Tænk på et tal, og din skæbne kan være afgjort, hvis det er 1,2,3,4.
Og det var lige det, der ramte ægteparret Anne og Stefan Nielsen fra De Fire Gårde ved Alslev syd for Varde. De købte i 2013 den historiske proprietærgård Damsmark fra 1880 med det for øje at rive stuehuset ned og opføre en tro kopi.
Men stuehuset har den næsthøjeste bevaringsværdi, 2 på den arkitektoniske vurderingsskala SAVE, og må derfor ikke uden byrådets tilladelse rives ned. Den fik de ikke – tværtimod. Det er et så bevaringsværdigt stuehus, at Varde Byråd senere lavede en bevarende lokalplan for Damsmark. Men det redder næppe Damsmark, der ikke er fredet.
Landmand Stefan Nielsen, De Fire GårdeVi efterlyser gode idéer, ellers må vi fremskynde forfaldet og give det til Varde Kommune.
- Vi efterlyser gode idéer, ellers må vi fremskynde forfaldet og give det til Varde Kommune. Det er også lidt en stikpille til dem i byrådet, siger Stefan Nielsen på 49 år.
Og som han tilføjer, så stopper han med at fyre og holde Damsmark lun, når der ikke er flere træpiller tilbage. Det sker om godt tre tons træpiller.
Et klenodie
Bevaringsforeningen for Varde og Vardemuseerne kalder stuehuset et klenodie, der fortæller en væsentlig del af vores og især Esbjergs historie. For det var entreprenør J.H. Hoffmann, hvis firma fortsat eksisterer, der var bygmester på Esbjerg Havn og for pengene lod opføre Damsmark med tilhørende park på 1,7 hektar.
Andre kan også få Damsmark for en krone, hvis ægteparret finder formålet fornuftigt. Men ikke uden betingelser.
- Vi vil ikke risikere, at vi ikke må have dyrene. Vi skal have lov til at have dyrene i ti år, siger Stefan Nielsen.
Lukker ned for drømmen
På gården er der i de tilhørende nyere stalde også 240 malkekøer, som var den oprindelige grund til, at de købte Damsmark med 125 hektar for 19.644.000 kroner.
Men hvordan kunne de tage så grueligt fejl?
- Vi lukker ned for vores drøm. Vi var for urealistiske i forhold til det, vi måtte, siger Anne Nielsen på 49 år.
Hun er ellers vant til at regne den ud med en HA i bagagen og ansættelser hos blandt andre Viking i Esbjerg og Hydro i Varde. Siden 2017 har hun arbejdet på fuldtid i De Fire Gårde med 15 ansatte.
Har ikke tabt penge
Da de købte Damsmark, fik de i første omgang over telefonen at vide fra kommunen, at det normalt ikke var noget problem at rive et stuehus ned på landet og bygge nyt.
Senere tegnede de på et projekt, hvor stuehuset blev renoveret, og de to længer fra 1909 blev revet ned.
- Så var økonomien væk. Hvis man smider mange millioner i huset, så skal det give en merværdi, siger Stefan Nielsen.
Har I tabt penge på det?
- Det håber jeg ikke. Vi var realistiske nok. Vi føler ikke, at der er tabt noget som sådan, siger Stefan Nielsen med henvisning til, at de grundlæggende købte Damsmark for dyrene og jorden.
Men også en spire til en drøm om ny bolig for familien med tre børn. Og den har de nu fået et andet sted et par kilometer væk, hvor de flyttede ind i november.
- Vi har levet i uvished i mange år. Vi har brug for at få ro i tilværelsen. Nu ved vi, hvor vi skal bo de næste 10-20 år. Det er bare dejligt, siger Stefan Nielsen.
De Fire Gårde
Anne og Stefan Nielsen blev gift i 1999 og driver i dag De Fire Gårde med 15 medarbejdere.
På fire gårde ved Alslev, hvor Damsmark er en af de fire, har de i alt 680 malkekøer og lige så meget opdræt. De har også 2.200 grise til opfedning.
Familien består også af pigerne Cecilie (17), Freja (13) og Alberte (12).
Hvis man har en idé til et fremtidig formål med Damsmark, kan man kontakte famielin på e-mail: mail@defiregaarde.dk