Annonce
Antallet af privatkunder fortsætter med at falde, og Danske Bank ligger i bund, når man måler kundetilfredsheden. Oven i det skal bankens topchef, hollænderen Chris Vogelzang, håndtere coronakrisen. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Danmark

Lang vej hjem for Danske Bank

Coronaåret blev dyrt for Danske Bank, der heller ikke har genoprettet sit image blandt danske bankkunder. Topchefen Chris Vogelzang ser frem mod 2023, hvor banken skal se helt anderledes ud.

Interview: Da Chris Vogelzang for et år siden præsenterede sit første regnskab for Danske Bank, var hans skrivebord fyldt med møgsager.

Sådan er det faktisk stadig, men oven i skandaler om hvidvask og ulovligt opkrævet gæld har bankens hollandske topchef også håndteret coronakrisen, der har kostet dyrt for landets største finansielle virksomhed.

Danske Bank kom således ud af 2020 med sit ringeste resultat i seks år. Overskuddet lød på 4,6 milliarder kroner, og det er 70 procent mindre end i 2019. Dengang var bankens resultat trukket til vejrs af engangsindtægter, men nedturen er reel: Danske Bank har nedskrevet lån for syv milliarder kroner på forventede tab på grund af corona.

- På trods af kompleksiteten, der opstod med corona, kørte vores underliggende forretning relativt godt, og vi gjorde store fremskridt med vores omstilling frem mod 2023. Men det er klart, at vores resultater er kraftigt påvirket af de nedskrivninger, vi var nødt til at gøre på udlån, siger Chris Vogelzang til Avisen Danmark.


Der er en gammel hollandske talemåde: Tillid rider væk på en hest, men kommer tilbage til fods. Vi skal arbejde os igennem det.

Chris Vogelzang, topchef, Danske Bank


Han tiltrådte i 2019 jobbet som chef for 22.000 medarbejdere og en virksomhed, der havde erkendt, at en usund kultur havde ført til en af verdenshistoriens største hvidvasksager i bankens estiske filial.

Rydder op

Vogelzangs forgænger, nordmanden Thomas Borgen, blev fyret af samme grund, og store dele af bankens øvrige ledelse er siden udskiftet. Chris Vogelzang har sat sig selv i spidsen for et storstilet projekt, Better Bank, der i 2023 skal have ryddet op i fortidens synder og samtidig skabe en langt mere effektiv og konkurrencedygtig bank.

Men der er lang vej hjem. Sidste år blev det afsløret, at Danske Bank med åbne øjne havde opkrævet ulovlig gæld fra privatkunder i en sag, der går mere end 20 år tilbage, og under oprydningen vælter det ud med nye sager. Danske Bank har på sin egen hjemmeside en liste med hele ni såkaldte ”ældre kundesager”, hvor kunderne kan have tabt penge.

- Vi forsøger at være meget transparente omkring sagerne. Selv sager, der er meget små i forhold til Danske Banks størrelse, vil vi fortælle om, understreger Chris Vogelzang.

Rekordlavt image

Han medgiver, at den løbende omtale af skandalerne påvirker bankens omdømme i den gale retning. Antallet af privatkunder fortsætter med at falde, og Danske Bank ligger i bund, når man måler kundetilfredsheden. Analysefirmaet Voxmeter spurgte sidste år 18.000 Danske Bank-kunder om deres oplevelse af banken, og de kvitterede med det mest negative resultat, som Voxmeter har registreret i 13 år.

Chris Vogelzang kender udmærket til målingerne.

- Vi ser en meget høj tilfredshed blandt vores erhvervskunder. Men der er fortsat et stort pres på vores privatkundeforretning i Danmark. Vi har helt klart stadig et problem med vores image på grund af gældssagen og andre sager. Det er ikke rart, men det er vores opgave at arbejde os igennem de sager, siger Chris Vogelzang.

Tillid rider væk på en hest

Han mener, at der først og fremmest skal ryddes op efter de gamle sager, før man kan forvente et bedre image.

- Der er en gammel hollandske talemåde: Tillid rider væk på en hest, men kommer tilbage til fods. Vi skal arbejde os igennem det. Men det giver os en masse selvtillid, at vores kunder kan lide vores rådgivere og vores produkter. Vores image er det næste skridt, siger Chris Vogelzang.

Danske Bank i tal

  1. De samlede indtægter i 2020 beløb sig til 42,4 milliarder kroner, og det er omtrent samme niveau som året før, når man ser bort fra engangsposter.
  2. Årets resultat efter skat udgjorde 4,6 milliarder kroner mod 15,1 milliarder kroner i 2019. Resultatet for 2019 indeholdt dog en betydelig engangsindtægt. Faldet i resultat skyldes hovedsageligt højere nedskrivninger på udlån som følge af corona-krisen.
  3. For at sammenligne bankers indtjeningsevne ser man på forrentningen af egenkapital. Her ligger Danske Bank på 2,6 procent, hvilket er langt under niveauet hos de øvrige, nordiske storbanker.

Som en del af 2023-strategien er det målet, at Danske Bank skal ligge i top to på kundetilfredshed på alle områder. Indtil videre står Danske Bank netop stærkest, når man spørger til produkter og kunderådgivere.

Better Bank-programmet omfatter også en spareøvelse, og siden efteråret er der nedlagt ca. 700 af de 1.600 stillinger, som koncernen varslede at skære væk i oktober. Besparelserne begynder at slå igennem nu, og sammen med mindre nedskrivninger på coronatab forventer Danske Bank at fordoble overskuddet i år til et resultat på 9-11 milliarder kroner.

Ifølge en analyse fra investeringsfirmaet Nordnet ligger Danske Bank lige nu i bunden, når man sammenligner indtjeningen med de andre nordiske storbanker.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Partihop: Kommunalpolitikere har tradition for at være noget mere troløse over for deres partier end landspolitikerne er. Alligevel ommøblerer  kommunal- og valgforsker Roger Buch rynkerne i pandebrasken en ekstra gang, når talen falder på byrådene i Tønder og i Aarhus.

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Vi betaler en relativt stor del af vores indtægt til fælleskassen, og selvfølgelig skal vi debattere, om vi bruger pengene fornuftigt. Det gælder også i forhold til beskæftigelsesindsatsen. Det er også helt fair, at vi debatterer, om de offentligt ansatte gør deres arbejde godt. Det gælder også de ansatte på de kommunale jobcentre og i diverse tilbud. Det skal bare ske på en ordentlig måde. Desværre er det på ingen måde tilfældet, når det handler om beskæftigelsesindsatsen.

Danmark For abonnenter

Dansk fregat skal holde piraterne væk

Pirateri: Esbern Snare var en magtfuld stormand i den kendte Hvide-slægt. Han førte korstog og udkæmpede blodige slag for over 800 år siden.

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Alec Baldwin dræber kvinde i filmulykke

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Erhverv For abonnenter

Rekordhøje energipriser sender stor ekstraregning til danskerne

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her