Annonce
Anette Hyllested. Foto: Michael Bager
Danmark

Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Vil du hellere høre klummen i stedet for at læse den? Så klik herunder og hør kulturredaktør Anette Hyllested læse sin klumme op.

 

Sov. Sov nu. Så sov dog, menneske!

Prøver den ene side. Så en halv time på den anden. Det er pludselig ulideligt varmt. Af med dynen. Argh, nu bliver armen for kold. På med dynen igen. Om på maven. Umuligt at ånde frit. Hvad fejler den her elendige hovedpude? Om på ryggen. Stirre op i loftet. Så luk dog øjnene!

Der er ingen lise under Månen denne nat.  Kun det dybe og velkendte fald ned i kælderen med sorte søvnforstyrrelser. Dernede, hvor underbevistheden blander dagsrester med morgendagens planer og halve drømme, så benene spjætter spastisk, og hjertet banker af forskrækkelse.

Klokken er  01.10

Ro på. Der er næsten seks timer, til vækkeuret kalder. Seks timers søvn er nok til en god dag. Seks timer er næsten sundt. Bare slap af. Sov nu!

Ny rotation. Drejer som et kebabstativ i et uendeligt, gentagelsens mønster.

Lytter til en søvn-app med rislende vand. Åh. Blæren rører på sig. Orker ikke, men hvis den ikke bliver tømt, ingen søvn. Stive, listende skridt på bare fødder.

Klokken er 02.21.  Næsten fem timer er o.k. til at klare arbejdsdagen, men sundt er det ikke. Slap nu bare af. Sov. Tænk på noget rart.

Måske lidt meditation vil hjælpe. Hvordan er det nu? Tænk på lilletåen, tænk på storetåen. Arbejde sig uendeligt langsommeligt og detaljeret gennem kroppen. Det tager en evighed endelig at nå til øreflippen. Stadig lysvågen.

Men hvad nu? Er det sult, der skaber det urolige hul i maven? Måske en banan kan hjælpe.

Endnu en natlig sniger - denne gang til køleskabet. Kigge lidt på udvalget. Tygge på noget af det. Kigge vredt på Månen. Klokken er næsten 04. Tre timer er for lidt. Det er sundhedsfarligt, og om lidt galer naboens elendige hane garanteret.


Endnu en natlig sniger - denne gang til køleskabet. Kigge lidt på udvalget. Tygge på noget af det. Kigge vredt på Månen. Klokken er næsten 04. Tre timer er for lidt. Det er sundhedsfarligt, og om lidt galer naboens elendige hane garanteret.

Uddrag af klummen


I morgen er ødelagt. I morgen er nu. Med avis i postkassen, spruttende elkedel og pladsreservation hos DSB. Husk mundbind!

Godmorgen!

Nej. Det modsatte. Men manden hilser veludhvilet og fuld af energi, og så er det jo let at være positiv. Gad godt se ham smile så bredt, hvis han havde ligget vågen det meste af natten, men det styrer han selv, for han kan sove på egen-kommando. Man er aldrig i tvivl, når søvnen favner ham. Han nyeste snorke-app definerer lydniveauet som episk.

Misundelse og savn. Som ung var søvnen til at regne med. Selv i lufthavne, i fly, på bænke og bagsæder og i natbusser gennem Tyrkiet, fordi det var billigere at købe en busbillet end at leje et hotelværelse.

Nu rammer søvnløsheden tilfældigt. Nogle gange som ugelang terror midt i en sommerferie.

Søvn er godt. Søvn er sundt. Sundhedsstyrelsen går ind for søvn. Vi er søvnafhængige væsener ... Ja, sådan kunne Søren Brostrøm også have sagt, for der mangler ikke info om, hvor farligt det er at blive berøvet sin søvn. Det er vel derfor, at bødler torturerer mennesker ved at holde dem vågne. Det rammer hjernen og tankens kraft, men også immunforsvaret, der som straf inviterer horder af skrækindjagende lidelser indenfor.

Alene den tanke er mere skræmmende end at se en gyserfilm alene hjemme.

Jeg ligger vågen af skræk for søvnløshed.

Og det på trods af, at der er lige så mange råd til at opnå en såkaldt god nats søvn, som der er fjer i dobbeltdynen.

Hvis vi ser bort fra indholdet i lægernes pilleglas, er der kun én ting, som virker for alvor, og det er at erkende sit nederlag.  

At der ikke længere er kærlighed fra Ole Lukøjes side, for han foretrækker modeller på den frugtbare side af overgangsalderen.

Livet er dårligt brugt på natlig og resultatløs selvrotation i dobbeltsengen, så det gælder om at finde på noget sjovere. Som at invitere manden med for eksempel. Det har han aldrig haft noget imod ...  Eller læse en god bog.

Det er trættende at give op.

Det ender med, at man falder i søvn.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge