Annonce
I alt bor 19 børn med dansk tilknytning i fangelejrene i det nordlige Syrien. Ni af børnene er født i Danmark, mens de resterende ti er født i konfliktzonen. Foto: Delil Souleiman/AFP
Danmark

Løvkvist: Mette Frederiksen har ikke ændret standpunkt om børnene i Syrien - men hun kommunikerer det anderledes

Regeringen har hele tiden stået fast: De 19 børn i syriske fangelejre med tilknytning til Danmark skal ikke hjem. Denne uge er tonen dog blevet en smule anderledes - omend avisens politiske reporter Kasper Løvkvist ikke mener, at det skyldes et ændret standpunkt.

Overblik: I disse dage er det næsten ikke til at komme uden om en flok børn i Syrien, hvis man vil opdatere sig på dansk politik.

I tirsdagens udgave af Avisen Danmark kunne du eksempelvis læse en analyse fra avisens politiske reporter Kasper Løvkvist. Her beskrev han udenrigsminister Jeppe Kofod som en mand, der sad på en gren i et træ:

"Da han blev præsenteret for valget mellem en sav og en stige, valgte han saven, som han straks begyndte at køre frem og tilbage i grenen."

Sådan var situationen i hvert fald efter fredagens møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor de øvrige partier ikke fik de svar, de efterspurgte i sagen.

Få her et overblik over tidligere meldinger fra regeringen om børnene i Syrien, den nuværende situation i det politiske landskab og hvad vi reelt kan forvente, at regeringen vil gøre for børnene.

Avisen Danmarks politiske reporter Kasper Løvkvist har besvaret spørgsmålene for dig.

Hvad har statsminister Mette Frederiksen tidligere sagt om sagen?

- Mette Frederiksen har stået meget stålfast på, at børnene og forældrene i Syrien hænger sammen, og at der ikke har været mulighed for at tage børn hjem uden deres forældre. Det er det, der er det vigtige for regeringen - at mødrene ikke kommer hjem. Regeringen ville gerne have børnene hjem, hvis de kunne slippe for mødrene. Det har statsministeren bare ikke kommunikeret ret skarpt tidligere.

Hvorfor åbner Mette Frederiksen pludselig op for muligheden for at hjælpe børnene?

- Udover lækket fra Forsvarets Efterretningstjeneste til EkstraBladet, som har skabt tvivl om, hvad der er det sikkerhedsmæssigt mest rigtige for Danmark, så er det vigtigste, der er sket, at støttepartierne er blevet vrede på udenrigsministeren for at forholde dem vigtige oplysninger.

- Mette Frederiksen har indset, at hun risikerer at miste en udenrigsminister, hvis hun ikke selv går ind i sagen. Det er ikke mit indtryk, at hun har ændret standpunkt, men hun er blevet nødt til at ændre sin kommunikation i forhold til at lægge vægt på, at børnene gerne må komme hjem, hvis det kan lade sig gøre uden forældrene.


Regeringen ville gerne have børnene hjem, hvis de kunne slippe for mødrene. Det har statsministeren bare ikke kommunikeret ret skarpt tidligere.


- Hun bliver nødt til at signalere, at hun kæmper for sin udenrigsminister, og det er også mit indtryk, at det har virket. Det er lykkes statsministeren at tone situationens alvor lidt ned, efter at hun har haft partilederne inde til møde.

Hvilken forskel kommer det til at gøre for Jeppe Kofods fremtid, at regeringen nu næsten virker samarbejdsvillige?

- Det dæmper vreden hos støttepartierne. Hvis vi skal blive i billedet, at Jeppe Kofod fik valget mellem en sav og en stige, er Mette Frederiksen ved at forsøge at give ham en stige, mens hun hjælper ham med at holde den gren oppe, som han sidder på.

Hvad kan vi reelt forvente, at regeringen vil gøre for børnene i Syrien?

- Jeg tror, der er et embedsværk, som lige nu er under maksimalt pres for at finde alle de kreative løsninger, de overhovedet kan komme op med i forhold til børnene. Men statsministeren står stadig fast, så længe hun kan på, at mødrene ikke kommer nogen vegne.

- Det store spørgsmål er, om der kan findes de kreative løsninger - om børnene hentes hjem. Det bliver helt sikkert også undersøgt, om man kan gøre noget for børnene, mens de er dernede.

- De Konservative har talt om at bruge penge på afradikalisering af børnene dernede. Der er ikke rigtigt nogen, der tror på den model, men det viser, at der er mange, der gerne vil gøre noget dernede.

Hvorfor er det lige nu, debatten er blusset op igen?

- Det er på grund af de lækkede oplysninger fra efterretningstjenesterne. Det gav ny benzin på bålet, at EkstraBladet kunne fortælle om nogle af de ting, der foregår dernede, som Folketingets partier ikke var blevet orienteret om. Det er de så blevet nu. Partilederne har fået alle de oplysninger nu, som ordførerne ikke kunne få på mødet i fredags, og det har hjulpet.

Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død mandag.

Danmark For abonnenter

London har fået nok af lort – nu bygger de en super-kloak

Miljø: London er i fuld gang med at bygge en 25 kilometer lang kloaktunnel, også kaldet ”super-kloak”. For det kloaksystem, der eksisterer nu, er beregnet til maksimalt fire millioner mennesker.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Danmark

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget