Annonce
Formandskandidaterne Martin Henriksen, Morten Messerschmidt, Merete Dea Larsen og Erik Høgh-Sørensen samt ordstyrer Hans Engell umiddelbart før DF-formandsvalgkampens eneste debat. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Det er en fuldstændig indgroet disciplin i Dansk Folkeparti, at partiets politikere kan finde udlændingevinklen i enhver diskussion. Det mest lysende eksempel var, da daværende transportordfører Kim Christiansen blev spurgt af Fyens Stiftstidende, om Dansk Folkeparti ville sænke taksten på Storebæltsbroen.


Kasper Løvkvist, politisk reporter og analytiker på Avisen Danmark. Foto: Michael Bager

Svaret var: Ja, men ikke for udlændinge.


Formandskandidat Martin Henriksen er det, man i jobannoncer kalder agil. Tidligere sagde man omstillingsparat. Da han brugte en søndag eftermiddag i en streamingvirksomheds lokaler i Amaliegade i København på at deltage i en debat med de tre andre DF-formandskandidater, var han egentlig kun i debat med en af dem: Morten Messerschmidt. Favoritten i ræset.

Det var den ene debat, som der bliver i formandsvalget, og det var med tidligere formand for De Konservative Hans Engell som ordstyrer. En mand, der har gjort sine egne erfaringer med interne parti-giftigheder og måske derfor sørgede næsten omsorgsfuldt for, at debatten ikke stak helt af i hvirvlende kasteknive, men bevarede en overfladisk fernis af hygge - selv om man ikke ligefrem behøvede at være decideret DF-connaisseur for at få øje på hadet mellem især Henriksen og Messerschmidt, men også fra Høgh-Sørensen mod Messerschmidt.

Merete Dea Larsen var der ikke rigtig nogen, der brugte energi på at forsøge at jorde.


Henriksens omstillingsparathed bestod i at forvandle den indgroede DF-disciplin med at få alt til at handle om udlændinge til i stedet at få alt til at handle om personlige stridigheder. Henriksens åbenlyse håb var, at partiets delegerede på søndag vil placere ansvaret for sådanne  hos Morten Messerschmidt, som Henriksen stirrede på, hver gang han talte om fløjkampe, fraktioner, interne stridigheder og personlige ambitioner, der kommer før partihensyn.

Hvis man kunne kigge ind i hovedet på Messerschmidt imens, ville man formentlig se en hjerne, der var ved at eksplodere for at smadre direkte tilbage mod den Martin Henriksen, som han og Pia Kjærsgaard - og Messerschmidts i øjeblikket to faste støtter Peter Kofod og Anders Vistisen - har ligget i åben krig mod i snart et par år.


Men Messerschmidt nikkede blidt, smilte, erklærede sig enig og nøjedes med at komme med små diskrete giftigheder mod Henriksen i ny og næ.

Analysen er, at Henriksens - og Erik Høgh-Sørensen og Merete Dea Larsens for den sags skyld - eneste chance i formandsvalget er at gøre det så uforudsigeligt som muligt og at få tirret Messerschmidt til at lade en af de finker, som han har tendens til, flyve af panden.


Til sidst var det Martin Henriksen, der blev frustreret og sagde til Messerschmidt, at han skulle holde op med bare at stå og nikke, smile og erklære sig enig - havde Messerschmidt slet ikke forstået, at Henriksen stod og fodrede de plus 5000 mennesker, der sad derude og fulgte debatten, med den ene Messerschmidt-sviner efter den anden?

Så smilede Messerschmidt, erklærede sig enig og nikkede. Og lukkede en lille, diskret giftighed ud mellem sidebenene.


To dage før debatten udkom Ekstra Bladet med en opsigtsvækkende historie. Avisen havde fået fat i en lydoptagelse fra et gruppemøde i DF i oktober 2019, hvor Messerschmidt taler grimt om Nye Borgerliges Pernille Vermund, og så var der også to kvindelige DF-medlemmer, der havde en oplevelse af at være blevet behandlet dårligt af Messerschmidt.

Ekstra Bladets læsere blev også mindet om, at Messerschmidt har kaldt en tidligere EU-parlamentariker - Rikke Karlsson, der fik svindelsagen mod ham til at rulle - for en "lille forvirret pige".

Det er den slags finker, Messerschmidt-modstanderne håber på at få tirret ud af ham igen.

Billedet, der stod tilbage, var, at Messerschmidt har et problem med kvinder. Noget, folk omkring ham afviser med forsvaret, at Messerschmidt behandler alle nedladende, når det stikker ham, og at det altså ikke har noget med køn at gøre.


Det egentligt opsigtsvækkende i historien - og noget helt enestående i dansk politik - var dog, at der ikke bare var blevet lækket en lydoptagelse fra et gruppemøde, men at der overhovedet eksisterer en lydoptagelse fra et gruppemøde. Der bliver af princip ikke taget referater fra DF's gruppemøder - netop for at de ikke skal kunne lækkes - så der er ingen god grund til, at der eksisterer en lydoptagelse.

På Messerschmidt-fløjen bliver der spekuleret i, at det kan have været Kristian Thulesen Dahl eller folk omkring Thulesen Dahl, der har iværksat lydoptagelser fra gruppemøderne i forventning om, at der ville komme voldsomme interne stridigheder oven på det gigantiske valgnederlag i 2019. Stridigheder, som det kunne være opportunt at kunne dokumentere.

Blandt Messerschmidt-modstandere bliver der til gengæld spekuleret i, at lækket af lydoptagelsen kan være hævn for, at nogle tidligere havde lækket til B.T., at Thulesen Dahl havde ladet partiet betale omkring 200.000 for sin MBA-uddannelse efter valgnederlaget.

Alt sammen spekulationer, men gode eksempler på, hvor giftigt dette formandsvalg er under den overfladiske fernis.


Ordstyrer Hans Engell leverede bevidst eller ubevidst en affyringsrampe for en diskussion om Messerschmidts kvindesyn i søndagens debat ved at stille et spørgsmål om, hvorvidt Dansk Folkeparti - som mange andre partier, sagde han - har problemer med at tiltrække unge, kvindelige kandidater.

- Det er helt oplagt, at der skal flere kvinder frem. Kvinder, der har ben i næsen og kan sige fra. Det er der nogen, der har gjort på det seneste. Det er befriende med stærke selvstændige kvinder. Det har vi da brug for, sagde Martin Henriksen, så ingen var i tvivl om, hvad han snakkede om.

Hvorefter Engell straks forsøgte at genetablere overfladen med en vaskeægte tø-hø-morfar-joke:

- Vi kan nu konstatere, at Martin går ind for kvinders valgret.

Og så blev der grinet lidt af det.


Der blev gjort forsøg på at finde frem til, om der egentlig er nogle politiske forskelle mellem de fire kandidater. Det var ikke sådan lige til at få øje på nogle vigtige.

Erik Høgh-Sørensen mente, at det er meget vigtigt, at Messerschmidt ikke har villet stemme for et forbud mod omskæring af drengebørn. Det var en tilbagevendende strategi for ham at bringe det emne på banen. Faktisk lykkedes det Erik Høgh-Sørensen at få et spørgsmål om små og mellemstore virksomheders vilkår til at handle om omskæring.

Helt generelt vil alle fire kandidater tilsyneladende gøre alt godt for små og mellemstore virksomheder, de gamle, de svage, psykiatrien, det arbejdende folk, kristendommen og danske traditioner. Og så var de enige om, at der faktisk ikke kan ske noget værre nogensinde, end hvis De Radikale kommer i regering igen.


Da Engell var ved at runde den to timer og 20 minutter lange debat af, ville Erik Høgh-Sørensen dog lige nå at stille et spørgsmål til ordstyreren:

- Minder dette om det, I var igennem i Konservative?

- Det var meget værre, sagde Hans Engell.

Det virkede som en lille trøst.

Billedet, der stod tilbage, var, at Messerschmidt har et problem med kvinder. Noget, folk omkring ham afviser med forsvaret, at Messerschmidt behandler alle nedladende, når det stikker ham.

Fra analysen

Faktisk lykkedes det Erik Høgh-Sørensen at få et spørgsmål om små og mellemstore virksomheders vilkår til at handle om omskæring.

Fra analysen
Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarede på spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani