Annonce
Merete Dea Larsen - nyeste formandskandidat i DF og en gave til Morten Messerschmidt. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: Også det seneste afsnit i DF-serien "Arvefølgen" blev giftigt

På en af de streamingtjenester, Dansk Folkeparti vil have til at bidrage mere til dansk kultur, HBO, ligger der en tv-serie på top tre over de danske kunders foretrukne tilbud: "Succession". "Arvefølge" ville den hedde i en direkte oversættelse.

Serien handler ikke om arvefølgen i et dansk parti, men i et stort, amerikansk familiedynasti. En gennemført snu og benhård alfa-fader er i spidsen, mens den umiddelbart indlysende efterfølger, en flamboyant søn med bemærkelsesværdige talegaver, skiftevis bliver holdt inde i varmen, losset brutalt ud i kulden og hele tiden drevet rundt i manegen af alfa-faderen - bl.a. fordi sønnen er i konstant fare for endelig fornedrelse på grund af en ganske alvorlig straffelovsovertrædelse i slutningen af første sæson.

Det er ikke svært at se parallellerne i tv-serien til Dansk Folkepartis nuværende formand og medstifter Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschmidt fra næste generation.

Spørgsmålet er bare, om Messerschmidt endelig er nået det punkt, hvor alfa-faderen ikke længere kan vinde ethvert slagsmål. 

Den unge formandskandidat kan i hvert fald varme sig ved, at han i weekenden fik en åben modkandidat i kampen om at nå toppen af dynastiet, når alfa-faderen træder ned den 23. januar. (Hvis parallellen til tv-serien skulle være gennemført, kommer alfa-faderen ikke til at træde ned til januar - til ingens overraskelse. Så langt er det næppe relevant at trække parallellen.)

Det var byrådsmedlem i Roskilde, nyvalgt hovedbestyrelsesmedlem og tidligere folketingsmedlem Merete Dea Larsen, der fik tre sider i Berlingske til at annoncere sit kandidatur på en platform af at være ren - fri af fløjkrige.

Det er hun selvfølgelig ikke - i det blodige slagsmål op til hovedbestyrelsesvalget på Dansk Folkepartis årsmøde i september, var hun en væsentlig brik i Thulesen Dahls forsvar mod Morten Messerschmidt, Pia Kjærsgaard, Peter Kofod og Anders Vistisen.

Messerschmidt kan først og fremmest varme sig ved, at nu er han ikke længere den eneste, der står ude på planken som et nøgent mål for alle, der vil kaste skidt ind i formandskampen. Og han kan varme sig ved at have fået en modkandidat, han føler sig ret overbevist om, at han kan slå.

Imens er Messerschmidt i gang med at sætte forsvarsværker op mod det spøgelse, som er den helt store ubekendte: Inger Støjberg.

Den ene kvinde, Messerschmidt ikke tør tage en åben kamp mod - fordi han ikke føler sig overbevist om, at han ville vinde, og måske også fordi det kunne risikere at koste ham en del af støtten fra DF's moderskikkelse, Pia Kjærsgaard.

Derfor bliver der samlet ind i baglandet fra Team Messerschmidt. Der bliver skrevet støtter ned i bogen. Der bliver arbejdet på at få støtter til at skrive deres navne på en stillerliste for Morten Messerschmidt. Listen nærmer sig allerede 200 navne uden dog endnu at have det navn, som virkelig kunne flytte noget afgørende - som f.eks. finansordfører Rene Christensen. Eller Pia Kjærsgaard for den sags skyld.

Messerschmidt er i gang med en opvisning i baglandsengagement, der både skal imponere og skræmme Inger Støjberg, så hun - hvis hun vælger at blive medlem af DF efter dommen i rigsretten på mandag klokken 13 - vil begynde at vende sig mod den flamboyante, veltalende opkomling i stedet for den gamle alfa-fader, der trækker i trådene, indtil trådene en dag måtte springe.

Spøgelset Støjberg er stadig den faktor, som gør arvefølgestriden i Dansk Folkeparti til en føljeton, man sluger hver gang, der kommer et nyt afsnit.

Selv om Inger Støjberg ikke er medlem. Selv om hun ikke er frikendt i rigsretten.

Det er som om, alle stadig lever i den virkelighed, at Inger Støjberg i DF er det samme som Inger Støjberg som formand for DF. Og hvor det ikke er en mulighed, at hun f.eks. lægger politik bag sig. På mandag kan Støjberg være dømt i rigsretten og dermed - med overvejende sandsynlighed - smidt ud af Folketinget.

Alle historiens strenge er simpelthen spændt til bristepunktet.

Man vil vide, hvad der sker. Man vil se ansigtsudtrykkene. Man vil høre hver enkelt giftig bemærkning, kombattanterne udveksler.

Her leverede Messerschmidt og spillets løseste kanon, Martin Henriksen -  der ikke har meldt sig som kandidat endnu - de lækreste giftigheder i det seneste afsnit.

Messerschmidt lagde i P1-programmet "Slotsholmen" ud med elegant at true Henriksen med en vidneindkaldelse til Messerschmidts kommende landsretssag, der skal afgøre, om hans byretsdom på seks måneders betinget fængsel for svindel og dokumentfalsk skal stadfæstes eller ændres. Underforstået: Henriksen kan blive trukket med ned. (Under-underforstået: Også en trussel mod alfa-faderen og hans evigt loyale næstkommanderende Peter Skaarup, der ikke vidnede til Messerschmidts fordel i byretten.)

Henriksen slog tilbage ved at sige til Ekstra Bladet, at han har afholdt sig fra at kommentere Messerschmidts svindelsag af hensyn til partiet og Messerschmidt selv. Underforstået: Tving mig bare til at vidne. Det bliver værst for dig selv - og for partiet.

Der skal nok komme nye afsnit i føjletonen.

I øvrigt var der gode nyheder for Dansk Folkeparti gemt i rulleteksterne i sidste afsnit:

Der kom en meningsmåling, hvor DF ikke gik tilbage på trods af kampen om arvefølgen. Det viser, at partiet skal gøre sig mere umage end som så, hvis det vil skræmme de sidste vælgere ud af butikken. Måske er bunden faktisk nået.

Messerschmidt er i gang med en opvisning i baglandsengagement, der både skal imponere og skræmme Inger Støjberg, så hun vil begynde at vende sig mod den flamboyante, veltalende opkomling i stedet for den gamle alfa-fader

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling