Annonce
Lars Løkke Rasmussen, leder af Moderaterne, udgav mandag bogen "Ud af det blå". Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Danmark

Lars Løkke: Fortolkningen af mine motiver driver mig til vanvid!

Efter tre uger i en autocamper i sommer har Lars Løkke Rasmussen samlet sine samtaler og oplevelser med de danskere, han mødte på sin vej, i en ny bog. Bogen giver også de første antydninger af, hvor hans nye politiske projekt - Moderaterne - er på vej hen.

Der er kun lidt over et år siden, Lars Løkke Rasmussen sidst udgav en bog. Da var han ikke længere formand for Venstre, men trods alt stadig medlem af partiet. Løkke skrev om, hvordan partiet havde behandlet ham, og hvordan han nu hang på klippen og ikke kunne afgøre, om han skulle give slip eller kæmpe sig tilbage i politik igen.

Han gjorde det sidste. Er nu leder af et nyt parti, Moderaterne - selv om han holder fast i, at det egentlig ikke er et parti endnu. Og har skrevet en ny bog - "Ud af det blå" hedder den - om en autocamper-tur rundt i Danmark, hvor han har haft et væld af uformelle møder med danskere. Rejsebeskrivelsen af møderne bliver så beriget med refleksioner over, hvilken politik Moderaterne skal have, og hvordan den politik potentielt kan gøre Danmark til et endnu mere storslået land at leve i.

Og nu møder bogen - og refleksionerne - så offentligheden.

En væsentlig del af det møde mellem bog og offentlighed vækker en dybfølt vrede i ham, mens han sidder på et forlagskontor i indre København til sit første interview efter bogen.

Det er blikket på ham selv, han bliver vred over. At han bliver mødt med antagelser om, at Moderaterne overhovedet ikke er et seriøst politisk projekt, men bare et egocentreret Lars Løkke Rasmussen-projekt.

Vreden under interviewet kommer efter et spørgsmål, der handler om at være på sidelinjen uden for konkret indflydelse.

- Prøv at høre, det er jo egentlig ikke så afgørende, om jeg har den position. Det ved jeg godt, at jeg ikke må sige, fordi ingen tror på det.

Nej.

- Jeg bliver lidt træt af det. Der er godt nok meget motivtolkning. Jeg ved sgu ikke, om det er, fordi de der journalister og kommentatorer selv er drevet af et egoistisk motiv om prestige, løn og tv-sendetid, siden de ikke tror ... Det er jo et grundlæggende fravær af tro på, at man mener noget, fordi man faktisk mener det. Det er ved at drive mig til vanvid! Det er motivfortolkning hele vejen igennem! Når jeg laver Løkkefonden og vil gøre noget for drenge, er det bare, fordi man skal bla-bla. Jeg er ved at brække mig over det! Der er en italesættelse om by og land og politikerlede - jeg er ved at kaste op over det!

- Det kan være, at det er, fordi jeg er megaignorant, men jeg oplever virkeligheden på den måde. Jeg oplever, at når man tager ud og taler med folk, vil de gerne tage afsæt i, at vi nok siger det, vi siger, fordi vi mener det.

Bjarne er væk

Umiddelbart før vreden havde interviewet handlet om den flertalsregering hen over midten, som Lars Løkke Rasmussen endnu en gang argumenterer for i sin bog.

Og som han gerne vil sætte sig selv i spidsen for. En regeringen, der i givet fald skal inkludere et Socialdemokratiet, der er anderledes end det Socialdemokratiet, Lars Løkke Rasmussen udviklede en ret god forbindelse til, mens Bjarne Corydon styrede den økonomiske politik, og Helle Thorning-Schmidt var statsminister.

Vi lader vreden ligge og drejer interviewet tilbage på det spor:

- Der var nogle politiske omstændigheder, der skabte et rum, hvor vi begyndte at tale sammen. Særlig Bjarne og jeg, siger Løkke.

Men Bjarne er væk. Ude af politik. Det er Helle også.

Nu er det Mette Frederiksen, Løkke skal lave regeringsgrundlag med, hvis det går, som han ønsker det. Og Jakob Ellemann-Jensen, der er formand for et Venstre, der dårligt kan nævne den tidligere formands navn uden at slå korsets tegn for sig.

- Og Søren Pape måske, siger Løkke.

Tror du, at Mette Frederiksen kan lære at elske dig - eller at hun kan blive tvunget til det?

- Der er ingen, der skal lære at elske mig. Fordi det handler ikke om mig. Men jeg tror fuldt og fast på, at jeg peger på noget, mange politikere på tværs af partierne er enige i, men ikke vil sige offentligt. Så kan man så sidde og vente på, at behovet for at gøre noget bliver evident, og alle klokker bimler og bamler, så enhver kan se, at vi er nødt til at gøre noget. Man kan også prøve noget mere modent og være i dialog med befolkningen og gøre noget, før det er nødvendigt - så skal man bare arbejde mere for at forklare det.

En hadegave

Måske skal Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V), Søren Pape Poulsen (K), Sofie Carsten Nielsen (R) læse Lars Løkke Rasmussens nye bog, så de kan foretage deres egen vurdering af, hvad Moderaterne handler om - Lars Løkke Rasmussen eller politik.

Bogen er skrevet for folk med en "politisk interesse".

Det første spørgsmål, som Avisen Danmark stillede til Lars Løkke Rasmussen, var:

Hvorfor skal man læse din bog?

Da havde Løkke kun lige kommet inden for døren tidlig mandag formiddag og havde ikke taget hul på kaffen foran ham endnu.

- Det behøver man da heller ikke!

Sagde han og var flad af grin.

Det var hurtigt, du gav op ...

- Ja, man kan læse den, hvis man ikke har andet at lave. Hvis det regner. Man kan købe den som hadegave, hahaha.

- Nej, man skal læse den, hvis man har en politisk interesse. Det er ikke et partiprogram. Ikke en samfundsfaglig bog. Det er et forsøg på at skrive en litterær bog om en rejse gennem Danmark. Rejs med mig og del mine refleksioner. Så kommer der en dag, hvor nogle af tankerne skal foldes ud og provenu-beregnes, siger Løkke.

Tak til Danmark

I bogen beskriver Lars Løkke Rasmussen, hvilke beskedne kår han kommer af - uden det store udsyn, udlandsrejser og uddannelsesforventninger:

"Med min sociale arv og gennemsnitlige begavelse ville jeg i ethvert andet land aldrig kunne have fået den karriere, jeg har haft. Tak. Jeg skylder."

Lars Løkke Rasmussen, leder af Moderaterne, udgav mandag bogen "Ud af det blå". Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Danmark løftede Lars Løkke Rasmussen til tops. Han fik den største magt over samfundets udvikling og benyttede den til at lave væsentlige forandringer. Men han er ikke villig til at give slip og lade det være ved det.

- Når jeg skriver, at jeg skylder, forsøger jeg også at skrive det på min generations vegne. Jeg skylder helt klart. Jeg er født ind i mulighedernes samfund. Det skaber en personlig forpligtelse for mig, men også for alle i min generation.

Få andre i din generation ville efter at have været statsminister i to omgange og derefter være blevet lempet ud af sit parti, stadig sige, at de skylder noget ...

- Det er en svær debat. Jeg kan se, at mange blandt dem, der har et professionelt forhold til politik, bliver sure over det. At problemer i samfundet må skyldes mig, fordi jeg har haft magten så længe. At jeg ikke kan tillade mig at mene noget med en anden tonalitet, end jeg gjorde for ti år siden. Det er meget fordomsfuldt. Det møder jeg ikke blandt almindelige danskere. Men vi har ikke et fejlfrit land. Det er vigtigt, at nye generationer får det bedre. Andre må så bedømme, om jeg legitimt må mene noget om det. Det er heldigvis derfor, vi har et demokrati.

Fucking irriterende

Det er det lange syn på samfundets udfordringer Lars Løkke Rasmussen har skruet på. Og løsninger på problemerne skal findes i midten af dansk politik.

Det var det samme lange syn Lars Løkke Rasmussen havet skruet på, da han som statsminister i 2016 præsenterede en helhedsplan. Helhedsplanen. Fremtiden skulle sikres med højere pensionsalder, SU omdannet til lån og lavere topskat, men ikke for de rigeste.

- Når jeg skriver, at jeg skylder, forsøger jeg også at skrive det på min generations vegne. Jeg skylder helt klart. Jeg er født ind i mulighedernes samfund. Det skaber en personlig forpligtelse for mig, men også for alle i min generation, siger Lars Løkke Rasmussen. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Det gik cirka lige så galt med helhedsplanen, som det kunne.

Det blev årsagen til, at han måtte udvide regeringen med Liberal Alliance og Konservative, og resten af regeringsperioden ligner i bagklogskabens lys den direkte vej mod valgnederlaget i 2019.

Når du ikke kunne gennemføre det som statsminister, kan det umuligt blive lettere nu?

- Det bliver bare anderledes svært. Ud over min manglende dygtighed gik det galt, fordi brikkerne på den politiske spilleplade stod, som de stod. Da Thorning og Corydon i sin tid kom med deres regeringsgrundlag, var det med en videreførelse af vores økonomiske politik i sin fulde helhed. Politik går ud på at få andre til at mene det samme som en selv. Men når det lykkes på den måde, er det fucking irriterende. Det er det virkelig.

- Nu hvor jeg har fået det bearbejdet, var det bare enormt godt for Danmark. På mange måder var Thorning-tiden en gylden periode. Alle dem, der nu danser i glæde over alle de penge, de har fået lov at bruge under corona-pandemien, skal sende takkebreve til personkredsen i de år.

Du siger, at de skal takke Thorning og Corydon?

- Ja, og lidt flere, fordi der faktisk blev lavet nogle reformer, der gjorde dansk økonomi enormt robust. Så kom jeg i regering efterfølgende og tænkte, at vi skulle videre ad samme vej. Der fejllæste jeg Socialdemokratiet. Jeg havde min erfaring fra oppositionen med Thorning og Corydon og lagde så en plan frem, der havde stor appel til dem. Det er ikke noget, jeg tror, det er noget, jeg ved. Det led så skibsbrud.

Det er jo et grundlæggende fravær af tro på, at man mener noget, fordi man mener det. Det er ved at drive mig til vanvid!

Lars Løkke Rasmussen

Lars Løkke Rasmussens politik

Lars Løkke Rasmussen bog "Ud af det blå", der udkom mandag slutter med en opsummering af de politiske tanker, som en rejse gennem Danmark i en autocamper har givet ham.

"At alt ikke kan udtrykkes i en kort, hårdtslående sætning," skriver han. Det har Avisen Danmark dog alligevel forsøgt i denne sammenfatning af kapitlet:

 1. Skatten skal ned på almindelige indkomster og kapital, men op for de højeste, "eksorbitante indkomster".
 2. Flere private virksomheder skal bidrage til velfærden.
 3. Mindre kontrol af folk på bunden af samfundet.
 4. Dele af SU skal laves om til studielån.
 5. Arbejdsmarkedspensioner skal bl.a. bruges til, at folk selv betaler for ældrepleje.
 6. Mere frihed i den offentlige sektor, men højere krav til ledelsen.
 7. Mere rehabilitering i fængslerne.
 8. Væk med regionerne.
 9. 12 års undervisningspligt, hvor gymnasier og erhvervsskoler tænkes sammen.
 10. Skat på gevinst af boliger i stedet for løbende boligskatter.
 11. Konventioner og internationale aftaler skal overholdes, men udfordres.Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Tre personer fundet døde under uro i Salomonøernes hovedstad

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?