Annonce
Dansk Folkepartis formand - lidt endnu - Kristian Thulesen Dahl træder ud af gruppelokalet på Christiansborg efter at have orienteret folketingsgruppen om, at han ikke længere vil være leder. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: Thulesen smed en håndgranat i lokalet og lukkede døren efter sig

Da Kristian Thulesen Dahl onsdag fortalte, at nu er hans dage som formand for Dansk Folkeparti talte, gjorde han et stort nummer ud af, at han gik på en ordentlig måde, og at han nu kun har for øje at sikre en "ordentlig proces" ved valget af ny formand.

Vil du lytte til det seneste afsnit af podcasten 'Politik med Løvkvist & Dall' ? Så klik her

 

Den opfattelse deler man ikke i store dele af partiet. Her findes stor bitterhed over den tilstand, han efterlader partiet i, og ikke mindst de muligheder, han giver partiet med sin afgang.

Dele af partiet vidste allerede tirsdag, hvor det bar hen. Og da omfanget af kommunalvalgsnederlaget stod klart i løbet af tirsdag aften rekvirerede Kristian Thulesen Dahl et eksemplar af partiets vedtægter.

Her kunne han læse to ting, der har direkte effekt på netop de muligheder, han giver partiet med sin afgang:

1. At det ekstraordinære årsmøde, hvor partiet kan vælge ny formand, skal holdes højst to måneder efter, hovedbestyrelsen samles og vedtager et ekstraordinært årsmøde. Det er meningen, at det skal ske på lørdag.

Det betyder altså, at partiets næstformand og ham, som Kristian Thulesen Dahl tidligere har kaldt kronprinsen, Morten Messerschmidt, ikke kan nå at få afsluttet sit mellemværende med landsretten, som først i februar afgør, om byrettens dom på seks måneders betinget fængsel for svindel med EU-midler og dokumentfalsk skal stadfæstes eller ej. Hvis den da ikke sender sagen tilbage til byretten og dermed udskyder den endelige afgørelse endnu længere.

Så medmindre kronprinsen vil bede DF's medlemmer om at ignorere, at de skal vælge en formand, der kort tid efter sit valg kan blive smidt ud af Folketinget for at se stort på alvorlige bestemmelser i straffeloven, er Messerschmidt ude af formandsspillet.

Det kan så meget vel vise sig, at Messerschmidt faktisk vil bede partiets medlemmer om netop det. Måske i en eller anden spidsfindig konstruktion, der involverer Pia Kjærsgaard.

2. Ringer man rundt til partiets bagland - som Avisen Danmark har gjort - er det vanskeligt at ramme et medlem, som ikke har Inger Støjberg som den foretrukne formandskandidat i DF.

Det åbenlyse problem er, at Støjberg ikke er medlem af Dansk Folkeparti - selv om hun flirter noget så grundigt med det. Og hvis man ikke nærlæser partiets vedtægter, ligner det, at der står en fuldstændig gratis partiformandspost og blinker lige foran Støjberg - hvis hun altså vil have den.

Men nærlæser man så vedtægterne, kan man konstatere, at Dansk Folkeparti har sat en spærre op for netop Inger Støjberg. Eller; paragraffen er ikke konstrueret for at holde Støjberg væk fra formandsposten, men for at sortere de værste tosser og kupmagere væk - man skal nemlig have været medlem af DF i fire måneder, før man får ret til at stemme til og stille op til valg i partiet.

En mand, der med stor sandsynlig overvejer at stille op til formandsposten, er den tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen. Han er netop blevet fyret fra en stilling i partiet, fordi han ikke kunne leve op til Thulesen Dahls - og Pia Kjærsgaards - standard for loyalitet mod partiet. Efter fyringen skruede Henriksen så op for sin kritik af partiet og ledelsen i en grad, så han med stor sandsynlighed ville være blevet ekskluderet på førstkommende hovedbestyrelsesmøde. Det kommer næppe til at ske nu, da Thulesens afgang har sendt den problemstilling langt ned i prioriteringsrækkefølgen.

Ydermere blev Henriksen selv kun lige akkurat valgt til kommunalbestyrelsen i Stevns, hvor partiet oplevede en tilbagegang på 5,1 procentpoint, så ikke engang på hjemmebane kan man bare tilnærmelsesvist karakterisere ham som en folkeforfører.

Så er der blandt de mulige formandskandidater finansordfører Rene Christensen, der aldrig har fornærmet nogen, og derfor såmænd godt kunne være et fornuftigt bud på en lettere kedsommelig løsning.

Og EU-parlamentsmedlem Peter Kofod, der som en af de få i partiet har formået at holde sig nogenlunde ren af valgnederlag. Ingen beskylder ham for at være årsag til partiets katastrofale resultat til sidste EU-valg, han stillede ikke op til det seneste og brutalt elendige folketingsvalg, og den netop overståede kommunalvalgkamp havde han ingen del i.

Kofod sidder bare ikke i Folketinget, men hvis han alligevel satser på at lave en Søren Pape Poulsen (at blive partileder uden at være folketingsmedlem), er det hele butikken, han satser. Risikoen for at fejle og ikke være i stand til at standse skibets kurs mod dybet er enorm, og så kan han sidde der på en tømmerflåde som en ung mand i midten af trediverne og være færdig i politik.

Kristian Thulesen Dahl er stadig formand indtil et ekstraordinært landsmøde i Dansk Folkeparti har valgt en ny. Og det skal partiet så gøre i den sky af granatsplinter, som Thulesen Dahl har indhyllet det i.

Hvis man ikke nærlæser partiets vedtægter, ligner det, at der står en fuldstændig gratis partiformandspost og blinker lige foran Støjberg - hvis hun altså vil have den.

Forsiden netop nu
Danmark

Nu vil kommuner gribe ind overfor Forsvarets forureninger

Podcasts

Lyt: Florin overlever ved at sælge hjemløse-aviser: - Min eneste drøm er, at mine børn får et bedre liv

Indland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Podcasts

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Danmark

Se Danmark: De blå Kugler hopper i vandet året rundt

Danmark For abonnenter

Efter årtiers kamp: Kina vinder kamp mod dræbermyg

Danmark For abonnenter

Flere lande siger nej: Kaniner skal ikke længere lide for skønheden

Dyrevelfærd: I EU blev det fuldstændig forbudt at bruge forsøgsdyr på ingredienser til kosmetik i 2013. Det er dog ikke tilfældet i resten af verden.

Indland

Dokumentar: TV 2-vært tilbudt fast job hvis hun ville have sex

Den mangeårige TV 2-vært Janni Pedersen er en af de kvinder, der optræder med sin historie om uønskede seksuelle tilnærmelser i en dokumentar om en usund kultur med seksuelle undertoner på tv-stationen.

Kultur

Sonja Oppenhagen: - Kunst er lige så vigtigt som den vitaminpille, man skal have hver morgen

Fra snoreloftet kunne hun se ned på Gamle Scene og lade sig fortrylle af skuespillerne, operasangerne eller balletdanserne under sig. Allerede som barn blev Sonja Oppenhagen draget af de store dramaer, de store følelser i sangene og magien i de næsten svævende dansere.

Danmark

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Danmark

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Danmark

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Danmark

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Indland

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Erhverv

Rekordmange butikker forventer stigende salgspriser

Kultur

Volbeats dyrker skæve karakterer: Ny sang fortæller om en svensk heksebrænding

Debat For abonnenter

Meningsmager Christian Have: Vi skal løse kommunikationskrisen, før vi kan løse klimakrisen