Annonce
Statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: Socialdemokratiet leger med sin troværdighed i metoo-dagsordenen

Da en 19-årig lokalnæstformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i 2015 skrev stærkt grænseoverskridende beskeder om kvinder i en tråd, der senere ret rammende blev kaldt "klamtråden", blev han fire år efter indhentet af selvjustitsen i DSU. I mellemtiden var han avanceret til regionsformand og medlem af DSU's forretningsudvalg, men blev i 2019 bedt om at trække sig.

Året efter søgte han at blive byrådskandidat i Aarhus, men fik besked om, at den nu fem år gamle sag om nedværdigende kvindebeskrivelser ville blive trukket frem igen, hvis han ikke opgav alle tanker om at se sit ansigt på en lokal valgplakat.

Søndag kunne Berlingske så beskrive et sagskompleks om en anden tidligere og fremtrædende DSU'er, der er under anklage for grænseoverskridende opførsel over for unge kvinder af en hel del grovere karakter - også i sin DSU-tid. Manden blev efter DSU-årene ansat i partiet på Christiansborg, hvor han bl.a. fastholdt, kyssede og slikkede en helt nyansat praktikant og fortalte hende, at han ville "kneppe hende".

Her var reaktionen fra Socialdemokratiet, at praktikanten burde sætte sig sammen med krænkeren og talte oplevelsen igennem med ham, så begge kunne komme ud af det på "den bedst mulige måde." Og at der ville blive gjort noget, hvis der skete noget igen.

Først da kvinden efterfølgende fik hjælp til at gå til Socialdemokratiets partisekretær, oplevede hun, at hun blev taget alvorligt, og kort tid efter skrev krænkeren på Facebook, at han havde besluttet sig at forlade sin stilling for at få lidt luftforandring uden for Christiansborg. Nu sidder han i en lederstilling i en organisation med tætte bånd til Socialdemokratiet.

Fratrædelsen fra Socialdemokratiet på Christiansborg var frivillig.

Det fortæller alt sammen en historie om, at den nye generation af unge kvinder, der nægter at finde sig i mere og VIL have et opgør med gammel, lummer, grænseoverskridende og kvindenedbrydende kultur, har langt lettere ved at sætte sig igennem, når overtrædelserne foregår langt fra magtens centrum. En historie, som også sager om daværende gruppeformand Carsten Hansens opførsel over for en sekretær, nuværende udenrigsminister og daværende udenrigsordfører Jeppe Kofods sex med en 15-årige DSU'er og tidligere overborgmester Frank Jensens krænkelser over flere år, skriver sig ind i.

Der er alle mulige tidslinjer, der væver sig ind og ud mellem hinanden og Sofie Lindes dagsordensættende tale sommeren sidste år og gør det hele mere nuanceret end som så, hvis man vil have pilen til at pege mod Socialdemokratiets nuværende ledelse og kultur, men den nyeste sag med den partiansatte krænker ligger efter Sofie Lindes skelsættende "jeg fucking ødelægger din karriere"-tale på tidslinjen.


Det fortæller alt sammen en historie om, at den nye generation af unge kvinder, der nægter at finde sig i mere og VIL have et opgør med gammel, lummer, grænseoverskridende og kvindenedbrydende kultur, har langt lettere ved at sætte sig igennem, når overtrædelserne foregår langt fra magtens centrum.


Efter statsminister Mette Frederiksen i september på sin Instagram skrev, at hun bakker op, fordi det er "magtmisbrug", "reproducerer gamle magtstrukturer" og "grundlæggende bare er forkert". Og fulgte op med:

"Så derfor: Skab arbejdspladser og organisationer, hvor der er ligeværdige relationer mellem mennesker. Og tag et opgør med det modsatte. Når alt kommer til alt, starter og slutter det med en kulturændring hos den person, der ikke selv kan finde ud af at sætte grænsen. Herefter kommer ledelsesansvaret. Og til sidste må den kvinde eller mand, der oplever overgrebet sige fra."

Hvordan ser det så ud, når kvinden, den nyansatte praktikant, faktisk sagde fra, gik til ledelsen og til en start blev mødt med "hvad nu hvis du lige sætter dig sammen med krænkeren, og så kan vi se på om vi skal gøre noget, hvis det gentager sig?"

Og hvordan ser det ud, at Berlingske, der bragte historien, ikke har kunnet få Socialdemokratiet til at forholde sig til sagen ud over en skriftlig kommentar fra partiets sekretariatschef?

Ligner det et parti, der er fast og konsekvent besluttet på, at kvinder i organisationen skal opleve den samme tryghed, som regeringen som udgangspunkt arbejder for, at alle danskere skal føle, eller ligner det en organisation, der stadig ikke på alle niveauer har begrebet, hvordan tiderne er skiftet, og at ord og fine hensigtserklæringer ikke længere er nok?

Forsiden netop nu
Danmark

Borgmestre frygter indhegnede dyr i nye naturparker: - Det er zoologisk have, ikke vild natur

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Podcasts

Lyt: Stifter af populær netbank har haft rod i regnskabet i årevis

Indland

Tusindvis af grunde kan være forurenede med fluorstoffer

Udland

Facebook sletter tyske coronaskeptikeres profiler

Udland

Hollandsk minister går af efter afghansk evakueringskaos

Hollands udenrigsminister, Sigrid Kaag, er torsdag aften trådt tilbage.

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Debat: I nok et propagandistisk indlæg her i avisen om dansk landbrugs angiveligt positive rolle i en verden med fortvivlende ødelæggelser af naturgrundlaget for alt levende - giver en række (fortrinsvis unge) venstre-politikere den i rollen som forfulgte uskyldigheder (”Landbrugets fremtid”, 29/8).

Udland

Brexitminister vil gøre op med EU-databeskyttelse

Det er tid til et opgør med de europæiske databeskyttelsesregler, GDPR.

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Erhverv

Virksomheder mangler hænder: DA-boss vil skærpe sanktioner for ledige, der ikke tager et job

Danmark

Klumme: Lad os lære af corona fremfor at sende 3000 danskere i lighuset

Debat

Debat: Akut behov for international kvalificeret arbejdskraft

Danmark

Naturformidler: - Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

Erhverv

Arbejdsnedlæggelser udløser bod til utilfredse sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske forhold med forviklinger

Debat

Debat: Retten til dagpenge - Hvorfor skal de unge igen betale prisen?