Annonce
At trodse negative forventninger er nærmest den største type sejr, man kan få i politik - det håb kan Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen klamre sig til op til valget i næste måned. Her er han på kommunalvalgkampsvisit i Varde med partiets lokale borgmesterkandidat, Mads Sørensen. Arkivfoto: Jacob Schultz
Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Hvis man piller de Venstre-blå kommuner i Jylland ud af danmarkskortet, vil der blot være en spraglet østat tilbage uden noget, der bare minder om et "fastland". Et Danmark uden Jylland, der stort set ville være reduceret til en rød ø lidt større end Fyn (det, der engang var Østjylland) og lidt spredte socialdemokratiske småøer i det, der engang var Nordjylland.

Geografisk set er de jyske Venstre-kommuner ikke bare Jyllands rygrad, de er Jyllands ryg.

Men aldrig har Venstres bundsolide akse været så udfordret som til dette kommunalvalg - hele syv (i øvrigt alle mandlige) Venstre-borgmestre genopstiller ikke denne gang (i hvert fald ikke for Venstre). Vi snakker om syv kommuner, der dækker mere end 6500 kvadratkilometer i Danmark, og syv kommuner, der i den grad er kerneland i partiet:

Billund: Her bliver det farvel til Ib Kristensen, borgmester i de sidste 14 år (plus yderlige seks år i Grindsted inden kommunesammenlægningen).

Haderslev: Hele 32 år i lokalpolitik lader H.P. Geil bag sig - de sidste syv som borgmester.

Kolding: Engang en ret rød kommune, men fra 2010 har Jørn Pedersen forvandlet den til en solid Venstre-kommune efter næsten 50 års socialdemokratisk styre. Jørn Pedersen vil ikke længere, men havde egentlig set en glidende overgang for sig, hvor han i slutningen af perioden havde ladet borgmesterposten gå videre til sin foretrukne efterfølger, udvalgsformand Jakob Ville - så Venstre kunne gå til valg med en på en gang siddende og genopstillende borgmester. Men så kom Eva Kjer Hansen flyvende ind i kommunen fra sin plads i Folketinget (har dog været opstillet til netop Folketinget fra en Kolding-kreds i mange år) og nappede posten som spidskandidat fra Jakob Ville. Og så blev Jørn Pedersens plan forpurret.

Tønder: En vanvittig Venstre-historie i sig selv. Ved sidste valg blev Henrik Frandsen borgmester, efter den foregående, Laurids Rudebeck, døde pludseligt. Frandsen nåede dog blot at være V-borgmester indtil 2020, da et vanvittigt og for udenforstående komplet uforståeligt cirkus i den lokale partiforening resulterede i, at han blev kuppet som spidskandidat til dette valg. Så meldte Henrik Frandsen sig ud af partiet i vrede, dannede Tønder Listen sammen med halvdelen af kommunens andre venstrefolk, så nu er han i stedet borgmester for den liste, som han også genopstiller for.

Varde: Vi skal tilbage til før langhårsmoden i tresserne, for at Varde havde andet end en Venstre-borgmester. Erik Buhl har haft posten siden 2014, men nu siger han også stop.

Vejen: Her er det Egon Fræhr, der ikke genopstiller efter 14 år på borgmesterposten, hvortil man kan lægge fire år som borgmester i Brørup inden kommunesammenlægningen i 2007.

Herning: Den eneste af de syv kommuner i den jyske Venstre-ryg, hvor det er lykkes partiet at lave en glidende overgang fra den borgmester, der har siddet siden konstitueringen efter sidste valg. En af partiets mest centrale figurer de seneste 10-15 år, Lars Krarup, har sagt stop efter at have haft posten stort set hele sit voksenliv - siden 2002 - og forlod byrådet i august og overlod pladsen for bordenden til Dorthe West. Hun kan nu føre valgkamp som siddende borgmester, hvilket altid vil være en fordel. For nylig offentliggjorde TV/Midtvest så en meningsmåling fra Herning, der viste tilbagegang for Venstre på otte procentpoint - der er dog grund til at opfatte den meningsmåling mere faretruende for Venstre i landshovedkvarteret i Søllerød end i Herning, for selv med en tilbagegang i Herning på store otte procentpoint var den samlede opbakning til Venstre i kommunen stadig på hele 47,6 procent, og broderparten af den mistede andel gik til Konservative og Nye Borgerlige.

Nu er det jo ikke, fordi valget er tabt på forhånd for Venstre, fordi den siddende borgmester ikke genopstiller. Der er de fleste steder interessante kandidater, som har noget at have håbet i - med Herning som det mest åbenlyse eksempel.

I Varde forsøger Venstre at lade Erik Buhl efterfølge af den nu forhenværende minkavler Mads Sørensen, der ikke bare har erfaring som udvalgsformand, men også har benyttet sig af den synlighed, som nedlukningen af minkerhvervet gav ham. Til gengæld gav det ridser i lakken, da det kom frem, at han faktisk købte sig til at blive borgmesterkandidat ved at få meldt nye medlemmer, som fik sponsoreret en del af kontingentet, ind i partiet. Og sådan vandt han den afstemning på opstillingsmødet.

I Billund har Stephanie Storbank fra starten af valgperioden været kørt i stilling af den afgående borgmester, Ib Kristensen, og ligner den yngre og friskere profil, som Venstre har brug for. Hun skal dog kæmpe med, at det er et lokalt parti i tilbagegang, hun skal føre videre - 10 procentpoint mistede Venstre allerede ved sidste valg i Billund.

I Vejen har den nye kandidat, Morten Thorøe, nogle af de Venstre-markører, der betyder noget. Han kommer af jord og skovbrug, har læst skovbrugsvidenskab og arbejder med skovbrug og træindustri. Og så går han på jagt. Men overtager også her et parti i tilbagegang i en kommune, hvor Konservative ifølge nogle vurderinger er ved at få fat.

Frisk blod, nye ansigter, nogle af dem endda kvindelige. Men også et parti, der de fleste steder allerede er i en lokalt nedadgående tendens, der bliver forstærket af, at partiet på landsplan i den grad er bombet baglæns siden sidste folketingsvalg. Og med en formand, der kun blev formand, fordi netop det solide jyske bagland pressede ham ind i rollen.

Man skal have et løsagtigt forhold til penge, hvis man vil sætte et fornuftigt beløb på, at kommunalvalget ender godt for Venstre i Jylland. Og deri ligger faktisk det helt store potentiale for Jakob Ellemann-Jensen:

Kan han få noget som helst ud af dette, som bare nogenlunde troværdigt kan tolkes som en lille-bitte beskeden sejr til Venstre, kan konsekvenserne for gejsten og viljen til at kæmpe for projektet blive anseelige. Så kan kommunalvalget bliver der, troen på Ellemann endelig kommer til at slå rod. At trodse negative forventninger er nærmest den største type sejr, man kan få i politik.

Man skal have et løsagtigt forhold til penge, hvis man vil sætte et fornuftigt beløb på, at kommunalvalget ender godt for Venstre i Jylland.

Forsiden netop nu
Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Der går næsten ikke en dag uden, atder er nye historier om manglende hænder i sundhedsystemet, aflyste operationer og behandlinger eller ubesatte stillinger. Men netop nu forhandles der på Christiansborg om en såkaldt "coronavinterpakke", som skal gøre arbejdsforholdene på landets sygehuse bedre for sundhedspersonalet.

Erhverv

Udbud af Thor Havvindmøllepark er nu afgjort ved lodtrækning

Det bliver selskabet Thor Windfarm I/S, der vinder udbuddet om at anlægge og drive den kommende Thor Havvindmøllepark ud for Thorsminde. Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer