Annonce
På M3 på Holstebro Sygehus, har man store problemer med, at personalet har lagt sig med Covid-19. Og mistanken går på, at de mange smittede har fået sygdommen via en indlagt patient, der i første omgang blev testet negativ for Covid-19. Arkivfoto: Morten Stricker
Danmark

Lis’ mand blev formentlig smittet på sygehuset: - Jeg ville gerne have haft en anden afsked

Personalet er blevet lagt ned med mistanke om Covid-19 på medicinsk afdeling i Holstebro. Sygeplejerskerne er bekymrede. Det samme er den ledende overlæge. Og Lis mistede sin mand.

Holstebro: I morgen skal Lis Thomassens mand, Manfred, bisættes.

Det skal han fra Egekirkegårdens Kapel i Holstebro.

Manfred Thomassen blev 74 år, og døde tirsdag på Covid-19-afsnittet på sygehuset i Herning.

- Han er blevet smittet på sygehuset i Holstebro. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om, fortæller Lis Thomassen.

Hun fortæller, at hendes mand kom hjem fra sygehuset i Holstebro i fredags, efter at han havde været indlagt i otte dage på M3.

- Han var hjemme i en dag, så blev han genindlagt, da han intet kunne. Søndag kom han til Herning, og tirsdag tog jeg afsked med ham. Stående ved hans seng iført handsker og maske, fortæller Lis Thomassen.

- Han har ikke været ude, mens han var hjemme den ene dag. Han har ikke været i kontakt med andre end mig og en akutsygeplejerske, og jeg fejler intet. Hvor skulle han ellers være blevet smittet? Det er på sygehuset, siger Lis Thomassen.

Netop på M3 på Holstebro Sygehus, har man store problemer med, at personalet har lagt sig med Covid-19. Og mistanken går på, at de mange smittede har fået sygdommen via en indlagt patient, der i første omgang blev testet negativ for Covid-19.

Patienten havde symptomer, men blev testet negativ.

En senere gentestning af patienten viste, at vedkommende alligevel var smittet:

- Men i mellemtiden havde personalet jo ikke båret værnemidler, når de tilså patienten, fortæller Bente Alkærsig Rasmussen, der er kredsnæstformand hos Dansk Sygeplejerråd i Region Midt.

- Det viser bare, at det her er en ufattelig smitsom sygdom. Og at vi skal tage det ekstremt seriøst, siger ledende overlæge Nicolai Hoffmann-Petersen. Arkivfoto: Morten Stricker

Ordentlige arbejdsforhold

Ifølge sygeplejerformanden er et sted mellem 30 og 40 af hendes medlemmer smittet eller udviser symptomer på smitte på sygehusene i Hospitalsenheden Vest.

- Men jeg kan også konstatere, at det den sidste uges tid er blevet meget bedre i forhold til de procedurer, man udfører, siger Bente Alkærsig Rasmussen.

Det handler om, at patienter med mistanke for Covid-19 bliver isoleret - også selv om den første test viser et negativt resultat.

Samtidig er der blevet skruet op på procedurerne for at på- og aftage værnemidler.

- Vi skal naturligvis passe patienterne, og det gør vi også. Men arbejdsforholdene skal være i orden, og jeg synes, at man lytter til os nu. Personalet har jo også familier, som de kommer hjem til, og de skal jo helst ikke smitte andre – hverken kolleger, familie eller patienter, siger Bente Alkærsig Rasmussen.

Vi gør alt

Ledende overlæge for de medicinske afdelinger i Hospitalsenheden Vest, Nikolai Hoffmann-Petersen, bekræfter, at de medicinske afdelinger på sygehusene i Herning og Holstebro er hårdt ramt af sygdom, og at det er bekymrende.

Hvor meget af det, der er direkte henførbart til Covid-19 ved han ikke:

- Men jeg kan love for, at vi gør alt for at tage vare på både personalet og patienterne. Der er ingen, der har lyst til at stå i en situation, hvor vi ikke har personale nok, siger han.

Har i personale nok?

- Ja, på nuværende tidspunkt, fortæller Nicolai Hoffmann-Petersen og henviser til, at der er skåret ned på antallet af patienter for kunne klare netop Covid-19-patienter.

Om det er en enkelt patient, der har bragt smitten ind på sygehuset og derefter spredt den til personalet, ved Nicolai Hoffmann-Petersen ikke.

Det kan ikke afvises. Ligesom der kan være andre scenarier, hvor en ansat er blevet smittet i et supermarked eller et helt tredje sted, hvorefter smitten har spredt sig:

- Det viser bare, at det her er en ufattelig smitsom sygdom. Og at vi skal tage det ekstremt seriøst, siger Nicolai Hoffmann-Petersen.

Nicolai Hoffmann-Petersen fortæller, at selv om man tester alle patienter med bare den mindste mistanke, så vil der være test, der i første omgang vil være negative, som efterfølgende vil vise sig at være positive:

- Det handler om, hvornår man kan spore virus i kroppen. Så vi kan godt få patienter ind, der er blevet smittet dagen før i et supermarked, og det har vi vanskeligt ved at opdage. De har ingen symptomer, og vi har ingen test, der kan påvise det, siger Nicolai Hoffmann-Petersen.

Burde i så ikke behandle alle patienter ud fra det princip, at de er smittede?

- Vi følger alle de retningslinjer, som vi får fra Sundhedsstyrelsen. Men det er naturligvis også et spørgsmål om mængden af værnemidler. Der skal være nok til personalet, der skal behandle dem, som vi ved er smittede, siger Nicolai Hoffmann-Petersen.

Anden afsked

Lis Thomassen mistede ikke bare sin mand til Covid-19. Han skal også bisættes med de restriktioner, der nu engang er på mængden af mennesker, der samles.

- Det er jeg afklaret med. Der er ikke så meget vi kan gøre ved det, siger hun.

Hvis der er noget, som hun er for alvor ked af, så er det afskeden med hendes mand:

- Der var ingen stole på afsnittet. Jeg stod i fire-fem timer ved hans seng. Til sidst kunne jeg ikke stå mere, og så tog jeg hjem. Da jeg havde fået smidt mit tøj til vask, ringede de fra sygehuset og fortalte, at Manfred var udåndet. Jeg ville gerne have haft en anden afsked. Det ville jeg, fortæller Lis Thomassen.

Forsiden netop nu
Danmark

Nu vil kommuner gribe ind overfor Forsvarets forureninger

Podcasts

Lyt: Florin overlever ved at sælge hjemløse-aviser: - Min eneste drøm er, at mine børn får et bedre liv

Indland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Podcasts

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Indland

Odense-skole lukker midlertidigt efter mistanke om Omikron-variant

Udland

Australien udskyder delvis genåbning af grænser

Kultur

- Når jeg er på Damhusengen og lukker mine øjne, så møder jeg min afdøde far

2. december er det to år siden, at Jesper B. Korndals far, Boye Korndal, døde.

Danmark For abonnenter

Efter årtiers kamp: Kina vinder kamp mod dræbermyg

Malaria: Den summer, stikker og suger – og så dræber den flere mennesker end noget andet dyr i verden. Her er ikke tale om et rovdyr med glubske tænder og fråde om munden, men derimod om myggen.

Danmark For abonnenter

Flere lande siger nej: Kaniner skal ikke længere lide for skønheden

Dyrevelfærd: I EU blev det fuldstændig forbudt at bruge forsøgsdyr på ingredienser til kosmetik i 2013. Det er dog ikke tilfældet i resten af verden.

Danmark

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Danmark

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Danmark

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Danmark

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Indland

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Erhverv

Rekordmange butikker forventer stigende salgspriser

Kultur

Sonja Oppenhagen: - Kunst er lige så vigtigt som den vitaminpille, man skal have hver morgen

Debat For abonnenter

Meningsmager Christian Have: Vi skal løse kommunikationskrisen, før vi kan løse klimakrisen