Annonce
Der skal sættes langt flere lynladere op langs de statslige veje i Danmark, så man hurtigt kan lade bilen op, når man kører lange ture, mener formand i IDA.  Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Danmark

Ladestanderne kan ikke følge med elbilerne

Der skal fokus på at få mange lynladestandere op på de statslige veje, siger formand i Ingeniørforeningen IDA.

Ladestandere: I august blev der opstillet 600 nye ladepunkter til elbiler. I samme periode var knap hver femte solgte bil en elbil, og der er nu 11 elbiler per offentligt tilgængelige ladepunkt.

For tre år siden var der et ladepunkt per fire elbiler.

Med andre ord har antallet af ladepunkter svært ved at følge med antallet af elbiler, der kommer ud på de danske veje.

Thomas Damkjær Pedersen, der er formand i Ingeniørforeningen IDA, er glad for, at der kommer flere ladestandere til, men mener ikke, at det går helt hurtigt nok.

- Tempoet skal endnu mere op for at tilfredsstille de potentielle elbilkøberes behov. Vi har rigtig meget brug for, at der også kommer flere ladestandere ud på statsvejene, så vi kan få en større tryghed i befolkningen, siger han.

Der skal mere til

Et ladepunkt er betegnelsen for den enkelte ledning, man oplader bilen med. En ladestander kan have flere ladepunkter.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) glæder sig over, at der er kommet mange nye muligheder for at oplade bilerne, men understreger også, at der skal mere til.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det der er barrieren for, at folk køber en elbil, er bekymringen for, om man nu også kan komme til at lade, når man skal køre den lange tur, siger han.

I Dansk Erhverv er man også glad for udviklingen - der dog godt må få et nøk op i tempo.

Jeg er ikke i tvivl om, at det der er barrieren for, at folk køber en elbil, er bekymringen for, om man nu også kan komme til at lade, når man skal køre den lange tur.

Benny Engelbrecht (S), transportminister

- Vi har brug for, at speede endnu mere op, så det ikke er ladeinfrastrukturen, der afgør, om man tør anskaffe sig en elbil, siger Jesper Kronborg, der er branchedirektør for transport i Dansk Erhverv.

Han understreger, at det også skal være muligt for varebiler at oplade, når de går over til at køre på el.

- Hvis vi ser på varebiler og udbringning, så er det vigtigt, at man sørger for, at der skal være nogle knudepunkter, hvor der kan ske en hurtigt opladning, da der er tale om erhvervskørsel, hvor bilerne skal være i drift mest muligt, siger han.

31. august 2021 var der 4200 offentligt tilgængelige ladestandere fordelt over det danske land.

Cirka halvdelen af dem er hurtigladere, der kan lade et tomt batteri på 30-60 minutter, fire procent er lynladere, der kan lade på 10-30 minutter, og resten er normalladere. Med dem tager det omkring seks timer at lade bilen op.

Thomas Damkjær Pedersen mener, at lynladerne er dem, man bør fokusere på at få sat op på de statslige veje.

- På de kommende eltankstationer og generelt i det offentlige rum, er der behov for mange flere lynladestationer, siger han.

630 nye lynladepunkter

Ifølge ham er grunden til, at kun fire procent af de offentligt tilgængelige ladepunkter er lynladere, at de er dyrere og kræver mere at opstille.

- Indtil man får markedet godt i gang på det her område, så er det det offentlige, der skal dække udgifterne.

- Der er godt gang i salget af elbiler, og hvis de alle sammen skal ud og lades op, så er der jo et marked for det efterhånden, siger han.

Her er der flest ladepunkter til elbiler

31. august var der 11 elbiler per ladepunkt i Danmark.

Her kan du se, hvor der er flest og færrest ladepunkter til elbiler.

Frederiksberg Kommune er den, hvor der er flest ladepunkter i forhold til indbyggere. Her er der 2,27 ladepunkter per 1000 indbyggere.

Faaborg-Midtfyn er den kommune, hvor der er færrest ladepunkter per indbygger. Her er der 0,04 ladepunkter per 1000 indbyggere.

Landsgennemsnittet ligger på 0,73 ladepunkter per 1000 indbyggere.

I Læsø, Allerød, Vallensbæk og Solrød kommuner er der ikke offentligt tilgængelige ladepunkter.

I infrastrukturplanen, der blev indgået af alle Folketingets partier i juni i år, er der afsat en halv milliard i perioden 2022 til 2030 til at lave ladeinfrastruktur langs de statslige veje.

Ifølge Vejdirektoratet betyder det, at der kan komme 630 nye lynladepunkter, og det betyder, at stort set alle lange ture på de statslige veje kan gennemføres uden, at man kører en omvej.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Minister til blå blok: I bremser flere hænder til erhvervslivet

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark