Annonce
De var engang så tæt ... Jakob Ellemann-Jensen, Lars Løkke Rasmussen og Tommy Ahlers. Arkivfoto: Kim Haugaard
Danmark

Løvkvist: Venstre er godt i gang med at hugge lemmerne af sig selv

Venstre er den sorte ridder i dansk politik. Ridderen fra filmen "Monty Python og de skøre riddere", der forgæves forsøger at stå i vejen for kong Arthur.

Kongen hugger først venstre arm, så højre arm af den sorte ridder. Men ridderen kæmper videre - nu blot sparkende. Da højre ben bliver hugget af, begynder han i stedet at nikke kongen skaller. Selv da han blot er en torso med hoved, truer han med at bide kongens ben af.

I Venstres tilfælde er der dog tale om selvskade og ikke krigsskade. Da partiets tidligere uddannelsesminister og nuværende klimaordfører og stemmesluger Tommy Ahlers tirsdag eftermiddag kundgjorde, at han forlader folketinget, røg der endnu et af partiets lemmer over i bunken. En bunke hvor tidligere partiformand og statsminister Lars Løkke Rasmussen og tidligere næstformand og minister Inger Støjberg også ligger. Nummer et, to og tre på Venstres liste over topscorere ved sidste valg. Og oven i det kommer profiler som Marcus Knuth, Britt Bager og endnu en tidligere næstformand, Kristian Jensen.


Man kan argumentere for, at det bør gøre helt særligt ondt på Venstre at miste Tommy Ahlers, fordi det er fremtiden, der stikker af fra partiet.


Slår man de seks profilers personlige stemmetal sammen, er der tale om, at Venstre har mistet 15 procent af sin vælgermasse.

For Tommy Ahlers vedkommende er det 71 procent af Venstres personlige stemmer i Københavns Storkreds, der ryger. Han var simpelthen Venstre i København.

Man kan argumentere for, at det bør gøre helt særligt ondt på Venstre at miste Tommy Ahlers, fordi det er fremtiden, der stikker af fra partiet. Og selv om han pakker sin afsked ind i mange pæne ord om Venstre og formand Jakob Ellemann-Jensen, leverer han også salutten, at han nu vil "turde drømme stort og sige, hvad jeg mener. Være med til at skabe løsningerne".

Venstre levner tilsyneladende ikke rum til, at en som Tommy Ahlers kan drømme stort, sige hvad han mener og være med til at skabe løsninger.

Sidste valg blev afgjort af klimastemmer. Der er ingen grund til at tro, at klimapolitikken får mindre betydning fremover. Tommy Ahlers var nærmest ene om at bære Venstres grønne profil. I hvert fald hvis man vurderer det på opfattelsen i den brede befolkning.

Man kan sagtens diskutere, hvor stor indflydelse det lykkes Tommy Ahlers at få på Venstres klimapolitik. Selv har han tilsyneladende vurderet, at han vil kunne gøre mere gavn i forhold til klimaudfordringen uden for Venstres folketingsgruppe - han siger i hvert fald, at han nu vil ud at "levere løsninger i den grønne omstilling sammen med andre iværksættere."

I Venstre oplevede Ahlers at blive kørt over, da han ville have sit parti med i en aftale om elbiler. Han oplevede at gå i offensiven og etablere sit eget klimapartnerskab for iværksættere som supplement til regeringens klimapartnerskaber. Et partnerskab, der endte med at anbefale en co2-afgift, som Venstre ikke kunne acceptere, så Ahlers ydmyget måtte sige sit eget projekt imod som klimaordfører.

Få dage senere stod Jakob Elleman-Jensen så og præsenterede et venstrekrav om netop en co2-afgift sammen med Radikales daværende formand Morten Østergaard.

I sin afskedssalut siger Tommy Ahlers også, at han "ofte oplever, at politik handler meget om spillet og lidt for lidt om visionerne og de gode idéer."

Tommy Ahlers forlader ikke bare Venstres folketingsgruppe. Han forlader også nogle virkelige vanskelige klimaforhandlinger på landbrugsområdet.

Det lykkedes ikke regeringen at lande en aftale før sommerferien, som var den oprindelige plan. Blandt andet fordi regeringen går målrettet efter at få en bred aftale som inkluderer Venstre, hvilket formentlig godt kunne have lykkedes, hvis regeringen skulle have lavet aftalen med klimaordføreren Tommy Ahlers, der ikke mente, at Venstre ville kunne tåle at stå uden for endnu en grøn aftale på vejen mod klimamålet i 2030.

Det bliver kun sværere nu, hvor Tommy Ahlers i stedet vil begynde at drømme stort, skabe løsninger og satse på visioner og de gode ideer uden for forhandlingslokalerne og Folketinget.

Vurderingen i landbrugskredse er i hvert fald, at med mindre Jakob Ellemann-Jensen begynder at træde i karakter og selv tager det grønne på sig for alvor, bliver Venstres kurs endnu mere konfrontatorisk i landbrugsforhandlingerne og klimapolitikken i det hele taget.

Den kurs er der masser af kræfter i landbruget, som vil sætte pris på. Som græder tørre tårer over, at Venstres grønne profil ikke kunne finde plads til at folde den ud i partiet. Som hellere end gerne ser finansordfører Troels Lund Poulsen og fødevareordfører Erling Bonnesen køre deres linje fuldt igennem.

Jakob Ellemann-Jensen forsøgte i et interview med Information kort før sommerferien at understrege, at Venstre bestemt ikke er på vej i den retning. At Venstre skal være det grønneste parti i Folketinget. At det ellers har haltet noget med det, men at partiet er der nu. Eller at han i hvert fald er der nu.

Det var ord. Med Tommy Ahlers flugt er det ikke blevet lettere for formanden at omsætte det til handling. At forvandle den sorte ridder med afhuggede lemmer til en grøn frontkæmper.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge