Annonce
Morten Messerschmidt siger, at Inger Støjberg er velkommen til at skubbe ham til side, hvis hun vil have formandsposten. Det ville også være dumt at sige andet i den øjeblikkelige situation. Imens foregår den egentlige kamp stadig mod afgående DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Naturlovene i dansk politik gælder ikke for DF. Her kan en formand vente på et for ham passende tidspunkt til at gå - også selv om han vurderede, at det passende tidspunkt først var efter fjerde valgnederlag i træk. Også selv om han har styret bilen mod grøften i mere end et halvt årti.

Man kan være kommende formand i DF, selv om man er dømt for svindel og dokumentfalsk og medansvarlig for partiets deroute.

Man kan være velkommen ikke bare i partiet, men på forsædet, selv om man skulle få en historisk dom i Rigsretten.

Det er bare de åbenlyse overskridelser af naturlovene. Der er også dem, der foregår inde bag de tonede ruder.


Det er helt uhørt, at en formand - Kristian Thulesen Dahl - kan melde sin afgang, uden at folk omkring ham lynhurtigt finder nye positioner. Thulesen har ved at opbygge historien om Inger Støjberg som fremtidig DF'er - og oven i købet potentielt DF-formand - etableret et trumfkort i baglommen, som gør ham til en spiller i et spil, han aldrig burde have være i stand til at blive i.

Thulesen har - med hjælp fra Støjberg selv - fået skabt en stemning i hele partiet af, at det er givet, at Inger Støjberg bliver medlem af DF. Udadtil holder den rigsretsanklagede eks-Venstre-kvinde alle døre åbne, og men det er faktisk også lige præcis det, Thulesen selv gør.


Med Støjberg på forsædet er der pludselig en potentiel rolle for Thulesen i fremtidens DF, hvis der ikke dukker noget mere attraktivt op for ham uden for partiet. Når Thulesen taler om, at det er den kommende formand for partiet, der er afgørende for, om han for eksempel genopstiller til næste valg, kan man jo spørge sig selv, hvilken kommende formand der kunne tænkes at have brug for ham (og for den sags skyld for dem, som stadig hænger ved - Peter Skaarup og Liselott Blixt for eksempel)?

Morten Messerschmidt? Næppe.

Peter Kofod? Næppe.

Begge scenarier fører lige ud i intetheden for Thulesen.

Inger Støjberg - en ny formand, der overhovedet ikke kender partiets krinkelkroge? Det ville give mening.


Analysen i den del af DF, der ikke kliner sig op ad en formand på vej ind i fortiden, er, at Thulesen måske nok har fået Støjberg i nettet, men at hun faktisk ikke er interesseret i at gå direkte ud ad døren i Rigsretten og ind i lige netop formandskontoret i DF. Måske i respekt for de naturlove, hun har været vant til at leve under i Venstre.

Så når Morten Messerschmidt toner frem i Berlingske som erklæret kandidat til formandsposten i et makkerpar med Peter Kofod på næstformandsposten, skal man ikke nødvendigvis læse det som et powerplay for at vække Støjberg af drømmende illusioner om at blive formand i et parti, hun ikke engang er medlem af. Her skal lige indskydes, at blandt de mange, der i DF i hele og halve år har gået og sukket efter at få Støjberg om bord, skal man ikke regne Messerschmidt og Kofod, selv om de lige nu ikke kan holde til at tale højt om det.

Hun har aldrig været andet end en trussel for dem.


Man kan i mindst lige så høj grad læse Messerschmidt/Kofods formandskandidatur som et powerplay i forhold til Kristian Thulesen Dahl. Et forsøg på endelig at få vristet magten ud af hans døende hænder:

Thulesen skal ikke kunne drage fordel af at fået Inger Støjberg med på holdet i DF - i hvert fald ikke andre steder end i historiebøgerne. Og de figurer i partiet, der ikke kan finde ud af at frigøre sig fra en formand fra fortiden, skal kunne se klart og tydeligt, at de ikke kommer til at vinde noget som helst ved at blive på den position.

Hvis de vil noget, må de opgive deres tryghed og kæmpe på åben slagmark.


Messerschmidt og Kofod har hidtil ageret som to separate fløje i DF, der somme tider har haft sammenfaldende interesser (primært i forhold til at gøre livet usikkert for formanden). Skal man så opfatte dette som et fastnaglet signal om, at de nu har blandet blod for evigt?

Slet ikke.

Og her er vi så i øvrigt tilbage inden for naturlovenes grænser igen. Intet er kun, som det ser ud til at være. Det er det aldrig. Vi taler om en indtil videre midlertidig magtdeling, der ikke sker i omfavnelse, men med arme vredet om på ryggen.


Det lignede for eksempel en hjælp til Messerschmidt, da Kofod gik åbent ud og talte om at udskyde formandsvalget til februar - til efter afgørelsen af Messerschmidts anke af byretsdommen på seks månedes betinget fængsel for svindel og dokumentfalsk.

Det var det ikke, selv om Messerschmidt ikke havde andet valg end at bakke op om en udskydelse.


Morten Messerschmidt VIL være formand for Dansk Folkeparti. Al sandsynlighed taler for, at det kun vil blive vanskeligere for ham at blive det efter landsretten har talt. Ikke mindst hvis landsretten stadfæster eller skærper Messerschmidts dom. Ikke mindst hvis Messerchmidt bliver erklæret uværdig til at sidde i Folketinget, selv om han måtte gå rundt i den tro, at i hvert fald hans venner i blå blok ikke læner i den retning.

Er Messerschmidt først blevet valgt af et formentlig overvældende flertal af DF's delegerede i januar, kan der selvfølgelig stadig opstå diskussioner om, hvorvidt han kan fortsætte som formand efter landsretten, men det er altid lettere at klamre sig til et rat, man allerede har greb om, end at gå efter en post, man ikke har endnu.

Messerschmidt kan tage rattet nu og holde fast i det. Bliver han alligevel tvunget til at slippe, kan Kofod gribe det. Og har Kofod det først, hvem skulle så kunne sige, at han ikke kan holde fast, selv om der måtte være en aftale om, at en afluset Messerschmidt skal have det igen på et tidspunkt?

Analysen i den del af DF, der ikke kliner sig op ad en formand på vej ind i fortiden, er, at Thulesen måske nok har fået Støjberg i nettet, men at hun faktisk ikke er interesseret i at gå direkte ud ad døren i Rigsretten og ind i lige netop DF-formandskontoret.

Fra analysen
Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling