Annonce
Debat

Lad os få et offentligt klimapartnerskab

Annonce

Klima: Vi kender alle billederne. Enten fra os selv, fra bekendte eller fra medierne: Oversvømmede kældre og kyster, ekstreme storme og regnskyl, knastørre somre.

Midt i en corona-epidemi kan det være let at glemme. Men vi stadig står i en global klimakrise, der truer vores børns fremtid. Og den har vi alle stadigvæk en forpligtigelse til at løse.

I det regionale sundhedsvæsen udleder vi 215.000 tons CO2 om året, primært i varme- og elforbrug. Og selvom det i gåseøjne kun udgør cirka 0,4 procent af Danmarks samlede udledning, svarer det altså også til, hvad næsten 80.000 benzin- og dieselbiler årligt udleder.

Det er ikke fordi, at vi ikke allerede arbejder benhårdt på at gøre sundhedsvæsenet grønnere. Men vi må også erkende, at vi ikke er i mål. Og hvis vi kan reducere vores forbrug yderligere, kan vi yde et væsentligt bidrag til at mindske Danmarks CO2-udslip og opnå målsætningen om 70 procent mindre udledning i 2030.

Derfor foreslår vi nu regeringen at lave et fælles klimapartnerskab.

Fra indkøb til madspild. Allerede i dag findes der flere klimapartnerskaber mellem regeringen og erhvervslivets sektorer. Men hvis Danmark i mål med den grønne omstilling, er der brug for, at regeringen også inviterer den offentlige sektor med på rejsen. Og her mener vi, at et klimapartnerskab er vejen frem.

Et sådant partnerskab skal selvfølgelig være gensidigt forpligtende. På den ene side er vi i regionerne klar til at forpligte os på konkrete målsætninger for reduktion af vores klimaaftryk. På den anden side skal staten være klar til at give os de rammer og regler, der skal til, for at vi kan nå målene.

Et sådant samarbejde vil kunne gavne klimaindsatsen på en lang række områder. Og i regionerne har vi faktisk allerede en række gode bud på hvilke områder, et partnerskab kunne indeholde:

1. Flere investeringer i energivenlige og bæredygtige byggerier.

2. Mere miljøvenlige indkøb i sundhedsvæsenet.

3. Mindre madspild og større brug af økologiske fødevarer i hospitalskøkkenerne.

4. Øget genanvendelse, bedre sortering og mindre brug af plastik.

5. Mere fart på den grønne omstilling af den regionale kollektive trafik og intern transport på sygehusene.

Vi står ikke alene med ideen om et klimapartnerskab mellem regionerne og regeringen. Erhvervslivet har faktisk også peget på, at det er den rette vej frem.

I regionerne deler vi regeringens grønne ambitioner. Så lad os i fællesskab få nedsat det første offentlige klimapartnerskab.

Heino Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Riskærs Fredagsbar

Indland

Fra realitystjerne til iværksætter

Annonce