Annonce
Danmark

Landdistrikterne skal i arbejdstøjet og sikre levende bymidter

Debat: Duften af brød fra bageren strømmer ind over de små borde, som den lokale café har placeret foran deres facade. Overfor bliver lokalt produceret håndværk og fødevarer udstillet side om side med andre butikkers fine kjoler og flotte jakker til de forbipasserendes fristelse. På vejen gennem bymidten mødes naboer, kolleger og forældre med børn i samme lokale skole.

Sådan ser et udsnit af det ideelle billede af bymidten i mindre og mellemstore byer landet over ud.

Men for tiden krakelerer billedet mange steder. For bymidter over hele den vestlige verden er under pres fra blandt andet borgernes stigende nethandel, der rømmer butikkerne for besøgende.

Steffen Damsgaard

Alle os i landdistrikterne kender værdien af en levende bymidte. Blomstrende gågader og levende bytorv er ikke alene med til at sikre lokale mødesteder og dermed sammenhængskraft og sammenhold, de giver også byen livgivende puls. De er garant for mange af de arbejdspladser, som vi har hårdt brug for og værner om.

Samtidig er bymidten et udstillingsvindue for et helt lokalområde. Her kan området fremvise alt det, man er særligt gode til - såsom lokalt producerede produkter og fødevarer og dermed ramme både turister og potentielle tilflyttere. Det er med til sikre, at butiksejere og handelsdrivende kan sikre deres kerneopgave – nemlig at drive en forretning, der hænger sammen.

Med andre ord er levende bymidter helt centrale for landdistrikternes fortsatte liv.

Derfor er vi glade for at være blevet inviteret med i det partnerskab for levende bymidter, som Erhvervsminister Simon Kollerup har nedsat på vegne af regeringen. De kommende år skal vi i partnerskabets regi finde frem til nye løsninger og konkrete anbefalinger til, hvordan vi fastholder og udvikler levende bymidter i mindre og mellemstore byer landet over.


Derfor er vi glade for at være blevet inviteret med i det partnerskab for levende bymidter, som Erhvervsminister Simon Kollerup har nedsat på vegne af regeringen. De kommende år skal vi i partnerskabets regi finde frem til nye løsninger og konkrete anbefalinger til, hvordan vi fastholder og udvikler levende bymidter i mindre og mellemstore byer landet over.


I landdistrikterne ved vi, at udviklingen ikke kommer af sig selv. Vi er vant til at trække i arbejdstøjet og skabe den selv. Arbejdet med at udvikle og fastholde levende bymidter helt lokalt kommer til at involvere os alle sammen – borgmestre, borgere og lokale erhvervsdrivende. Det er et arbejde, vi skal løfte i fællesskab.

Heldigvis er det sådan, vi arbejder allerbedst ude i landdistrikterne. Vi glæder os til at komme i gang!

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Udland

Gerningsmand skrev kort før skoleangreb om plan på Facebook

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

DSB må vente et halvt år længere på levering af 100 eltog

Danmark

Folketinget vil beskytte politikeres telefoner mod spionprogram

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole