Annonce
Af hjertet tak. Opbakningen under EM var gribende, mener Kasper Hjulmand. Billedet er taget efter kampen i Parken mod Belgien, hvor landsholdet følelsesmæssigt havde været ude i tovene i fem dage. Arkivfoto: Stuart Franklin/Reuters/Ritzau Scanpix
Kultur

Hjulmand ser tilbage på 2021:  - Vi kunne have tabt 10-0 og der havde stadig været kærlighed i luften

Opbakningen til fodboldlandsholdet gør indtryk på landstræner Kasper Hjulmand, når han ser tilbage på 2021. Det samme gør gensynet med Grønland. Og så er han ærgerlig over, at handicappede menneskers retssikkerhed stadig er under pres.

2021: Kasper Hjulmand var som landstræner i fodbold kendt af de fleste danskere, allerede inden det coronaforsinkede EM blev indledt i København i juni 2021. De få, der ikke kendte ham, kom formentlig til det efter en tragisk hændelse for snurrende tv-kameraer, Christian Eriksens hjertestop i Danmarks første kamp, 12. juni mod Finland.

Tre ting jeg husker 2021 for

Året, der er gået, tager sig forskelligt ud, alt afhængigt af hvem der ser tilbage. Avisen Danmark har bedt en række personer, kendt i den bredere offentlighed, udpege tre højdepunkter, som efter deres mening er med til at give 2021 sin signatur. I dag er det fodboldlandstræner Kasper Hjulmand.

Det fik han og landsholdsspillerne straks at mærke. Den reaktion, de blev mødt med, især i forbindelse med den næste kamp mod Belgien, står for Kasper Hjulmand som noget af det mest bevægende og betydningsfulde i 2021.

Det fortæller han om i dette interview, der fandt sted 1. december. Her bad Avisen Danmark ham tale om tre temaer eller begivenheder, der for ham fortæller noget væsentligt om året, der er gået.

De to andre emner handler om hans ønske om at få idrætsfællesskaberne til at hjælpe grønlandske børn og om hans bekymring for handicappedes rettigheder i Danmark.

1 Kampen mod Belgien

Kasper Hjulmand følte sig noget nær magtesløs, da han og spillerne skulle samle sig selv op efter Christian Eriksens hjertestop med en kamp mod Belgien fem dage efter.

- Vi var helt nede at ligge, følelsesmæssigt helt ude i tovene. Helt til det allersidste vidste vi reelt ikke, om vi kunne gennemføre kampen, fortæller han.

Normalt, når spillere og sportsfolk på det niveau forbereder sig til kamp, gør de det med en koncentration, så intet andet spiller nogen rolle. Det er, med Hjulmands ord, som en kamp på liv og død.

Med det indre billede kørende af en livløs Christian Eriksen, var det pludselig en virkelig kamp på liv og død. Det gjorde fodbolden inderligt overflødig.

- Det var en kammerats liv, der betød noget. I den situation, i det øjeblik, var fodbolden fuldstændig uden betydning, siger Kasper Hjulmand.

Ikke desto mindre gennemførte spillerne kampen mod belgierne. Nok var de nede at ligge, men de fandt kraften til at rejse sig igen i den opbakning, en stort set samlet befolkning straks viste, mener Kasper Hjulmand.

Fra vugge til grav

Han husker sceneriet, da han og spillerne 17. juni forlod hotellet i Helsingør for at begive sig til kampen i Parken.

Tæt på hotellet var helt små vuggestuebørn klædt i rødt og hvidt, det samme var ældre mennesker i kørestol på et plejehjem lige ved siden af. Ved kirkegården stod graverne og svingede med deres skovle i rødt og hvidt, og brandfolk var ude at hilse med brandbilerne. Da spillerbussen ankom til København sydede hele Østerbro og Parken.

- Opbakningen kom fra alle slags mennesker, drenge og piger, mænd og kvinder, alle aldre ... ja, helt bogstaveligt fra vuggestuen til kirkegården.

- Der var en intensitet, en helt særlig stemning, jeg aldrig glemmer. Vi kunne have tabt 10-0, og der havde stadig været kærlighed i luften, siger Kasper Hjulmand.

Folket hjalp nogle, der lå ned. Det var i den rækkefølge: Først opbakningen, så præstationen. Pisseirriterende vi ikke vandt.

Kasper Hjulmand, landstræner i fodbold

Galt gik det, men ikke så galt: Belgierne vandt 2-1. Men det, der står tilbage, er, at i selvsamme kamp, som Kasper Hjulmand reelt tvivlede på, om spillerne kunne gennemføre, gik de på banen og leverede verdensklassespil. Det er i hvert fald sådan, han ser det:

- Det er noget af det bedste fodbold, jeg har set, og jeg har dog set en del. De dér gutter er eddermame stærke. Det skal man ikke måle, når tingene glider i olie, og man vinder kampe, det skal måles, når man kommer under et pres, der slet ikke er forventet.

- Læren for mig i alt dette er vigtigheden af befolkningens opbakning. Folket hjalp nogle, der lå ned. Det var i den rækkefølge: Først opbakningen, så præstationen. Pisseirriterende vi ikke vandt.

2 Unicefs indsats for grønlandske børn

Ud over sit landstrænerjob er Kasper Hjulmand engageret i Unicef, hvor han er medlem af den danske afdelings præsidium.

Som sådan besøgte han for kort tid siden Grønland, hvor Unicef Grønland sammen med Grønlands Idrætsforbund har sat et idrætsprojekt i verden. Det skal få børn, også børn, der ellers hænger ude på samfundets sociale bagtrappe, med i et fællesskab, med i det gode liv.

- Jeg tror på, at netop idrætsfællesskaber er velegnede for børn, der ellers har alle odds imod sig, siger han.

Samtidig var besøget et gensyn med en del af Rigsfællesskabet, hvor han boede de første par år af sit liv, da hans far og mor var udstationeret som folkeskolelærere i Grønland.

Kasper Hjulmand ser med en vis medfølelse på de vilkår, der er blevet grønlændernes. Det er samtidig et spejl på vores ageren, når vi diskuterer, hvordan andre i verden burde leve deres liv, mener han.

- Hvis det, Danmark gjorde i Grønland hele vejen op til 70'erne, skete andre steder i verden i dag, ville vi se på det med en vis fordømmelse. Så når vi med nutidens danske værdier og etik kigger ud i verden, skal vi huske vores egen historie.

Ungdommen vækker håb

På rejsen til Grønland oplevede delegationen i det hele taget Danmarks betydning for grønlandsk kultur, blandt andet med et besøg i den lille bygd Qoornoq. Nogle steder har grønlænderne oplevet, hvordan deres børn blev sendt til Danmark og bedt om ikke at tale grønlandsk. Andre steder er grønlænderne blevet flyttet fra de lokale bygder ind i boligblokke i Nuuk. Og Kasper Hjulmand har mødt fortidens sammenstød mellem Danmark og Grønland flere gange:

- Vi oplever ofte, at alt for mange lande og kulturer forsøger at presse hinanden til at ændre sig til andres værdier og kulturer. For mig er den bedste vej at lære at forstå hinanden i en kompleks verden og respektere hinandens forskelligheder. Og så selvfølgelig påvirke verden med det, vi er, i åben og respektfuld samvær og samtale.

Kasper Hjulmand tror på, at vejen til en bedre verden går gennem et bedre børneliv. Det er derfor, han vier lidt af sit liv til Unicefs arbejde.

Det er også dér, hos nutidens børn og unge, han ser fremtidens håb.

- Det, jeg oplever, er, at ungdommen og børnene er vant til at være i kontakt med verden, de ser ikke forskellighederne i seksualitet, race, religion eller alle de der ting, som ligger dybt i os andre. Det synes jeg er opløftende, det giver håb, siger Kasper Hjulmand.

3 Handicappedes retssikkerhed

Kasper Hjulmands lillebror, Simon, er psykisk udviklingshæmmet. Også dét har åbnet landstrænerens øjne for, at nogles livsvilkår ikke følger de vante standarder. Tværtimod.

- De handicappedes retssikkerhed er under pres, og sådan har det været længe, forstærket siden amterne blev nedlagt, siger Kasper Hjulmand.

Han mener, at specialistviden og mange års erfaring i at organisere hele handicapområdet gik tabt, da de 14 amter blev nedlagt, og opgaverne blev fordelt på 98 kommuner.

- Kommunerne både visiterer og drifter området. Det giver et strukturelt problem, som sætter de handicappedes og de pårørendes rettigheder under et kæmpestort pres.

- Hvis nogen  skulle være i tvivl, kan jeg henvise til de mange, mange vidnesbyrd, som juristen Monica Lylloff har samlet og gengivet gennem organisationen enmillionstemmer.dk

- Det er rystende læsning, og Monica Lylloff er min nationale helt. Jeg støtter hendes organisation, for det er desværre et nødvendigt arbejde at samle og udbrede kendskabet til alle disse eksempler.

Ofte ender det i opslidende retssager. Det er der minimum to grunde til at protestere mod, mener han.

- Det ikke alle, der har energi eller ressourcer til at føre retssag, og det kan ikke være rigtigt, at man overhovedet skal kæmpe for sine rettigheder og sågar køre retssager for at sikre noget, man har ret til, siger Kasper Hjulmand.

Problemstillingen er ikke specifik for 2021. Den er kendt gennem flere år. Så meget desto større grund er der til at råbe op, mener han.

- Vi kan ikke være det bekendt. Vi har et dejligt land, vi har midlerne. Men der er en gruppe mennesker, vi overser og ikke giver den retssikkerhed og den fair behandling, de fortjener, siger Kasper Hjulmand.

Kasper Hjulmand

Kasper Hjulmand er 49 år og har siden sommeren 2020 været træner for det danske herrelandshold i fodbold, der spillede sig frem til semifinalen ved EM i sommer.

Som aktiv spillede han i Randers, Herlev og B93. På grund af skader stoppede han som spiller, da han var 26 år. Som klubtræner opnåede han et dansk mesterskab med FC Nordsjælland i 2012. Han har også trænet Lyngby og den tyske Bundesliga-klub Mainz 05.

Han har desuden en bachelorgrad i idræt fra Københavns Universitet. Han er gift og har tre børn. Familien er bosat i Allerød.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Stormen Malik kan give vindstød af orkanstyrke i weekenden

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark