Annonce
Socialdemokratiet godter og glæder sig, hver gang Enhedslisten roder sig ud i problemer, når det handler om forsvars- og sikkerhedspolitik. S ved, at en stor del af EL-vælgerne ikke bryder sig om det og håber, at de søger mod midten. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: S drømmer om, at Enhedslisten brænder sammen i en sportshal i Valby

Ingen ser så meget frem til weekendens årsmøde i Enhedslisten som socialdemokrater. Endnu mere end politiske journalister vil de sidde klinet til skærmen og nyhedsmedier og håbe. Håbe på, at den ene gammel- og ungkommunistiske baglandsrepræsentant efter den anden - eller måske, socialdemokratiske fingre krydsede, et folketingsmedlem! - går på talerstolen og taler om Putins retfærdige reaktioner, nazisme i Ukraine og grimme, grumme Nato, der ikke kan se en glød uden at puste til den.

Nogle socialdemokrater taler oven i købet om, at weekendens årsmøde i Hafnia-Hallen i Valby kan blive begyndelsen på enden for Enhedslisten, der vil blive slået tilbage til den verden af splittelse og fraktioneringer, som den del af venstrefløjen levede i før Murens fald og Sovjet-imperiets opløsning.

Det kan godt sige mere om, hvor forbløffende levedygtigt Socialdemokratiets traditionelle og indgroede had til kommunismen er, end om Enhedslisten.

I hvert fald er der tilsyneladende noget, der nærmest ligner tryghed i Enhedslistens top ved, at årsmødet bliver et årsmøde som så mange andre. Et årsmøde, hvor gnisterne springer, hvor baglandet får ventileret, men at det eneste, det er et tegn på, er, at Enhedslisten har et reelt medlemsdemokrati, og at det selvfølgelig kommer til udtryk på årsmøde.

Og noget taler faktisk for, at weekendens årsmødedagsorden, hvor der især skal diskuteres EU og Nato, ikke behøver at blive tolket som en potentiel katastrofe, der bare venter på at ske.

"Blandt mine erfaringer fra politisk ledelse er der en meget vigtig ledetråd: Du må aldrig lade andre bestemme din dagsorden. Den skal du selv sætte og følge".

Det skriver Anders Fogh Rasmussen i sine nyudkomne erindringer. Det er ikke lige oplagt at beskylde Enhedslisten for at basere partiets politiske strategi på læren fra Anders Fogh Rasmussens ledelse af Danmark i nullerne, men når EL bruger årsmødet på EU og Nato, international sikkerheds-, forsvars- og samarbejdspolitik, kan det faktisk godt være lige i Anders Fogh Rasmussens ånd.

Også selv om især diskussionen om partiets modstand mod Nato, mens Putin terroriserer og truer i øst, har sendt Enhedslisten gennem et brutalt tærskeværk, så partiet er kommet ud med kroppen fyldt med blodudtrædninger i alle nuancer af hvede og himlen over Ukraine.

Også selv om diskussionen om partiets modstand mod EU kommer samtidig med, at partileder Mai Villadsen står skulder ved skulder med udmeldelsesentusiasterne i Dansk Folkeparti og Nye borgerlige i en folkeafstemningsvalgkamp, mens 8 ud af 10 af Enhedslistens vælgere ifølge podcasten "Pollster" bakker op om Danmarks medlemskab af EU.

Når det handler om Nato, er det i øvrigt 9 ud af 10 af partiets vælgere, der er tilhængere af dansk medlemskab. Ud over at en socialdemokrat selvfølgelig straks vil blive oprørt over den ene ud af 10 enhedslistevælgere, der ikke ønsker dansk medlemskab af Nato, viser det klart et parti, der er ude af trit med sine vælgere på områder, der i øjeblikket er afgørende i dansk politik.

Så Enhedslistens håb i forhold til årsmødet er et helt andet end socialdemokraternes: Det er et håb om, at årsmødet ender med, at partiets internationale sikkerheds- og samarbejdspolitik bliver justeret ind efter ikke bare den nuværende ledelses reelle synspunkter, men efter deres vælgeres synspunkter. Et håb, der umiddelbart virker mere realistisk end håbet om, at den røde landsby brænder ned.

Det kan blive et årsmøde, hvor Enhedslisten neden under alle skrig og skrål og balladetendenser bringer sig nærmere de vælgere, der er er villige til at sikre partiet indflydelse i dansk politik. En potentielt givtig investering.

Samtidig slipper Enhedslisten så for, at det hele går op i, at partiet nu i tre år har været parlamentarisk grundlag for en regering, der har øget uligheden, der må trækkes til truget på den grønne dagsorden, der ikke har en udlændingepolitik væsentligt forskellig fra Dansk Folkepartis, der med fornuftig sandsynlighed slipper af sted med at bevare kontanthjælpsloftet, der prioriterer persontransport over kollektiv transport og så videre.

Enhedslistens modstand mod Nato, mens Putin terroriserer og truer i øst, har sendt partiet gennem et brutalt tærskeværk, så det er kommet ud med kroppen fyldt med blodudtrædninger i alle nuancer af hvede og himlen over Ukraine.

Fra analysen
Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani