Annonce
Morten Messerschmidt møder pressen foran Retten i Lyngby efter domsafsigelsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: Messerschmidts sag vil martre Dansk Folkeparti i lang tid endnu

Dommen på seks måneders betinget fængsel for EU-svig og dokumentfalsk har foreløbigt sat Morten Messerschmidt ud af spillet i kampen om at blive den næste formand i Dansk Folkeparti, der må se i øjnene, at sagen vil forfølge partiet længe endnu, vurderer Avisen Danmarks politiske analytiker.

Analyse: Fredag eftermiddag blev Morten Messerschmidt, folketingsmedlem og næstformand i Dansk Folkeparti, kendt skyldig i EU-svig og dokumentfalsk i sagen om brug af EU-støttekroner til et sommermøde i Dansk Folkeparti i 2015.

Messerschmidt blev efter syv retsdage ved Retten i Lyngby idømt seks måneders betinget fængsel.

Dommen ankede sagens hovedperson på stedet.

Og det er svært at sætte definitive ord på, hvad dommen betyder for Morten Messerschmidts fremtid i dansk politik, lyder det fra Avisen Danmarks politiske analytiker, Kasper Løvkvist.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har allerede meddelt på Facebook, at Messerschmidt kan fortsætte sit politiske arbejde i partiet, så længe sagen venter at blive prøvet i Landsretten.

Samtidig er det op til Folketingets udvalg til valgs prøvelse at beslutte, om Messerschmidt fortsat er værdig til at sidde i Folketinget.

- Der vil jeg sige, det er sandsynligt, at de vurderer, han ikke er værdig til at være efter han er blevet dømt for nogle ret hårde paragraffer om svig og dokumentfalsk. Spørgsmålet er, om man venter med at tage stilling til det efter anken. Det er noget, udvalget selv beslutter, og fordi der er så lidt præcedens for de her ting, er det svært at sige, hvad der er mest sandsynligt, siger Kasper Løvkvist.

Med hensyn til vælgerbasen vil fredagens dom gøre det sværere for partiet at komme opad i meningsmålingerne, vurderer Kasper Løvkvist.

- Jeg tror, at alle dem, det betød noget for, at Dansk Folkeparti var et rent og ubesmittet parti, der ikke fiflede med regler nogensinde, allerede har forladt partiet. Men den grundlæggende skade er sket, og de, der er tilbage, tror jeg ikke tager sig ret meget af, at der er faldet en dom, som de formentlig vil synes er dybt uretfærdig, siger Kasper Løvkvist.

Messerschmidts formandshåb er stækket

Til gengæld har sagen betydning for dynamikken i de magtkampe, der længe har raseret toppen af Dansk Folkeparti, om hvorvidt partiet skulle finde en erstatning for Kristian Thulesen Dahl som partiets formand.

- Der var det oplagt, at Morten Messerschmidt skulle være den næste, og der har været en fornemmelse af, at han ville gå efter den ultimative magt efter det kommende kommunalvalg. Det er han jo blevet stækket fuldstændig på nu. Det kan han ikke længere, medmindre han bliver frikendt i en ankesag, og det bliver i hvert fald ikke på denne side af kommunalvalget, siger Kasper Løvkvist.

På den korte bane er det godt for Kristian Thulesen Dahls muligheder for at holde fast i formandsposten.

- Morten Messerschmidt var den eneste reelle udfordrer, han havde, men for nu er han ude af spillet. Men partiets kommunalvalg kan stadig nå at blive så elendigt, at man synes, man skal have en ny formand alligevel, vurderer Kasper Løvkvist.


Morten Messerschmidt var den eneste reelle udfordrer, han havde, men for nu er han ude af spillet.

Politisk analytiker Kasper Løvkvist


Nu skal sagen altså også prøves ved Landsretten. Hvordan har resten af Dansk Folkeparti det med, at det her sandsynligvis kommer til at trække ud?

- Det går jeg ud fra, de er ærgerlige over. Blandt mange DF’ere har der været en slags lettelse over, at sagen endelig gik i gang, så man kunne se frem til en afgørelse. Ankesagen kunne man sagtens have forudset, men det holder jo liv i sagen, så jeg tror, at de, der havde håbet på at stå i dag med et resultat, nu må se i øjnene, at det her kommer til at martre Dansk Folkeparti i lang tid endnu, siger Kasper Løvkvist.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge