Annonce
Pia Kjærsgaard i formandsstolen i Folketinget med Kristian Thulesen Dahl på talerstolen som formand for Dansk Folkeparti. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?


Det findes et rigtigt godt tegn på, hvornår der for alvor er alt fra termitter over bævere og snedkere til træfældere med det store kørekort til motorsav, der har fået kig på stolebenene under en partiformand.

Når folk op til et årsmøde finder partiets vedtægter frem for at nærstudere dem. For eksempel for at se, hvornår man senest skal melde sit kandidatur, hvis man vil udfordre den siddende formand.

Det kan man så kigge forgæves efter i Dansk Folkepartis vedtægter, fordi det står der slet ikke noget om. Normalen er, at formandskandidaten (med tryk på ental) kundgøres ved årsmødets start (klokken 11 denne lørdag), men alt i Dansk Folkeparti henstår nu i en tåge så tyk som gule ærter kogt på det fedeste flæsk og de groveste pølser, at "normalen" er komplet umulig at lokalisere.

Det handler selvfølgelig om de baglandsrøster, der vil drage konsekvensen af Kristian Thulesen Dahls vandring fra nederlag til nederlag og i stedet vil have stifteren og frelseren, 74-årige Pia Kjærsgaard, til at føre partiet det sidste stykke frem mod kommunal- og regionalvalget og måske også næste folketingsvalg.

Det er en suppe, der har simret længe - især i partiets organisation omkring hovedstadsområdet - og derfor var det ikke nødvendigvis mere end bare sædvanlig boblen, da Ekstra Bladet i løbet af ugen kunne fortælle om tankerne og konkrete henvendelser til Pia Kjærsgaard i anonym form. Men der blev lige smagt til med et seriøst skud eddike, da Berlingske kort efter kunne følge op med en navngiven lokalformand, der sluttede sig til oprøret mod Kristian Thulesen Dahl med et bedende udbrud - "please, Pia!" - og dette citat, som man kan læse igen og igen:

"Jeg er den type, der til enhver tid er loyal mod den siddende formand. Det vil jeg altid være, og Kristian er et fantastisk menneske. Jeg holder meget af Kristian. Men som formand - det er nok ikke hans force, må man sige. Jeg vil slet ikke sige noget negativt om Kristian, for jeg kan rigtig godt lide ham, men jeg tænker, at det bedste for DF må være Pia".

Det var lokalformanden i Gentofte, Rita Rahbek, der sagde "please, Pia!" og udtrykte sin loyalitet ved at save løs på Thulesen Dahls stoleben.

Gentofte er Pia Kjærsgaards lokalforening. Næstformanden i Gentofte hedder Henrik Thorup. Han kan til næste år fejre 55-års bryllupsdag sammen med sin hustru, Pia Kjærsgaard.

Man skal have døde smagsløg for ikke at smage syren.

Kristian Thulesen Dahl har ikke døde smagsløg.

Han har givet adskillige interview til elektroniske medier det sidste døgn. Alle hans citater om Pia Kjærsgaard har haft en karakter af, at der ikke vil være noget at komme efter, hvis de bliver skrevet ned, men når man hører ham udtale dem, skal man have en mere end almindeligt veludviklet kærlighedsradar for at opfange reelle varme følelser bag ordene.

Og han har brugt lejligheden til at forhåndsplacere skylden for det umiddelbart uundgåelige valgnederlag til kommunal- og regionalvalget til november. Ikke hos sig selv selvfølgelig. Men ved at fortælle til de delegerede, at de skal vælge nogle, som kan finde ud af at holde familiestridigheder i familien (der skal også vælges tre medlemmer til Dansk Folkepartis hovedbestyrelse):

Jeg er den type, der til enhver tid er loyal mod den siddende formand. Det vil jeg altid være, og Kristian er et fantastisk menneske. Jeg holder meget af Kristian. Men som formand - det er nok ikke hans force, må man sige.

Rita Rahbek, formand for Pia Kjærsgaards lokalforening i Gentofte

"Baglandet vil ikke finde sig i, at nogle ikke forstår, at de ødelægger muligheden for at føre valgkamp kommunalt og regionalt".

Og de for Kristian Thulesen Dahl vigtigste ord, der blev sagt med lige så lidt følelse bag som ordene om Pia Kjærsgaard, men på skrift nærmest får en tryglende karakter:

"Når vi er igennem weekenden, skal vi have trukket en streg i sandet. Så skal vi ikke have mere ævl og kævl".

Spørgsmålet er så, om Kristian Thulesen Dahl faktisk får trukket sin streg i sandet, eller om Pia Kjærsgaard lørdag får delt vandene, så hun kan føre det udvalgte folk til det forjættede land. Eller eventuelt senere end lørdag - et flertal i hovedbestyrelsen (som formanden dog skal være del af) eller to tredjedele af lokalformændene kan til enhver tid indkalde til ekstraordinært landsmøde med formandsvalg på dagsordenen.

Personligt vil jeg ikke risikere at sætte penge på hverken det ene eller det andet. Slet ikke det første - heller ikke det sidste. Pia Kjærsgaard sagde fredag eftermiddag, at hun "opstiller ikke på årsmødet i weekenden".

To ting er dog værd at bemærke:

Sådan noget er der kutyme for, at politikere godt må lyve om - Anders Fogh Rasmussen var heller ikke kandidat til posten som generalsekretær for Nato, indtil han var generalsekretær for Nato.

Og "... i weekenden". Det lover ikke godt for stregen i sandet.

Og hey, intet er så skidt at det ikke er godt for noget: Hvem snakker for eksempel stadig om, at Dansk Folkeparti har en politisk næstformand, der er dømt for svindel og dokumentfalsk og kun holder en udsmidning af Folketinget fra døren ved at have anket byretsdommen til landsretten?

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Dykkere reddede 12 meter lang pukkelhval fri af drivgarn

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen