Annonce
Med Lego Vidiyo er legetøjskoncernen gået sammen med verdens største musikvirksomhed, Universal Music, for at skabe et ny app for børn. Pr-foto
Danmark

Lego udfordrer Tiktok med nyt socialt medie til mindre børn

I samarbejde med musikgiganten Universal Music lancerer Lego sit eget sociale medie, hvor børn kan lave musikvideoer. Ekspert tvivler på, at tjenesten kan konkurrere med de etablerede spillere på nettet.

Digitalt: Det bemærkes, når Lego, verdens største legetøjsproducent, og Universal Music, verdens største musikvirksomhed, lancerer et nyt, fælles projekt.

Det skete tirsdag klokken 12, da de to giganter åbnede for sluserne til deres helt nye sociale medie, Lego Vidiyo, der henvender sig til børn i alderen 7-10 år.

Tjenesten ligner en klar konkurrent til den kinesiske app Tiktok, der er downloadet 1,5 milliarder gange og har 800 millioner aktive brugere over hele verden. App’en bruges især af børn og unge til at lægge små videoer - med musik - ud, som ved hjælpe af en algoritme spredes rundt til brugere med samme interesser.

Med Lego Vidiyo kan man også lave videoer, men til forskel fra Tiktok bevarer forældrene kontrollen med alt, hvad børnene sender ud på nettet.

- Vi ved, at børn altid er på jagt efter nye måder at eksperimentere kreativt, og Lego Vidiyo giver alle børn med en passion for musik mulighed for at slippe kreativiteten løs gennem Lego byggeleg og produktion af musikvideoer, siger Julia Goldin, global marketingdirektør for Lego, i en pressemeddelelse.

De største kunstnere

Lego har ikke ønsket at stille op til interview om det nye sociale medie. Det ligger dog fast, at med Universal Music i ryggen kan børnene være kreative med nogle af de største kunstnere fra hele verden.

Universal har et enormt bagkatalog af det tyvende århundredes største kunstnere, men selskabet udgiver også musik for nye artister som Drake og Billie Eilish, der begge opnåede over en milliard afspilninger på Tiktok sidste år.


Det er altid interessant, når Lego kommer med noget. Men det er et meget specifikt marked, de henvender sig til, og de bliver aldrig en konkurrent til Tiktok.

Eva Fog, ekspert i digitale medier


Samtidig er det idéen, at børnene får et trygt univers, hvor de kan lege på kryds og tværs af den fysiske og digitale verden. Med forældresamtykke, anonymitet og ekstern kontrol af alt indhold, der uploades til Lego Vidiyo, vil Lego forsøge at vinde forældrenes tillid.

Videoer vil blive delt

Det er næppe nok til at bide skeer med de helt store konkurrenter på nettet, mener Eva Fog, der er ekspert i børns brug af digitale medier.

- Det er altid interessant, når Lego kommer med noget. Men det er et meget specifikt marked, de henvender sig til, og de bliver aldrig en konkurrent til Tiktok, fastslår Eva Fog.

Hun peger på, at sociale medier som Tiktok langt fra kun bruges af børn, men af en meget bred gruppe af mennesker i forskellige aldre, som har det rigtigt sjovt sammen.

- Lego kan selvfølgelig skabe et sted, hvor børnene kan begynde at lave deres videoer, men mange af de videoer vil ende på Tiktok, Instagram Reels eller Snapchat, fordi de bliver delt. Det, at du kan blive set af rigtigt mange forskellige mennesker, og ikke kun den nærmeste gruppe, er en af de ting, som alle de andre sociale medier kan, siger Eva Fog.

I Lego-app'en er det dog umuligt at dele de videoer, hvor børn kan genkendes, med hele verden. De videoer kan kun ses af familie og venner. Lego lancerer 1. marts nye fysiske produkter, der kan indgå og vækkes til live i musikvideoerne i Lego Vidiyo.

Sådan virker Lego Vidiyo

  1. Børnene kan vælge musik fra nye og etablerede kunstnere fra Universal Musics musikkatalog. Så kan man danne sit eget band ved hjælp af fysiske minifigurer, som kan vækkes til live ved hjælp af augmented reality (udvidet virkelighed) i app'en.
  2. Nye, kvadratiske Lego-elementer, kaldet Beatbits, låser op for digitale effekter, der giver mulighed for at styre alt fra video- og musikstil til sceneeffekter, fra sort-hvid blingeffekter til konfettiregn og røntgensyn. Der kan også tilføjes lydeffekter som DJ-scratch, musestemme eller saxofonsolo.
  3. Børnene kan aktivere dansetrin og lyd- og videoeffekter i en 60 sekunders optræden, som kan skæres ned til kortere klip, der kan deles. Klippene kan uploades til et app-feed, men først når indholdet er godkendt. Hvis der er børn med i videoen, kan det kun ses sammen med venner eller familie.

Det er ikke første gang, at Lego forsøger at skabe et trygt alternativ til de øvrige sociale medier, der tiltrækker masser af børn, men uden at være konstrueret til børn.

I 2017 lancerede Lego app’en Lego Life, der siden har fået over ni millioner brugere i 78 lande. Her er det meningen, at børn kan lægge billeder op af deres Lego-byggerier. Det er også muligt at ”like” og kommentere andres kreative opfindelser, men der holdes skarpt øje med, at alle billeder og kommentarer er egnet til børn.

Lego forsøger at skabe et nyt tilbud til børn med en passion for musik, forklarer Julia Goldin, global marketingdirektør. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix 
Forsiden netop nu
Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Podcasts

Pinlig affære: Bestyrelse ville ikke fyre direktør, der krænkede kvinder i årevis - Nu stopper han

Indland

Vindstød på stormstyrke rammer store dele af landet

Udland

Trumps topfolk indkaldes som vidner om stormløb mod Kongressen

Debat

Debat: Seniorer skal i job - men fri os for ubrugelige regler

Debat: Kære Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation og Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældresagen: I har i fællesskab begået et læserbrev i Avisen Danmark under overskriften “Seniorerne står klar, ansæt dem!” (onsdag 22. september).

Udland

Catalansk separatistleder er anholdt i Italien

Den catalanske separatistleder Carles Puigdemont er blevet anholdt i Italien.

Udland

Abortklinikker øjner chance i kampen mod Texas' abortlov

En række abortklinikker har øjnet en chance for i hvert fald midlertidigt at sætte den amerikanske delstat Texas' kontroversielle abortlovgivning på pause.

Erhverv

Analyse: Mærsk har kurs mod magisk rekord - men kunderne bløder

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Danmark For abonnenter

Emil på herrens mark i et digitalt uland: Forstå et af tyskernes vigtigste valgtemaer

Danmark

Tysk fornyelse: Cykelglad skoleleder stemmer for en frisk vind

Kultur For abonnenter

Ny dokumentar går tæt på bandet Kandis: Rækker en helende hånd

Erhverv

Arbejdsretten indskærper: Sygeplejersker skal stoppe strejker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske 'Two of us' er hemmelig romance for evigt

Debat

Udlændingeministeren om flygtningstrømme: - Vi skal undgå et kollaps som i 2015