelt på 2020 og 2021 for at imødekomme det høje antal ansøgere og mindske risikoen for ungdomsarbejdsløshed under coronapandemien.

Valget af selve uddannelsen er selvfølgelig ikke uden betydning, men der kommer også mange valg efterfølgende, som kan præge, hvor man ender - såsom ekstra fag på uddannelsen, valg af specialeområde, hvilket job man ender i og hvordan man efteruddanner sig.

Der findes masser af muligheder for ikke at tage den direkte vej, lyder budskabet fra Studievalg Danmark.

Rådet til de skuffede, der ikke får opfyldt ønsket om en plads på drømmestudiet denne gang, er da også ligetil:

- Det er altid godt at tale med nogle om det, og der findes gode digitale værktøjer, der kan hjælpe med at finde vejen. Men det er også en rigtig god idé at tale med en vejleder, for det kan være svært selv at overskue de mange uddannelser og muligheder. Der er en grund til, at der er professionelle vejledere til at hjælpe med at finde vej i den jungle.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge