Annonce
Lisbeth Ramsing synes, at hun og hendes mand har overholdt alle forholdsregler og holdt afstand og vasket hænder. Alligevel ligger Peter i dag i respirator på Kolding Sygehus, og Lisbeth Ramsing advarer alle om, at det er vigtigere end nogensinde at holde afstand og tænke på andre. Privatfoto
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

74-årige Lisbeth Ramsing har ikke sovet i fire døgn, siden hendes mand blev alvorligt syg. Hun ringede i dagevis til sin egen læge og vagtlæge, før han blev indlagt og konstateret coronasmittet.

Børkop: Lisbeth Ramsing, 74 år, har en indtrængende bøn til os alle sammen:

- Vi skal lade være med at sige til hinanden: "Pas på dig selv". Vi skal sige: "Pas nu på andre!"

- Det er så vigtigt for mig, at jeg får det budskab ud. Min mand ligger lige nu i respirator på Kolding Sygehus med Covid-19, og jeg holder mig totalt indendøre af frygt for, at jeg skal komme til at smitte andre. Jeg må jo gå ud fra, at jeg er smittet. Jeg har i al fald været udsat for coronavirussen i dagevis, hvor jeg har plejet min syge mand, siger Lisbeth Ramsing.

Da han lå på båren med maske på og skulle ind i ambulancen, kyssede jeg ham på panden til farvel. Det var alt, jeg kunne gøre.

Lisbeth Ramsing

- Jeg fejler ikke en pind

Hun er gået med til at fortælle om det mareridt, hendes familie lige nu befinder sig i, for at gøre alle i Børkop og hvem, der ellers læser historien, opmærksom på, at det er vigtigere end nogensinde, at man holder afstand og isolerer sig ved de mindste tegn på sygdom.

- Jeg ved ikke, hvor min mand er blevet smittet, og det er sådan set også lige meget. Det vigtige er, at vi ville have det frygteligt, hvis han eller jeg kom til at smitte andre. Derfor holder jeg mig inde, og jeg har heller ingen kontakt med vores døtre lige nu, fortæller Lisbeth Ramsing.

Lisbeths mand viste de første svage tegn på at være blevet smittet i tirsdags. Om aftenen, da parret sad og så tv, og Lisbeth tog hans hånd, lagde hun mærke til, at den føltes varm.

- Han er en typisk mand, så han slog det selv hen og sagde: "Jeg fejler ikke en pind". Men onsdag var han stadig varm, og torsdag måtte han gå i seng med 40,2 i feber. Fra torsdag til lørdag, hvor jeg endelig fik ham indlagt, sov han nærmest 23 timer i døgnet, og jeg måtte skifte hans tøj flere gange, fordi han var badet i sved. Han blev mere og mere svær at komme i kontakt med, fortæller Lisbeth Ramsing.

- Pas på, symptomerne snyder!

Hun ringede selvfølgelig flere gange til sin egen læge og til vagtlægen, men hver gang fik hun at vide, at det lød som en almindelig influenza.

- Det var først, da jeg ringede til vagtlægen lørdag aften og fortalte, at min mand var blevet så afkræftet, at jeg ikke kunne klare at pleje ham længere, at der kom en ambulance med en behandler.

- De var først tøvende, fordi han ikke virkede til at have åndedrætsbesvær, men til slut kørte de med ham, og han blev indlagt på en isolationsstue. Om søndagen fik jeg besked om, at han var blevet testet positiv for coronavirus, som jeg havde mistænkt hele tiden.

- Det får mig til at indskærpe over for andre, at man skal tage det mindste tegn på sygdom alvorligt. Min mand, der er 75 år, havde ikke hovedpine, og han fik først åndenød lørdag, så man kan altså ikke regne med, at sygdommen viser de symptomer, som myndighederne siger, man skal kigge efter. Og det kan pludselig gå meget hurtigt, advarer Lisbeth Ramsing.

Derfor blev Lisbeths mand ikke testet fra starten

  • Ifølge Sundhedsstyrelsen bliver man ikke testet for coronavirus, når man blot har milde symptomer.
  • Grunden til det er, at det ikke har nogen betydning for behandlingen eller for, hvordan man skal opføre sig, om man er smittet eller ej.
  • Hvis man får muskelsmerter, hovedpine eller feber, skal man blive hjemme og så vidt muligt holde sig fra andre.
  • Der er ingen behandling for sygdommen Covid-19, så man er henvist til lindring.
  • Man kan lindre smerter, hovedpine og feber med paracetamol-tabletter som for eksempel Panodil.
  • Ved ondt i halsen kan man tage sugetabletter eller bolsjer.
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke håndkøbsmedicin til tør hoste, da det som regel har begrænset virkning.
  • Man skal blive hjemme mindst 48 timer efter, at man er fri for symptomer for at undgå at smitte andre.
  • Hvis man får åndedrætsbesvær eller høj feber og symptomerne forværres over flere dage skal man kontakte læge eller lægevagt.

Kilde: Sundhedsstyrelsens hjemmeside

- Jeg må ikke besøge ham

- Det sværeste er, at jeg ikke kan besøge ham. Da han lå på båren med maske på og skulle ind i ambulancen, kyssede jeg ham på panden til farvel. Det var alt, jeg kunne gøre. Søndag kunne jeg tale med ham i telefonen, men han var meget påvirket af sin høje feber og talte i vildelse flere gange. Mandag ved 11-tiden blev han overført til intensivafdelingen, og om eftermiddagen ved 15-tiden blev han lagt i respirator.

- Siden har jeg kun været i kontakt med personalet, men jeg vil skynde mig at sige, at både læger og sygeplejersker er helt fantastiske. De gør et kæmpearbejde, og når de siger, at de nok skal passe på Peter, så tror jeg på dem, siger Lisbeth Ramsing.

- Jeg kan selvfølgelig ikke lade være med at bekymre mig og tænke det værste, men de forsøger virkelig at holde modet oppe hos mig, samtidig med, at de plejer min mand. Alligevel har jeg ikke sovet i flere døgn nu, og når jeg lukker øjnene, frygter jeg, at jeg skal miste ham.

- Heldigvis var Peter rask og i god form, inden han blev smittet. Han er også ikke-ryger, så jeg håber, at sygeplejerskerne har ret, når de siger, at de bare passer på ham for mig, så han kan komme hjem til mig igen, siger Lisbeth Ramsing.

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Indland For abonnenter

Frivillige danskere øger overlevelseschance efter hjertestop

Udland

Gruppe af missionærer fra USA meldes bortført af bande i Haiti

Debat

Kronik: Aften og morgen med præsten og forfatteren Jakob Knudsen

Nu om stunder er det ikke ualmindeligt at møde danske præster, der er blevet skilt, gift på ny og stadig er i deres præsteembeder. Således forholdt det sig imidlertid ikke i sin tid for præsten og forfatteren Jakob Knudsen (1858-1917).

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'