Annonce
Søren Pape Poulsen vandt armlægningskonkurrencen med Venstre og Jakob Ellemann-Jensen om den midtjydske motorvej. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: Konservative strøg forbi Venstre på den midtjyske motorvej

Hele 17 politikere og 110 minutter skulle der til at præsentere en aftale mandag formiddag om fremtidige investeringer i veje og kollektiv trafik. Budskabet bag det var nogenlunde klart:

Det var lykkedes den socialdemokratiske regering at lave en aftale med alle Folketingets partier (minus dem der ikke er opstillingsberettigede endnu, Frie Grønne og Moderaterne), der rækker helt frem til 2035, så vælgerne, kommunalpolitikerne, erhvervslivet og organisationer kan være helt sikre på, at nu er der forudsigelighed i fremtidens infrastruktur, og at alle har fået noget.

Analysen kunne sådan set slutte her - eventuelt med transportminister Benny Engelbrechts sidste ord i sin præsentation: "Tillykke til Danmark". Og så kan vi ellers komme tilbage til at koncentrere os om EM i fodbold.

Sådan er det selvfølgelig ikke. For midt i den øjensynlige præsentation af idel lykke og det perfekte billede af det samarbejdende folkestyre var der placeret to vejsidebomber i aftalen.

Den ene sprang i ansigtet på Venstre fredag nat. Den anden ligger stadig venter på sprænge under SF og Enhedslisten. Vi tager den sidste først:

Bomben under SF og Enhedslisten

SF og Enhedslistens repræsentanter på pressemødet lagde stor vægt på al den kollektive transport, de har fået ind i aftalen. SF's formand gjorde som SF skal i denne tid i dansk politik: Startede med at takke finansminister Nicolai Wammen varmt for at være noget så dygtig.

Enhedslistens Henning Hyllested remsede og remsede resultater op og sluttede med at skælde og smælde mod alt det "sorte motorvej, der ødelægger vores klima, brager gennem skøn natur og øger trængslen" (Enhedslisten har valgt at stå uden for vejdelen af aftalen, hvilket er helt kosmetisk og ubetydeligt i den store sammenhæng, men muligvis kan gøre, at listens bagland ikke straks begynder at kigge sig om efter en bunke brosten). Men ind i mellem fik Hyllested lige skudt ind, at aftalen sikrer Togfonden, mens Pia Olsen Dyhr stod på den anden side og nikkede ivrigt med hele kroppen.

Men sagen er, at Togfonden ikke er sikret. Nærmest tværtimod - eller det aftalte indhold i Togfonden er i hvert fald ikke. Slet ikke den del, der skal sørge for, at det i fremtiden kun kommer til at tage en time at køre i tog mellem Odense og Aarhus. Som i givet fald skal inkludere en ny bro over Vejle Fjord og en ny banestrækning det sidste stykke op mod Aarhus - begge dele ting, som det er særdeles vanskeligt at finde borgere, der er interesseret i.

Der er blot sikret penge til, at man kan gøre det, hvis man i fremtiden kan blive enige om det, og det kan godt blive svært med en socialdemokratisk regering, der har en finansminister, der hedder Nicolai Wammen. Som er tidligere borgmester i Aarhus og initiativtager til Kattegatkomiteen, der kæmper for en bro mellem Sjælland og Østjylland. Et projekt, der potentielt kan få de ellers aftalte projekter ved Vejle og syd for Aarhus til at blive rigtigt dårlige investeringer.

Der er en undersøgelse af kattegatprojektet i gang i øjeblikket, der først kommer til være færdig i december. Og det var helt umuligt på pressemødet at få Nicolai Wammen eller Benny Engelbrecht til at forpligte sig på noget som helst af det, som Enhedslisten og SF ellers var så lykkelige over, at de troede, de havde fået.

Bomben under Venstre

Infrastrukturaftalen indeholder ny motorvej midt ned gennem Jylland - den såkaldte hærvejsmotorvej. Den er der ingen fra regeringen og ud mod venstre, der elsker. Den er alene med, fordi det var, hvad Konservative og Venstre skulle have.

Problemet var, at V og K var rygende uenige om, hvorvidt man skulle starte med at bygge den sydlige eller den nordlige del af strækningen.

Altså om den skulle starte i det Sønderjylland, hvor man dårligt kan kaste en sten uden at ramme en venstreborgmester, eller om den skulle starte nord for det Viborg, hvor Søren Pape Poulsen bor og var borgmester engang.

Det pikante er, at i den infrastrukturaftale, som V-K-LA-regeringen lavede i 2019 (den røg på møddingen ved valget kort tid efter), var V og K sådan set enige om at starte i venstreland. Løkke var trods alt statsminister, og Konservative havde endnu færre mandater end i dag.


Der hersker en opfattelse i Konservative af, at hvis man ikke starter hærvejsmotorvejen i nord, vil den aldrig komme til at nå helt op til Viborg, og så får Pape ikke den motorvej, der vil kunne stå som et monument til evig tid over hans indflydelse i dansk politik.


Den aftale har Konservative i mellemtiden fortrudt, fordi der hersker en opfattelse i partiet af, at hvis man ikke starter hærvejsmotorvejen i nord, vil den aldrig komme til at nå helt op til Viborg, og så får Pape ikke den motorvej, der vil kunne stå som et monument til evig tid over hans indflydelse i dansk politik. Ikke helt på niveau med Schlüters broer over Storebælt og Øresund, men dog alligevel noget. Viborg er lige nu den største by i Danmark, der har ikke har en motorvej.

Regeringen, SF og Radikale var alle nogenlunde ligeglade med om hærvejsmotorvejen starter her eller der, men ventede bare på, at V og K kunne blive enige. Ingen af de to borgerlige kamphaner ville dog give sig, og fredag nat blev regeringen træt af at vente. Den havde sat sig for, at det hele skulle være overstået søndag (og der skulle jo også være tid til at se fodbold lørdag), så sammen med SF og R fortalte den K, at nu havde de valgt side  - de røde havde fundet ud af, at det kunne være sjovest at give sejren til Pape. Venstre fik så at vide, at de kunne slutte sig til aftalen eller stå uden for.

Længe havde det ellers lignet, at Venstre stod så stejlt på sit Sønderjylland, at partierne havde fået indtryk at, at V ville stå helt uden for en infrastrukturaftale, hvis Pape og Viborg vandt. Så vidt kom det ikke.

Og sådan gik til det til, at Venstre blev efterladt såret i vejkanten, mens Konservative susede forbi på den fremtidige midtjyske motorvej.

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Debat

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Danmark

Færre udsatte boligområder: Minister tager æren, men der er flere forklaringer

Udland

Meghan vinder endnu engang over tabloidavis i retten

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Debat

På kant: Bagsiden af MeToo viser desværre en søstersolidaritet i opløsning

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål