Tour de France: Når de bedste cykelryttere fra hele verden stiller til start til verdens største cykelløb, Tour de France, er det ikke kun atleterne, som har forberedt sig i månedsvis. I Frankrig er der nemlig en stærk tradition for blandt landmænd langs ruten at dyste om at lave de mest spektakulære udsmykninger på markerne.
Alt fra farvede afgrøder, stablede halmballer og korncirkler tiltrækker opmærksomhed. Og når verdens hårdeste cykelløb for første gang nogensinde kommer til Danmark i juli, er danske landmænd også klar til at forkæle tilskuere i vejkanten og millioner af tv-seere verden over.
For efter rytterne har overstået første etape i København, strækker de næste to danske etaper sig gennem landlige omgivelser over Fyn og forbi byer som Vejle og Sønderborg. Og det har fået landboforeninger til at opfordre landmænd til at kopiere kollegaerne i det franske.
Anders Skovdal, landmand ved VejleHvert år sidder jeg selv og følger med i, hvordan landmænd i Frankrig laver alle mulige kreative ting for at hylde løbet.
En af landmændene, som sysler med at dekorere sine jorde, er 35-årige Anders Skovdal på Jerlevgård ved Vejle. Men modsat i de sydlige egne i Frankrig er høsten ikke overstået heroppe så tidligt på året. Markerne er altså fyldt med vigtige afgrøder, når stjerner som Jonas Vingegaard, Julian Alaphilippe og Tadej Pogacar suser forbi.
- Jeg vil af princip ikke klippe i kornet, da det vil være spild af gode fødevarer. Derfor vil jeg forsøge at tegne figurer eller slogans oven på kornet med vores marksprøjte, siger han.
Landmandens marksprøjte kan nemlig via GPS-teknologi selv køre efter et digitalt kort og lave mønstre helt ned til 0,8 kvadratmeter ad gangen.
- Tanken er, at den enten skal tegne en cykel eller skrive noget a la: "Vive le Tour" (Oversat: Længe leve Touren, red.) i en størrelsesorden, hvor bogstaverne er flere meter i bredde og højde, så det kan ses fra luften, siger Anders Skovdal.
Landmanden understreger, at kornet bliver malet med noget organisk, som kan nedbrydes uden at skade hverken korn eller miljø. Han overvejer lige nu, om det skal være rød pølsefarve, som både er spiselig og alligevel bliver vasket væk i tilfælde af regn.
Designskole med på hjul
I Kolding Herreds Landbrugsforening holdt man allerede i efteråret det første Tour de France-møde, hvor 40 interesserede dukkede op. Heriblandt sad en repræsentant fra Designskolen Kolding, som tidligere har arbejdet med såkaldt land art, som udsmykningen af markerne hedder, relateret til Tour de France.
Og det gav Karen Gundlund Hansen, der også var til stede, en lys idé. Hun arbejder til daglig i grovvarekoncernen Danish Agro og kender derfor erhvervet som sin egen bukselomme.
- Da jeg hørte skolens underviser Barnabas Wetton fortælle, hvordan land og by i Frankrig har samarbejdet om at lave land art i forbindelse med Tour de France, tænkte jeg straks, at vi måtte gøre noget lignende, siger Karen Gundlund Hansen.
3 korte om Tour de France i Danmark
- Tour de Frances første etaper i 2022 cykles i Danmark. Rytterne begynder med en enkeltstart i København 1. juli. Ruten er 13 kilometer lang.
- Anden etape køres dagen efter og går fra Roskilde til Nyborg. Den er 199 kilometer lang.
- Sidste etape i Danmark går fra Vejle til Sønderborg. Her skal rytterne cykle 182 kilometer. Efter at være nået til Sønderborg 3. juli indtræffer en hviledag.
Det har udmøntet sig i projektet ”Aux vélos, Sydjylland” (Oversat: Til cyklerne, Sydjylland). Et budskab formet som 3D-tekst, der også kan oversættes til engelsk eller den lokale dialekt som eksempelvis "Å æ cykel, Nybøl!", forklarer Karen Gundlund Hansen
- Med inspiration fra et tidligere projekt i Paris vil vi lave land art som et slags cykeldæk, der giver et aftryk på vejene, men i stedet for det traditionelle dækmønster står der den her 3D-tekst, som så kan males på veje, bigballer, siloer, marker, butiksvinduer med mere, siger Karen Gundlund Hansen.
Hun håber, at alt fra firmaer, private, butikker, landmænd, skoler, daginstitutioner til foreninger vil kaste sig ud i at bruge tekst-designet. Drømmescenariet er, at det kan læses ikke bare fra Vejle til Sønderborg, men at andre tager idéen til sig allerede fra første etape, så det bliver et samlet vartegn for cykelløbets udrulning i Danmark.
Vil samle land og by
I Vejle-Fredericia Landboforening udnytter man tour-anledningen til at holde en stor fest på dagen for tredje etape, 3. juli, hvor sprintere og bjergryttere er på de kanter. Der vil være storskærm, fadøl og helstegt pattegris til medlemmer og interesserede.
- Vi vil ikke misse den her mulighed. Vi har medlemmer, der allerede såede afgrøder i efteråret med det formål at lave udsmykninger, og ellers har mange tænkt sig at så de velkendte gule raps, som man kan lave noget ud af, her til foråret, siger Nis Hjort, der er formand for Vejle-Fredericia Landboforening.
Erhvervet håber på, at engagementet i alt fra land art med 3D-tekst, storskærmsarrangementer og mønstre i rapsmarker bliver til mere end bare pynt og festivitas.
- Vi mener, at de her projekter kan samle land og by. Tour de France kan godt udadtil virke som et kommercielt arrangement, men det er i løbets ånd, at det samler mennesker på tværs af samfundslag. Derfor håber vi, at det kan få folk tættere på hinanden og erhvervet nærmere forbrugerne, siger Lars Schmidt, chefkonsulent i Kolding Herreds Landbrugsforening.
For Anders Skovdal fra Vejle er cykelløbets ankomst til Danmark stort i sig selv.
- Hvert år sidder jeg selv og følger med i, hvordan landmænd i Frankrig laver alle mulige kreative ting for at hylde løbet. Det er virkelig sjovt, og i år glæder jeg mig til selv at kunne være med, så skal vejrudsigten bare love sol, ellers kommer jeg i problemer, griner han.
Landbrugsstyrelsen oplyste i denne uge, at styrelsen står klar til at rådgive landmænd om, hvad der kan lade sig gøre udsmykningsmæssigt inden for lovens rammer i forhold til både miljøregler og EU's landbrugsstøtte.