Annonce
Landmænd langs årets Tour de France-rute er i fuld gang med at planlægge udsmykninger af deres marker til ære for tv-seere over hele verden. Blomstermarken formet i Vejles bogstaver blev anlagt allerede sidste år af en lokal lodsejer. Dronefoto: Morten Skovlund
Erhverv

Landmænd udsmykker Tour de France-ruten: Anders vil male en cykel på sin kornmark med rød pølsefarve

Når verdens største cykelløb til sommer begynder i Danmark, er landmænd klar til at udsmykke deres marker og siloer langs ruten. Anders Skovdal fra Vejle planlægger at male på sine kornmarker med rød pølsefarve. Håbet er, at de kreative udfoldelser kan samle land og by.

Tour de France: Når de bedste cykelryttere fra hele verden stiller til start til verdens største cykelløb, Tour de France, er det ikke kun atleterne, som har forberedt sig i månedsvis. I Frankrig er der nemlig en stærk tradition for blandt landmænd langs ruten at dyste om at lave de mest spektakulære udsmykninger på markerne.

Alt fra farvede afgrøder, stablede halmballer og korncirkler tiltrækker opmærksomhed. Og når verdens hårdeste cykelløb for første gang nogensinde kommer til Danmark i juli, er danske landmænd også klar til at forkæle tilskuere i vejkanten og millioner af tv-seere verden over.

For efter rytterne har overstået første etape i København, strækker de næste to danske etaper sig gennem landlige omgivelser over Fyn og forbi byer som Vejle og Sønderborg. Og det har fået landboforeninger til at opfordre landmænd til at kopiere kollegaerne i det franske.

Hvert år sidder jeg selv og følger med i, hvordan landmænd i Frankrig laver alle mulige kreative ting for at hylde løbet.

Anders Skovdal, landmand ved Vejle

En af landmændene, som sysler med at dekorere sine jorde, er 35-årige Anders Skovdal på Jerlevgård ved Vejle. Men modsat i de sydlige egne i Frankrig er høsten ikke overstået heroppe så tidligt på året. Markerne er altså fyldt med vigtige afgrøder, når stjerner som Jonas Vingegaard, Julian Alaphilippe og Tadej Pogacar suser forbi.

- Jeg vil af princip ikke klippe i kornet, da det vil være spild af gode fødevarer. Derfor vil jeg forsøge at tegne figurer eller slogans oven på kornet med vores marksprøjte, siger han.

Anders Skovdal fra Jerlev har store planer om at hylde Tour de France-løbet på sine marker ved Vejle. Foto: Mette Mørk

Landmandens marksprøjte kan nemlig via GPS-teknologi selv køre efter et digitalt kort og lave mønstre helt ned til 0,8 kvadratmeter ad gangen.

- Tanken er, at den enten skal tegne en cykel eller skrive noget a la: "Vive le Tour" (Oversat: Længe leve Touren, red.) i en størrelsesorden, hvor bogstaverne er flere meter i bredde og højde, så det kan ses fra luften, siger Anders Skovdal.

Landmanden understreger, at kornet bliver malet med noget organisk, som kan nedbrydes uden at skade hverken korn eller miljø. Han overvejer lige nu, om det skal være rød pølsefarve, som både er spiselig og alligevel bliver vasket væk i tilfælde af regn.

Designskole med på hjul

I Kolding Herreds Landbrugsforening holdt man allerede i efteråret det første Tour de France-møde, hvor 40 interesserede dukkede op. Heriblandt sad en repræsentant fra Designskolen Kolding, som tidligere har arbejdet med såkaldt land art, som udsmykningen af markerne hedder, relateret til Tour de France.

Og det gav Karen Gundlund Hansen, der også var til stede, en lys idé. Hun arbejder til daglig i grovvarekoncernen Danish Agro og kender derfor erhvervet som sin egen bukselomme.

- Da jeg hørte skolens underviser Barnabas Wetton fortælle, hvordan land og by i Frankrig har samarbejdet om at lave land art i forbindelse med Tour de France, tænkte jeg straks, at vi måtte gøre noget lignende, siger Karen Gundlund Hansen.

3 korte om Tour de France i Danmark

  1. Tour de Frances første etaper i 2022 cykles i Danmark. Rytterne begynder med en enkeltstart i København 1. juli. Ruten er 13 kilometer lang.
  2. Anden etape køres dagen efter og går fra Roskilde til Nyborg. Den er 199 kilometer lang.
  3. Sidste etape i Danmark går fra Vejle til Sønderborg. Her skal rytterne cykle 182 kilometer. Efter at være nået til Sønderborg 3. juli indtræffer en hviledag.

Det har udmøntet sig i projektet ”Aux vélos, Sydjylland” (Oversat: Til cyklerne, Sydjylland). Et budskab formet som 3D-tekst, der også kan oversættes til engelsk eller den lokale dialekt som eksempelvis "Å æ cykel, Nybøl!", forklarer Karen Gundlund Hansen

- Med inspiration fra et tidligere projekt i Paris vil vi lave land art som et slags cykeldæk, der giver et aftryk på vejene, men i stedet for det traditionelle dækmønster står der den her 3D-tekst, som så kan males på veje, bigballer, siloer, marker, butiksvinduer med mere, siger Karen Gundlund Hansen.

Hun håber, at alt fra firmaer, private, butikker, landmænd, skoler, daginstitutioner til foreninger vil kaste sig ud i at bruge tekst-designet. Drømmescenariet er, at det kan læses ikke bare fra Vejle til Sønderborg, men at andre tager idéen til sig allerede fra første etape, så det bliver et samlet vartegn for cykelløbets udrulning i Danmark.

Vil samle land og by

I Vejle-Fredericia Landboforening udnytter man tour-anledningen til at holde en stor fest på dagen for tredje etape, 3. juli, hvor sprintere og bjergryttere er på de kanter. Der vil være storskærm, fadøl og helstegt pattegris til medlemmer og interesserede.

- Vi vil ikke misse den her mulighed. Vi har medlemmer, der allerede såede afgrøder i efteråret med det formål at lave udsmykninger, og ellers har mange tænkt sig at så de velkendte gule raps, som man kan lave noget ud af, her til foråret, siger Nis Hjort, der er formand for Vejle-Fredericia Landboforening.

Erhvervet håber på, at engagementet i alt fra land art med 3D-tekst, storskærmsarrangementer og mønstre i rapsmarker bliver til mere end bare pynt og festivitas.

- Vi mener, at de her projekter kan samle land og by. Tour de France kan godt udadtil virke som et kommercielt arrangement, men det er i løbets ånd, at det samler mennesker på tværs af samfundslag. Derfor håber vi, at det kan få folk tættere på hinanden og erhvervet nærmere forbrugerne, siger Lars Schmidt, chefkonsulent i Kolding Herreds Landbrugsforening.

For Anders Skovdal fra Vejle er cykelløbets ankomst til Danmark stort i sig selv.

- Hvert år sidder jeg selv og følger med i, hvordan landmænd i Frankrig laver alle mulige kreative ting for at hylde løbet. Det er virkelig sjovt, og i år glæder jeg mig til selv at kunne være med, så skal vejrudsigten bare love sol, ellers kommer jeg i problemer, griner han.


Landbrugsstyrelsen oplyste i denne uge, at styrelsen står klar til at rådgive landmænd om, hvad der kan lade sig gøre udsmykningsmæssigt inden for lovens rammer i forhold til både miljøregler og EU's landbrugsstøtte. 

Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe sårbare i arbejde: Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos købmand

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Udland

Australien lover nye ambitiøse mål og opgør med års klimanøl

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af iranske 'A Hero': Den gode forbryder

Film: Rahim har to dages udgang fra fængslet. Og han har tænkt sig at bruge dem på at få ryddet op i den gæld, der i sin tid sendte ham bag tremmer.

Danmark

Fødevareminister har brugt ministerkort til private indkøb

Minister for landbrug, fiskeri og fødevarer Rasmus Prehn (S) har brugt sit ministerkort til at lægge ud for private værtshus- og restaurantbesøg.

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Cykelsport: Vi bliver nødt til at tale om cykelløb her og nu. Så det gør vi. Jørn Mader og Jørgen Leth har nemlig lige set den fantastiske 14. etape af årets Giro d’Italia. Her blev der angrebet gang på gang fra start til slut. Bjergtinder, der kan få Himmelbjerget til at ryste i bukserne, lod ikke til at afskrække rytterne.

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Debat: Putins gas kvæler gartnerierne

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling