Annonce
Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschmidt. Hvem står stadig op om et år? Arkivfoto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: Thulesens taktik kan blive en boomerang, der kapper hovedet af ham

Det er efterhånden længe siden, sagen om Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidts omgang med midler fra EU handlede om Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidts omgang med midler fra EU. Nu handler den om Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt. Punktum.

Partiets brutale valgnederlag i 2019 - både til Folketinget og Europa-Parlamentet - havde en størrelse, så det faktisk stadig er ganske svært at sætte i en meningsfuld kontekst i dansk politisk historie. Historisk elendigt og uden reelt sidestykke var det i hvert fald.

Ingen andre partiledere end Kristian Thulesen Dahl havde overlevet at køre sit parti af banen i den grad. Og slet ingen havde overlevet at få to år til at rette op, hvor partiet har boret sig dybere og dybere ned i grøften.

Der er ét alternativ til Kristian Thulesen Dahl. Én næstformand. Én kronprins. Morten Messerschmidt.

Ingen i partiet kan rigtigt tænke en anden frem for alvor. Peter Kofod, som alle mener er fremtidens mand, er parkeret i EU-Parlamentet, og det går bare ikke i et parti som Dansk Folkeparti, hvor det i særlig grad er væsentligt at være i kontinuerlig og konkret i kontakt med sine vælgere. Finansordfører Rene Christensen bliver nævnt, når der bliver gravet dybt, men det giver ikke rigtigt mening for nogen at tro på, at han kan gøre jobbet bedre end Kristian Thulesen Dahl.


Nu skal formanden nemlig i gang med et vanvittigt svært spil: At varme sig ved, at Messerschmidt er blevet en mindre præsent trussel, samtidig med at Thulesen skal kommunikere glæde over, at sagen ikke er mere alvorlig og "herregud, masser af andre partier er jo også kommet til at misbruge EU-midler".

Fra analysen


Og selv om Morten Messerschmidt lagde en alvorlig dæmper på den stråleglans, hans formandsambitioner udsendte omkring ham, da han blev officielt udnævnt til næstformand og dermed kronprins, er få i tvivl om, at han stadig er ved at sprænges efter at blive kalif i stedet for kaliffen.

Derfor er omgangen med EU-midler blevet reduceret til "blot" at være en faktor i magtspillet i DF.

Sagens substans har for længst sat sig i befolkningen og de vælgere, som DF ikke har så mange af mere. Der var noget med noget, der ikke var så godt, og en retssag, der nu er endt med at blive isoleret til en beskedent beløb på knap 100.000 kroner og et enkelt arrangement, der måske ikke var helt efter reglerne, ændrer næppe noget afgørende for partiet og dets tilslutning. De fleste af dem, der er tilbage, kan nok leve med det. 

Den kan dog i den grad ændre noget for manden, der vil være kalif i stedet for kaliffen. Selv en mild dom kan være ødelæggende og resultere i, at Folketinget erklærer ham uegnet til at være en del af den forsamling.

Men alt det vil stå klart, når retssagen er overstået.

Lige nu betyder det mere tid til en formand, der allerede har trodset alle normale tyngdelove i politik. Oven i købet på et tidspunkt, hvor han stille og roligt er på vej væk fra den nedadgående spiral - internt vel at mærke, i meningsmålingerne finder han stadig frem til nye dybder. 

Der er faldet ro over oprørstendenserne. Der er ikke lykkedes for de interne kritikere at få vristet kontrollen over hovedbestyrelsen fra Kristian Thulesen Dahl. Det kommende kommunalvalg har en disciplinerende effekt - ingen tør rokke med båden, når der skal så mange byråds- og regionsrådspladser i hus som muligt.

Det betyder dog langtfra, at der venter Thulesen Dahl en ukompliceret tid, bare fordi kronprinsen med hånden evigt i nærheden af sablen er blevet parkeret i venteposition i en retssag. Nu skal formanden nemlig i gang med et vanvittigt svært spil: At varme sig ved, at Messerschmidt er blevet en mindre præsent trussel, samtidig med at Thulesen skal kommunikere glæde over, at sagen ikke er mere alvorlig og "herregud, masser af andre partier er jo også kommet til at misbruge EU-midler".

Det er en underligt modstridende situation at være fanget i: At skulle holde sin udfordrer fra døren, mens man neglicerer udfordrerens problemer. Hver gang, Kristian Thulesen Dahl taler sagen ned, taler han Morten Messerschmidt op. Et kæmpe dilemma i magtspillet.

Når Kristian Thulesen Dahl til kommunalvalget leverer det forventelige nye nederlag til sit parti, og hvis Messerschmidt kommer ubesmittet og renset ud af sagen, står formanden tilbage på en magtplatform med særdeles tvivlsom bæreevne, mens næstformandens stråleglans formentlig vil være skruet op på styrke "blændende".

I den situation kan Thulesen Dahl bare se til, mens boomerangen vender tilbage.

Forsiden netop nu
Danmark

Nu vil kommuner gribe ind overfor Forsvarets forureninger

Podcasts

Lyt: Florin overlever ved at sælge hjemløse-aviser: - Min eneste drøm er, at mine børn får et bedre liv

Indland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Podcasts

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Danmark

Se Danmark: De blå Kugler hopper i vandet året rundt

Danmark For abonnenter

Efter årtiers kamp: Kina vinder kamp mod dræbermyg

Danmark For abonnenter

Flere lande siger nej: Kaniner skal ikke længere lide for skønheden

Dyrevelfærd: I EU blev det fuldstændig forbudt at bruge forsøgsdyr på ingredienser til kosmetik i 2013. Det er dog ikke tilfældet i resten af verden.

Indland

Dokumentar: TV 2-vært tilbudt fast job hvis hun ville have sex

Den mangeårige TV 2-vært Janni Pedersen er en af de kvinder, der optræder med sin historie om uønskede seksuelle tilnærmelser i en dokumentar om en usund kultur med seksuelle undertoner på tv-stationen.

Kultur

Sonja Oppenhagen: - Kunst er lige så vigtigt som den vitaminpille, man skal have hver morgen

Fra snoreloftet kunne hun se ned på Gamle Scene og lade sig fortrylle af skuespillerne, operasangerne eller balletdanserne under sig. Allerede som barn blev Sonja Oppenhagen draget af de store dramaer, de store følelser i sangene og magien i de næsten svævende dansere.

Danmark

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Danmark

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Danmark

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Danmark

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Indland

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Erhverv

Rekordmange butikker forventer stigende salgspriser

Kultur

Volbeats dyrker skæve karakterer: Ny sang fortæller om en svensk heksebrænding

Debat For abonnenter

Meningsmager Christian Have: Vi skal løse kommunikationskrisen, før vi kan løse klimakrisen